Damar, Kemik ve Yumuşak Dokuların Kesit Görüntülerini Görmek İçin Kullanılan Yöntem: Tomografi Nedir?

Tomografi kelimesi Yunanca bir kelimedir. Bu kelime kısım, dilim ve kesim anlamında kullanılan Tomos ile kaydetmek anlamında kullanılan Graphein kelimesinin bir araya gelmesi ile kullanılmaya başlanmıştır. Görüntüleme yöntemlerinden birisi olan bilgisayarlı tomografi; kemik, organ ve ince dokuları ince kesitler halinde tarar ve cihaz bunu birleştirerek 3 boyutlu hale getirir. Bilgisayarlı tomografi nedir, hangi hastalıklarda kullanılır, nasıl çekilir?

Tomografi Nedir?

Tomografi, vücut içindeki bölgelerin kesitler halinde ayrıntılı olarak resimlerinin ya da taramalarının oluşturması için tercih edilen bir yöntemdir. Bilgisayarlı tomografide özel röntgen ışını kullanılarak bu kesitler yakalanır ve tarama tamamlanır. Cihaz farklı açılardan görüntüleri kayıt ederek birleştirir ve görüntüleri oluşturur.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bilgisayarlı tomografi radyoloji teknikeri ya da teknisyeni tarafından yumuşak doku, organ, kemik ve damarları görüntülemek için kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Peki bu yöntem hangi hastalıklarda kullanılır?

  • Kemik kırıkları teşhisinde,

  • Kemik bozuklukların teşhisinde,

  • Kemik tümörleri teşhisinde,

  • İltihaplı hastalıkların teşhisinde,

  • İç kanamaların belirlenmesinde ya da iç organların tahribatının teşhisinde,

  • Kan pıhtısı, tümör, enfeksiyonların durumunun belirlenmesinde,

  • Kanser, kalp hastalığı, akciğer nodülleri ve karaciğer kitleleri gibi hastalıkların teşhisinde,

  • Hastanın kanser evresinin belirlenmesinde.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Nasıl Çekilir?

  • Tomografi çekilmeden birkaç saat önceden hasta yeme ve içmeye ara vermiş olmalıdır.

  • Görüntüyü bozabilecek toka, mücevher, sütyen kopçası, gözlük, kemer gibi eşyalar çıkarılmalı, eğer gerekliyse hasta önlük giyerek kıyafetlerini de çıkarmalıdır. 

  • İşlem esnasında hastanın rahat ve hareketsiz kalması oldukça önemlidir. Hastanın hareket etmesi görüntünün netliğinin kaybolmasına neden olacağı için işlem yeniden başlatılabilir.

  • Çekim esnasında hastalara nefesini tut, nefes al gibi komutlar verilebilir. Hastanın bunlara dikkat etmesi görüntünün net olması açısından önemlidir.

Bilgisayarlı Tomografinin Avantajları Nelerdir?

Bilgisayarlı tomografi kemik, damar ve yumuşak dokuyu kesitler halinde görüntüleyerek, bu yapıları ayrıntılı şekilde görme imkânı sağlamaktadır. Bu tanı yöntemi dokuları, kemikleri, damarları ve organları 3 boyutlu bir şekilde görüntüler. Bunun yanı sıra sağlıklı dokular ve hasarlı dokuların birbirinden ayırt edilmesini sağlar. Bu kadar fayda sağlarken, görüntüleme süresinin kısalığı da faydalarının arasında yerini alır.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler