Danıştay Yaz Saati Uygulamasını Durdurdu, Peki Şimdi Ne Olacak?

Bakanlar Kurulu, 7 Eylül 2016’da aldığı kararla 'gün ışığından daha fazla yararlanmak' için 26 Mart 2016’dan itibaren geçilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesini kararlaştırmıştı. Danıştay, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini, bir velinin itirazı üzerine durdurdu.

Kararda, 697 sayılı kanun ile hükümete ancak bir saatlik değişiklik yetkisi verildiği, buna rağmen Bakanlar Kurulu’nun yasaya aykırı şekilde değişikliği kalıcı hale getirdiği belirtildi.

Avukatı Emrag, kararı sosyal medya hesabından paylaştı 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kararda, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’un ikinci maddesinde 'Greenwich'e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saatini uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” denildiği ifade edildi.

Yasaya göre Bakanlar Kurulu’na sınırlı yetki verildiği anlatılarak, “Yasanın yetkinin süreklilik arz edecek şekilde kullanılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki vermediği tartışmasızdır” denildi. Bakanlar Kurulu kararının yetki kullanımını aştığı, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirdiği, bu haliyle 697 sayılı kanunu değiştirdiği anlatıldı. Bu nedenle oy çokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Avukat Emrağ, “Dava sonuna kadar yürürlülük durmuştur. Artık tebligatlar yapılacak, 30 günlük süre içinde bu karar doğrultusunda bir düzenleme yapılacak” dedi.

Danıştay kararı, hükümetin dava konusu uygulamayı durdurmasını gerektiriyor.

Buna karşın hükümet, 697 sayılı kanunu iptal eden yeni bir kanun çıkararak yaz saati uygulamasını bir kez daha kalıcı hale getirebilir.

Kalıcı yaz saati uygulamasından en çok etkilenen kesim öğrenciler ve çalışanlar olmuş, çok sayıda şikayet gelmiş ancak bakanlık 'geri adım yok' demişti.

Çok Sayıda Şikâyet Var Ama Kalıcı Yaz Saati Uygulamasında 'Geri Adım Yok'
onedio.com

"Saatler yeniden geri alınsın” başlığı ile imza kampanyası başlatılmıştı.

change.org'da başlatılan kampanyanın çağrı metni şöyleydi:

'Sabahları gözümüz görerek, emniyet içinde işimize ve okulumuza gidelim, enerji tasarrufu sağlansın, elektronik eşyalar şaşmasın, ithalat ihracat zaman farkından düşmesin diye Bakanlar Kurulu kararıyla saatler yeniden geri alınsın!'

CHP, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesine yönelik tepkileri, Meclis gündemine taşımıştı.

Candan Yüceer önergesinde şunları kaydetmişti:

“Söz konusu karar, en çok öğrencileri etkiledi. Günlerin de kısalmasıyla saatler de geri alınmadığı için öğrenciler kelimenin tam anlamıyla zifiri karanlıkta evden çıkmakta. Öğrencilerin çoğu ilk ders uyuklarken öğretmenler de gün aydınlanmadığı için ilk derslerden verim alamamaktan şikâyetçi. Veliler ise sokak köpekleri, madde bağımlıları nedeniyle çocuklarının karanlıkta sokağa çıkmasını istememekte. ”

Ayrıca öğrencilerin ilk dersi ışıkları açarak işlemek zorunda olduğunu vurgulayan Yüceer 'Enerji tasarrufunun miktarı nedir?' diye sormuştu.

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
27.09.2017

İşemi gidiyoruz şafak operasyonunamı belli değil asdh

27.09.2017

Bir sabah kalkacağız ve yine ülkede saatin kaç olduğunu bilen insan olmayacak.

27.09.2017

Ne olacak Erdoğan`ın bir lafına bakar. Tamam derse tamam devam derse devam. Takılmayın fazla Reis bugün yarın bir karar verir.

TÜM YORUMLARI OKU (38)