Danıştay: Milli Güvenliği Bozucu Hususlar Nelerdir?

Danıştay 30 Ocak’ta ‘milli güvenliği bozucu’ olduğu gerekçesiyle yasaklanan metal grevine ilişkin Başbakanlık’tan şu soruyla savunma istedi: Milli güvenliği bozucu hususlar nelerdir?

İleri Haber'den Meryem Yıldırım'ın haberine göre; Metal işkolundaki grevin 29 Ocak tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından ‘milli güvenliği tehdit’ gerekçesiyle yasaklamasına ilişkin Danıştay, Başbakanlık’tan savunma istedi. Metal grevinin örgütleyicisi DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası 2 Şubat’ta ‘yürütmenin durdurulması’ istemiyle Danıştay 10. Dairesi'nde dava açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi, 9 Şubat tarihli ara kararında Başbakanlıktan “Davacı sendika tarafından uygulanmakta olan ve uygulamaya konulacak grevlerin ‘milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu’nun nasıl ve ne şekilde belirlendiği, milli güvenliği bozucu hususların neler olduğunun açık ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde açıklanmasının istenmesine” karar verdi.

Davalı idare konumundaki Başbakanlık’ın savunma verme süresini 30 gün yerine 10 gün olarak belirleyen Danıştay 10. Dairesi, ara kararı Başbakanlığa dün (11 Şubat Çarşamba) memur marifetiyle tebliğ etti.

Danıştay 10. Dairesi, ara kararında yürütmenin durdurulması isteminin, Başbakanlık’tan cevabın alınması veya 10 günlük cevap verme süresinin tamamlanmasından sonra inceleneceğini kararlaştırdı.

İLK KEZ KARŞILAŞILIYOR

İleri Haber’e bilgi veren Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Danıştay’ın Başbakanlık’tan savunma istemesi bugüne kadar karşılaşılmış bir şey olmadığını söyledi. “Danıştay’ın Başbakanlık’tan savunma istemesi yeni ortaya çıkan bir durum” diyen Serdaroğlu Danıştay’ın Başbakanlık’tan milli güvenliği bozucu unsurların ne olduğuna ilişkin savunmayı 10 gün içerisinde almasının ardından olumlu bir karar vereceğini düşündüklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Birleşik Metal İş Sendikası öncülüğünde yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden yaşanan çözümsüzlüğün ardından yurt çapında 22 fabrikada 15 bin metal işçisi greve çıkılmış, işçilerin MESS’e karşı başlattığı grev daha birinci günündeyken Bakanlar Kurulu kararıyla ‘milli güvenliği bozucu’ olduğu gerekçesi öne sürülerek yasaklanmıştı.

Birleşik Metal İş Sendikası bunun üzerine 2 Şubat’ta Danıştay Başkanlığı’na ‘Yürütmenin Durdurulması’ istemiyle dava açmıştı.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu