Daha Yeşil Bir Dünya İçin! Gezegeni Kurtarmak Amacıyla Üretilen Birbirinden Çevreci ve Yenilikçi 8 Fikir

Her 2 saatte bir, dünyadaki en geniş çöp kutusunu dolduracak kadar çöp atıyoruz. Günden güne çevreci insanların sayısı artarken, çevre kirliliği problemini çözmek için hala yeni çarelere ihtiyacımız var. Şanslıyız ki, hayal gücümüzün sınırları yok ve modern teknoloji yeni fikirlere hayat vermek için bizim yanımızda. İşte gezegenimizi kurtaracak çevreci fikirlerden bazıları!

8. Ekilebilen gazete kağıdı

Son zamanlarda geleneksel kaynaklardan ziyade dijital kaynaklar kullanılsa da, her gün tonlarca kağıt ziyan oluyor. Bu probleme çözüm üretmek isteyen Japon tasarımcı Yoshinaka Ono %100 oranda biyolojik olarak çözünebilen kağıtlar icat etti. Bu kağıtlarda bitki tohumları yer alıyor. The Mainichi gazetesi bu tasarımı hayata geçirmeye başladı. 

Çevreci yöntemleri etkili bir şekilde kullanabilmek için kağıdı yakmanız, üzerine de biraz su dökmeniz gerekiyor. Zamanla bu kağıtların çalılığa döndüğünü göreceksiniz.

7. Plastik şişeler için ödüller

Bugünlerde çevreci ülkelerde oldukça sık karşımıza çıkan bir yöntem de bu tersine otomatlar olsa gerek. Almanya'da süpermarketlerde, Birleşik Krallık'ta IKEA'da ve birçok yerde görebilirsiniz. Fakat bazı ülkeler bununla sınırlı kalmayıp, vatandaşlarını gezegeni korumak konusunda teşvik etmek için daha yaratıcı fikirler ürettiler. 

İstanbul ve Pekin'de kullanımına başlanan ulaşım kartı para yükleme bankolarına, plastik şişe veya alüminyum kutu atabiliyorsunuz. Makine attıklarınızı hemen eziyor ve kartınıza para yükleniyor. Hem sizin için hem de çevremiz için oldukça faydalı!

6. Tüylü minik dostlarımız için eski maskara fırçaları

Eğer maskaranız bittiyse, hemen çöpe atmayın! Bunun yerine ılık sabunlu suyla fırçayı yıkayın ve çıtçıtlı poşetlere koyarak İskoçya'daki The New Arc kurtarma merkezine yollayın. Buradaki çalışanlar maskara fırçalarını küçük tüylü dostları temizlemek ve taşıdıkları pirelerden arınmalarını sağlamak amacıyla kullanılıyor. 

Ayrıca Birleşik Krallık'taki Wildlife Aid ve ABD'deki Appalachian Wildlife Refuge gibi diğer kurtarma merkezlerine de bağışlayabilirsiniz.

5. Ambalaj kullanılmayan dükkanlar

Sıfır atık hareketi günden güne daha popüler hale geliyor. Bu nedenle birçok ülkede büyük dükkanlar gerçekten yol katediyorlar. Tek kullanımlık ambalajların miktarını azaltmak için bu dükkanlar da ürünlerini geniş kaplarda sunmaya başladılar. Böylece müşteriler de istedikleri gibi alışveriş yapıyorlar. 

Eğer buralardan bir şeyler almak isterseniz, kendiniz boş bir kavanoz veya saklama kabı getirmek zorundasınız. Kasa kısmında almak istediğiniz her şey tartılır ve ona göre ödemeniz gereken miktar çıkartılır. 

Ayrıca yalnızca yiyecek için değil şampuan, sabun, deterjan ve diğer temizlik ürünleri için de bu dükkanlar tercih edilebilir.

4. Suda çözünebilen ıslak mendiller

Süpermarket raflarındaki ıslak mendillerin birçoğu plastiğin bir türü olan polipropilenden üretiliyor. Bu nedenle ıslak mendilleri tuvalete atmamanız gerekiyor. Ama birçok insan bunu gözardı ederek tuvaletlerinin tıkanmasına neden oluyor. 

İngiliz firması Natracare tarafından üretilen bu mendiller, bu kuralı ortadan kaldırıyor. Firma, ıslak mendillerin %100 organik olduğunun garantisini veriyor. Şimdilik, Birleşik Krallık'ta suda çözünebildiği için tuvalete atılmasına sakınca görülmeyen tek ürün olarak sertifikasını da aldı.

3. Avokado çekirdeğinden üretilen çatal bıçak takımı

Söz konusu mutfak gereçleri ve pipetler olduğunda, en çevreci seçenek yiyeceklerinizi yeniden kullanılabilir olan malzemelerle tüketmek olacaktır. Fakat bazı durumlarda tek kullanımlık çatal bıçaklar kullanmanız gerekebilir. İşte bu noktada da avokado çekirdekleri yardımınıza koşacaktır. 

Meksika firması Biofase, avokado çekirdeklerinden pipetler, çatallar, bıçaklar ve kaşıklar üretiyor. Bu yeni biyoplastik doğa tarafından emilebiliyor ve zamanda toprakta çözünüyor. Böylece hem çevre kirliliği önleniyor, hem de ürünler yeniden toprağa dönüyor.

1. Bardak paylaşımı

Çoğu insan kahve sever. Bu insanlar sabahları işe giderken bile kahve içerler. Ancak tek kullanımlık bardaklar, çöp kutularında toplanan çöplerin %50'sini oluşturur. 

CUPPY isimli Kanadalı bardak paylaşım programı yıllık dolar karşılığında yeniden kullanılabilir bardaklara sınırsız erişim sağlayarak, tek kullanımlık bardakların çöplerini azaltmaya çalışıyor. Süreç ise oldukça basit. Programa katılmak için ücreti yatırıyorsunuz, sonrasında bir kahve dükkanından kahve sipariş ediyorsunuz, bardağı da alıyorsunuz. Kahveniz bittikten sonra yapmanız gereken ise işbirlikçi bir dükkan veya kafe bulmak. 

Siz bu fikirler hakkında neler düşünüyorsunuz? Türkiye'de de bunların olmasını ister miydiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu