Daha Sürdürülebilir ve Teknolojik Kentler Kurmak İçin Hayata Geçirilen Akıllı Şehir Projeleri

Kaynakların verimli kullanılmasını ve vatandaşların refah seviyesinin artırılarak hizmetlere daha rahat erişebilmelerini sağlayan akıllı şehir sistemleri, Türkiye'de de birçok şehirde yapılmaya başlanan projelerle yaygınlaşmaya devam ediyor. Biz de daha sürdürülebilir ve teknolojik kentler kurma amacıyla hayata geçirilen bu projelerin bazı örneklerini sizin için derledik. İyi okumalar!

Kiosk cihazları

Ülkemizde de bazı şehirlerde kullanılan bu cihazlar, vatandaşlara yaşadıkları şehirle alakalı hayallerini, planlarını, görüş ve önerilerini paylaşma olanağı sağlıyor. Görüntü ve ses kaydı alan kiosk cihazları, ülkemizdeki şehirlerde de gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor.

'Yaşam köyü' projeleri

Ülkemizin çeşitli illerinde hayata geçirilen 'yaşam köyü' projeleri, kentsel dönüşüme farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Sosyal belediyecilik alanında örnek gösterilebilecek bu projelerde Alzheimer hastaları için konukevleri, çocuklar için oyun alanları ve kreşler, beceri ve sanat atölyeleri, fizyoterapi merkezleri gibi toplumun tüm kesimlerinin sosyal hayata katılmasına olanak sağlayacak tesisler bulunuyor.

'Akıllı durak' projesi

Akıllı durak uygulaması, vatandaşlara bekledikleri toplu taşıma aracının hangi durakta bulunduğu, duraktan hangi aracın geçeceği, duraktan geçen otobüs hatları ve otobüsün yaklaşık olarak ne zaman geleceği gibi bilgileri öğrenme olanağı sunuyor. İlgili uygulamayı akıllı telefonlarına indiren vatandaşlar, duraklar üzerinde bulunan kare kodlar (QR kod) ve durak numarası bulunan levhalar sayesinde bu projeden faydalanabiliyor.

Ücretsiz Wi-Fi bağlantı noktaları

Şehirlerin birçok noktasında kurulan platformlar sayesinde hayata geçirilen ücretsiz Wi-Fi projesi, vatandaşlarla elektronik cihazları ile internet hizmeti alma olanağı sağlıyor.

Komşuluk projeleri

www.hkmo.org.tr

Dünyadaki bazı belediyeler tarafından uygulanan bu projeler, kurulan sosyal medya platformları sayesinde komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesini hedefliyor. Bu platformlar sayesinde vatandaşlar, yaşça büyük kapı komşularını yürüyüşe çıkarma, elbise dikmede yardımcı olma, çöp atma gibi hizmetleri değiş tokuş ederek hayata geçirebiliyor.

Trafik projeleri

Akıllı şehircilik ihtiyacına cevap veren yenilikçi hizmetler arasında en önemlilerden biri de trafik sorununun çözülmesine yönelik olan projeler. Trafiğin akıcı, güvenli ve etkin şekilde yönetilmesini sağlayan yaya butonu, sinyal denetleyiciler ve sinyal lambaları gibi sistemlerin yanında toplu taşımalarda kullanılan 'Bilgi İletişim Noktası' (BİN) adlı cihazlar, dünyada ve ülkemizde yaygınlaşmaya başladı bile.

"Açık ve Çevik Akıllı Şehirler Topluluğu"

152 dünya kentini birbirine bağlayan Açık ve Çevik Akıllı Şehirler (OASC-Open and Agile Smart Cities) topluluğu, üye şehirlerin akıllı şehir uygulamalarından faydalanmasını sağlıyor. Vatandaşların hayatını kolaylaştırma amacıyla yapılan inovasyonlar, bu topluluğa üye olan kentler arasında paylaşılıyor ve geliştiriliyor.

Akıllı ışıklandırma uygulamaları

www.hkmo.org.tr

Akıllı şehir projeleri, vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmanın yanında sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı da amaçlıyor. Şehirlerin yollarına döşenen harekete duyarlı LED lambalar sayesinde enerjiden tasarruf ediliyor. Bu lambaların üzerinde yer alan sensörler, şehirdeki gürültü düzeyi, hava kirliliği ve nem düzeyi gibi bir dizi verinin toplanması ve şehir yönetiminin alacağı kararlarda kullanılmasını sağlıyor.

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz! #GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı