Sağlık-Sen, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun, sendikanın başvurusu üzerine, 4/C'lilerin sözleşme hükümlerine uymadığı gerekçesiyle birim amirlerinin teklifiyle yönetime uyarma veya sözleşmenin tek taraflı olarak feshetme yetkisi veren maddenin yürütmesini durdurduğunu bildirdi.
Buna göre, ilgili Bakanlar Kurulu kararının 13. Maddesinde çeşitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerde devlet memurları için suç sayılan fiil ve hareketlerle yaptırımlar, bu karar gereğince istihdam edilecek geçici personel için de geçerli olacak ve bu hüküm uyarınca geçici personel, devlet memurlarıyla aynı disiplin hükümlerine tabi olacak.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Bakanlar Kurulu kararında olmamasına karşın, hizmet sözleşmesinde yer alan yetkiyle uyarma cezasını gerektirecek bir fiil için bile sözleşme feshine gidilebilecek olmasını, disiplin hukukunun yerleşik ilkeleri ve hakkaniyet ilkesi gözetilmeksizin sınırsız bir sözleşme feshi yetkisi olarak tanımladı.
Söz konusu kararda, üst hukuk normlarında dayanağı bulunmaksızın idareye muğlak ve sınırsız şekilde göreve son verme yetkisi tanınmasının, hukuk devleti ve hukuk güvenliği ilkeleriyle bağdaşmadığı vurgulandı.
Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, 4/C'lilere yönelik elde ettikleri kazanımların süreceğini belirterek, '4/C'li kamu görevlilerinin ek ödeme almasını sağlayan mahkeme kararının ardından birim amirinin inisiyatifiyle sözleşmenin feshedilmesinin önüne geçtik. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söz konusu kararında, hizmet sözleşmesinin 6/B maddesiyle, yönetime uyarma veya sözleşmeyi fesih yetkisi verdiğini ancak söz konusu sözleşmeye dayanak olan 2011/2543 sayılı Bakanlar Kurulu kararında bu uygulamaya cevaz veren bir hüküm bulunmadığını vurguladı' değerlendirmesinde bulundu.
(AA)