Daha Uzun ve Kaliteli Bir Yaşam İçin Hayatın İçinden 15 Soruya Cevap Veriyoruz!

Her gün kullandığımız banyo havluları, diş fırçası, bulaşık süngeri ve daha bir çok ürün tahmin ettiğinizden daha fazla bakteri taşıyor olabilir. Evinizdeki ürünleri daha temiz kullanabilmek için barındırabilecekleri bakteri oranına bağlı olarak sonunda yıkamanız veya değiştirmeniz gereken kullanım süreleri var. Günlük işlerimizi tamamlarken bu süreleri aşmak bize ciddi zararlar veriyor gibi görünmeyebilir fakat özellikle bağışıklık sistemimizin düşmesiyle sağlığımızı tehdit edecek bir durum haline dönüşebilirler.

Kaynak:1, 2, 3

1. Nevresimler: Bir veya iki haftada bir

Yatak çarşafları, yastıklar ve yorgan kılıfı vücut sıvılarını, deri döküntülerini ve birçok bakteriyi içinde barındırır. Sık sık cilt temeasında bulunulduğından temizliğine dikkat etmek önemlidir. Lekelenmişse, ailenin birinde hasta varsa, çıplak uyumak istiyorsanız veya bir egzersiz sonrası duş almadan yatmaya giderseniz, nevresimlerinizi daha sık değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

2. Mutfak kurulama bezi: Haftada bir

Mutfak havluları ve bezleri gıda lekeleri barındırmakta, bakterilere ve kokuya neden olabilmektedir. Bu nedenle aktif olarak yemek yapıyor ve mutfak bezini kullanıyorsanız bunları sıklıkla değiştirmek sağlığınız için yararlı olacaktır.

3. Banyo havluları: Üç-Altı günde bir

Nemli kalan ürünlerde bakteri oluşumu hızlıdır ve bu yüzden de el, yüz havlularınız ve bornozlarınız en sık değişmesi veya yıkanması gereken şeylerden arasında gösterilmektedir.

4. Banyo paspasları: Bir veya iki haftada bir

Bir banyo paspasını yıkamanız gereken sıklık, kullanıma ve paspasın kalitesine büyük ölçüde bağlıdır. Eğer hızlı kurumayan ve bakteri barındırabilen bir türdeyse daha sık yıkamanız gerekir.

5. Perdeler: Yılda iki ya da üç kez

Bedensel kokuları ve deri döküntülerini çeken diğer çarşafların ve havluların aksine, perdeler evde bulunan tozları çekmeye yatkındır. Siz veya ailenizdeki birisinin alerjisi olmadıkça her üç ya da altı ayda bir yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sık perde yıkamak onları çabuk yıpratıp zarar verebileceğinden bu durum iyi bir fikir olmayabilir.

6. Yastıklar: Yılda iki kez.

Bir yastık ne ile doldurulmuş olursa olsun, kokuları ve lekeleri yok etmeniz için onları yılda iki kez yıkamanız gerekir. Yastıkların temizleme talimatlarını dikkatlice takip edin. Yatağınıza sermeden önce tamamen kuru olduğundan emin olun.

7. Yorganlar: Yılda iki kez

Her ne kadar yorganlarımızı her gün kullanıyor olsak da üzerine geçirdiğimiz kılıf sayesinde genelde vücudumuzun kokularını, yağlarını ve deri döküntülerini üzerlerinde taşımazlar. Ve bu da onları çok sık yıkamamız gerekmediği anlamına geliyor.

8. Diş fırçası: Üç-dört ayda bir

Diş fırçalarını her 3-4 ayda bir değiştirin. Hasta olduğunuzda ve diş fırçalarınız başka fırçalarla yakın temas oluşturduğunda diş fırçanızı değiştirmeyi düşünün. Diş fırçalarınızı kontrol edin; aşınmışlarsa, dişleri iyice temizlemeyeceklerdir.

9. Halılar: Yılda bir veya iki kez

Yaşadığınız yere bağlı olarak halı yıkama süreniz değişebilir. Ayakkabılarla girilebilen bir evde yaşıyor veya sürekli toz girebilen bir evdeyseniz daha sık yıkamanız gerekebilir. Meraklı ve emeklemeye başlayan bir bebeğiniz varsa daha dikkatli olmalısınız.

10. Allık fırçaları: Haftada bir

Makyaj fırçaları bakteri biriktirir ve iyi temizlenmediği takdirde yüzde rahatsızlıklara ve sivilcelere neden olabilir. Ruj fırçalarını her kullanımdan sonra, far fırçalarını da haftada iki kez temizlemeniz önerilmekte.

11. Tarak: Haftada bir iki kez

Tarağınız saçınızdaki tüm kalıntıları alır ve kıl diplerinde biriktirir. Düzenli ve doğru şekilde temizlemediğiniz taraklarınız, saçlarınızı çabuk yağlandırıp saç derinize zarar verebilir.

12. Banyo: İki günde bir

Kapı kollarından tezgahlara, tuvalet ve çevresinden lavaboya kadar her yerde bakteriler bulunur. Tuvalet ve banyo özellikle bakterilerin en çok barındığı ve tüm eve yayılabildiği bir alandır.

13. Mutfak lavabosu, tezgahı: Haftada bir

Kirli ellerimizle dokunduğumuz ve artıkların en çok dokunduğu yerler olan lavabo ve tezgahlar, banyo gibi güçlü dezenfekte edici maddelerle sık sık temizlenmeli.

14. Buzdolabı: Haftada bir

Buzdolabınızı, içinde bulundurduğunuz yiyecekleri daha uzun ve sağlıklı şekilde koruyabilmek için haftada bir temizlemeniz gerekebilir. Dışını ise iki haftada bir temizleyebilirsiniz.

15. Bulaşık süngeri: Haftada bir

Yapılan araştırmalara göre bulaşık süngerinde milyonlarca bakteri bulunabiliyor. Bu, bağışıklık sistemi düşen bireylerde sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Mutfakların Vazgeçilmezi Bulaşık Süngeri Klozetten Çok Daha Fazla Bakteriye Sahip Olabilir!

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
07.12.2017

ben haftada bir yüzümü zor yıkıyorum bunların dediklerine bak

07.12.2017

ben üzgünken gerginken temizlik yaparak ferahlıyorum size de oluyo mu böyle bişey?

07.12.2017

bu hesaplamalara göre her pazar ya da 2 hafta 1 evi baştan ayağa temizlemek gerek...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ