Danıştay Savcısından Mütalaa: 'İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çıkılamaz'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshine karşı Danıştay’a yaptığı başvuruda, savcı mütalaasını verdi. 

“Bu antlaşmaların hükümlerinin değiştirilmesinin, sona erdirilmesinin veya feshedilmesinin, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin ayrıntılı bir şekilde tanımlandığı Anayasanın 104'üncü maddesinin 17'nci fıkrası uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesi mümkün değildir” denilen mütalaada, iptal için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerektiği görüşü yer aldı.

 Fotoğraf: Ayşenur Önal / csgorselarsiv.org

Akşener’in daha önce yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a yaptığı başvuru reddedilmiş, başvurunun esastan incelenmesine geçilmişti.

Duvar'da yer alan habere göre, inceleme kapsamında Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, davaya konu başvuruyla ilgili mütalaasını verdi. Savcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından uygun bulma yasasıyla kabul edilen bir sözleşmenin ancak aynı yöntemle yürürlükten kaldırılabileceğine işaret etti.

'Sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez'

Savcı Yanıkdemir, 6251 sayılı Kanuna atıfta bulunarak görüşlerini şu şekilde açıkladı: 

'TBMM'nin uygun bulma kanunu uyarınca onaylanarak yürürlüğe giren bir milletlerarası antlaşmanın feshi ancak TBMM'nin uygun bulma kanununu yürürlükten kaldırması veya sona erdirmeyi uygun bulduğuna ilişkin yeni bir kanun çıkarması sonrasında alınacak bir Cumhurbaşkanı kararı ile mümkün olabilecektir. Yani, bir başka ifadeyle, dava konusu Sözleşme, TBMM tarafından 24.11.2011 tarih ve 6251 sayılı Kanunla uygun bulunduğuna göre, feshedilmesine ilişkin bir kanun çıkarılmadıkça, sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez. Dava konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilen sözleşmenin onaylanmasına ilişkin 6251 sayılı Kanunun TBMM tarafından yürürlükten kaldırılmamış olması veya Cumhurbaşkanı Kararı alınmadan önce sözleşmenin sona erdirilmesinin uygun bulunduğuna ilişkin yeni bir kanun çıkarılmamış olması nedeniyle, davalı idarece tesis edilen düzenleyici işlemde yetkide ve usulde paralellik ilkesi uyarınca hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.'

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
10.03.2022

Normlar hiyerarşisine göre kanun cumhurbaşkanlığı kararnamesinden üstün. Kanunda açıkça belirtilen durumlarla ilgili de kararname çıkarılamaz. Kasım ayından beri neden itiraz edilmedi?

11.03.2022

Zaten hukukçular baştan beri bu söylüyordu, birkaç iş bilmez dangalak "bir imza ile çıktık, yazıklar olsun" diye protesto ettiğini sanarak bunu kabul ettiler...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ