Danıştay'ın 'HES Yapılamaz' Kararına Rağmen İş Makineleri Alakır Vadisi'nde...

Antalya’nın doğal SİT alanlarından Alakır Vadisi’ne ilişkin ‘HES projesinin yapılmasına olanak yoktur’ yönündeki kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen ‘Reis’ adındaki şirket, 1 megawattlık kapasite artırımı için Enerji Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla iş makinelerini tekrar çalıştırmaya başladı. Kaymakamlık da gönderdiği yazıda bakanlığın oluruna dayanarak ‘şirketin faaliyetlerine devamında bir sakınca olmadığını’ savundu.

Danıştay, geçen şubat ayında verdiği kararla Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun iki yıldır gündeme almayarak askıda bıraktığı Alakır havzasına ilişkin ‘1’inci Derece Doğal SİT’ kararına atıfta bulunarak, bölgedeki sekiz HES projesinden Dereköy’ü iptal etmişti.

Danıştay: Alakır Vadisi'ne HES Yapılamaz

Kararda, “1’inci Derece Doğal SİT niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır” ifadelerine yer verilmişti. Davacılar bunun üzerine bu kararın uygulanması için Kumluca kaymakamlığına başvurmuştu.

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre mahkemenin iptal kararının uygulanması beklenirken, dün ‘Reis’ şirketi Dereköy Regülatörü ve HES projesine yeniden başlamak için vadiye iş makinelerini soktu. Şirketin tuttuğu özel güvenlikler çekim yapmak isteyen köylüleri darp etti, alanda kısa süreli bir gerginlik çıktı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Şirket bakanlıktan 'olur'u almış...

Vadide tekrar çalışmalarına başlayan şirketin, ana davalar devam ederken 2014 yılı sonunda 1 megawatt kapasite artırımı talebiyle bakanlıktan yeni bir ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldığı öğrenildi. 

Bu karar faaliyetlerin durması için dilekçe yollayan davacılara yanıt gönderen kaymakamlık yazısıyla ortaya çıktı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kaymakamlık: Sakınca yok

Kaymakamlık davacılara gönderdiği yazısında şu ifadelere yer verdi: 

“Farklı bir idari işlem niteliğindeki 12.12.2014 tarihli ‘ÇED gerekli değildir’ kararı söz konusu mahkeme kararlarından etkilenmeyeceği belirtilmekte olup söz konusu proje içi halihazırda geçerli olan 12.12.2014 tarihli ‘ÇED gerekli değildir’ kararı bulunması ve bu karara ilişkin bakanlığımız işlemi hakkında il müdürlüğümüze ulaşan bir olumsuz yargı kararının bulunmaması nedeniyle söz konusu proje ile ilgili olarak faaliyetin devamında herhangi bir sakınca bulunmadığı…”

Avukat: 'Mahkeme kararı var'

Davacı taraf avukatlarından Tuncay Koç ellerinde mahkeme kararları olduğunu belirterek, “Bu şirket 2010 yılında bu projeyle ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almıştı. Ona dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararı almıştık. Bir yıl sonra tekrar aynı kararı aldı.  Açtığımız iki dava var. Biri kesinleşti. Sonra aldıkları iki ‘ÇED olumlu’ kararı vardı. Bunları da bizim yaptığımız temyiz başvurusu üzerine Danıştay ‘Alakır Vadisi SİT alanıdır. Burada herhangi bir şekilde HES olamaz’ diyerek iptal etti. Bu karar bize iki ay önce geldi” dedi.

Koç, kaymakamlığa başvurarak şirketin faaliyetine son verilmesini talep ettiklerini, ellerine iki hafta önce bir yazı ulaştığını söyledi. Avukat, bu yazıdan da şirketin 2014 yılı sonunda, yani diğer ÇED davası devam ederken mevcut 4.5 megawatta 1 megawat daha ekleyerek kapasite artırımı için onay aldığını öğrendiklerini belirtti.

Rıfat Doğan, Diken

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR
14.06.2016

Ortada bi karar var. Ama uygulama yok. Canım Türkiye'm..

14.06.2016

Mahkemeler sadece beton yığınlarından ibaret ülkemizde. Devasa beton yığınları ülkenin her tarafını işgal etmiş

14.06.2016

kimsenin birbirini saydığı yok herkes kafasına göre iş yapıyor. hale bak.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ