Damat Adaylarına Tuzlu Kahve Verilmesinin Asıl Anlamını Öğrendiğinizde Bir Daha Yeltenmeyeceksiniz!

Tuzlu kahve geleneğini hepimiz biliriz; damadı zorluklara hazırlamak, sabrını ölçmek için tuz koyulduğunu söylerler. Ama bu işin aslı öyle değil! Eskiden bu kahve çok net bir mesaj verirmiş. Peki nedir bu mesaj? Gelin anlatalım.

Damat adaylarına tuzlu kahve içirmenin amacı gerçekten sabır mı? Yoksa bu gelenek hakkında doğru bildiklerimiz aslında yanlış mı?

Konuya biraz derinlemesine bakalım. Çünkü tuzlu kahvenin arkasında tahmin ettiğinizden çok daha farklı bir hikaye var.

Bugün kız isteme törenlerinde tuzlu kahve damat adayına ''Sevdiği için bu işkenceye katlanacak mı katlanmayacak mı?'' bunu ölçmek için içiriliyor. Ama şuanki anlamı asıl anlamıyla uzaktan yakından alakalı değil. Hadi şimdi geçmişe bu geleneğin doğduğu zamanlara gidelim.

Eski zamanlarda görücü usulüyle evlilikler çok yaygındı. Gelin ve damat adayları birbirini genelde ilk kez kız istemeye gelmeden önceki “görücü gelme” aşamasında görürdü. İşte tam da bu aşamada gelin adayı damat adayına kahve ikram ederdi. Ama bu kahvenin tadı aslında gizli bir mesaj taşırdı.

Eğer gelin adayı damat adayını beğenmişse kahveyi şekerli yapardı. Bu “Evet, tanışmaya devam edebiliriz, sizi uygun buluyorum” anlamına gelirdi. Ama eğer durum tam tersi ise yani gelin adayı damat adayını hiç uygun bulmuyorsa kahve tuzlu yapılırdı.

Tuzlu kahveyi içen damat adayı “Hayır, bu iş olmaz” mesajını alır, konuyu fazla uzatmadan nezaketle kapanış yapardı. Bu yöntem kimseyi zor durumda bırakmadan, tarafları incitmeden olayı net bir şekilde sonlandırmanın çok zarif bir yoluydu.

Ne gelin tarafı bir açıklama yapmak zorunda kalırdı ne de damat tarafı kendini kötü hissederdi. Kahveden bir yudum alan herkes meseleyi anlar, sohbet sadece misafirlik kıvamında devam ederdi. Kimse de kırılmaz, damat adayı ve ailesinin kalbi incinmemiş olurdu.

Bugün ise işler tamamen değişti. Artık insanlar birbirini çoktan tanıyıp sevmiş bir şekilde kız isteme ritüeline giriyor. Ama hala damada tuzlu kahve yapılır. Sebep? Damadın sevgisini ve sabrını test etmek.

Damat adayı da kahveyi içip bitirirse bu “Bak, her şeye razıyım” gibi algılanıyor. Bu gelenek gerçek anlamını kaybedip garip bir oyuna dönüşmüş durumda.

Hatta bazen sosyal meydada tuzun yanı sıra baharat gibi daha kötü eklemelerin de yapıldığı ve damat adayının zora sokulduğu görülüyor. Oysa tuzlu kahve eskiden bir tür sessiz iletişim yöntemiydi. Peki siz ne düşünüyorsunuz?

İlginizi çekebilir:

'Yengen' Tostunun Adının Altında Yatan İlginç Hikayeyi Öğrendiğinizde Bi' Miktar Şaşırabilirsiniz!
Marmaray Neden Hayal Edildiği Gibi Camdan Yapılmadı?
Amasya ve Manisa'ya Neden 'Şehzadeler Şehri' Denilmiştir?

Popüler İçerikler

En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”
YORUMLAR
07.01.2025

Asıl anlamı biliniyor ama olayı romantize etmek için saçmalamışlar 15-16 sene önce. Forum sitelerinden sosyal paylaşım sitelerine, oradan da ticarete dökülünce kaldı öyle.

07.01.2025

bizim ülkemizde her şeyi yanlış anlaşılmaya üstümüzde yok:) saçma bir şekilde bütün akımlara katılıyoruz:)

07.01.2025

Çıkış noktası çok güzelmiş, gerçekten kırmadan iletişim kurmak için iyi bir yolmuş. Şimdi saçmalıyorlar bunu yaparken. İnsan sevdiğine niye tuzlu, baharatlı, iğrenç kahve yapar ki zaten anlamıyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ