Daha Sağlıklı Beslenmek İçin Kendinizi Motive Etmenin 10 Etkili Yöntemi

Daha sağlıklı beslenmeye odaklanmanın yararlı olduğuna dair çok sayıda neden vardır. Sağlıklı beslenmek, kilonuzu yönetmenize yardımcı olmanın yanı sıra tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve daha fazlası için riskinizi azaltarak hayatınızı uzatabilir. Devamı içeriğimizde...

1. Bazı Akıllı Hedefler Yazın

Birçok beslenme koçu yeni bir sağlıklı beslenme planına başlarken yapmanız gereken ilk şeyin hedeflerinizin bir listesini yazmak olduğunu söylüyor. Bunlar ölçülebilir ve ulaşılabilir hedefler olmalıdır. Her gün ulaştığınız her hedefi işaretleyerek ilerlemenizi izlemeniz mümkündür. Haftanın sonunda, ilerlemenizi değerlendirin ve başarılarınızı takdir edin.

2. Mutfağınızdan Sağlıksız Ürünleri Çıkarın

Daha sağlıklı beslenmeye karar verdiğinizde, mutfağınızı değiştirmek çoğu zaman diyetinizi değiştirmekten daha kolaydır. Sağlıksız maddeleri buzdolabınızdan, dolaplarınızdan ve kilerinizden çıkararak çevrenizi hedeflerinizle uyumlu hale getirerek kendinizi başarıya hazırlarsınız. Tüm o cazip ikramları ve işlenmiş atıştırmalıkları çıkarın ve raflarınızı sağlıklı, taze gıdalarla doldurun. Buzdolabınızı ve dolaplarınızı fındık, meyve, sebze, fasulye, tohum ve tam tahıllarla dolu olmasına izin verin. Kötü beslenmenin cazibesini ve sürekli ipuçlarını ortadan kaldırın.

3. Sağlıklı Malzemeleri Keşfedin

Diet uygulamak, kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum bırakmaktır ve bu tür programlar genellikle uzun vadede başarısız olur. Uzmanlar, sınırlamalara odaklanmak yerine, sağlıksız malzemeleri daha sağlıklı malzemelerle değiştirmeye çalışın. Bu, bir şeyleri kaçırdığınızı ya da daha kötüsü tükendiğinizi hissetmeden en sevdiğiniz yemeklerin tadını çıkarmanıza izin verir.Unlu mamullerde tereyağı ve sıvı yağı, şekersiz bal kabağı püresi veya elma püresi olarak kullanın. Donmuş muzları normal yüksek yağlı dondurma yerine karıştırarak kremalı bir krema yapın. Salatalara daha fazla protein ve gevreklik eklemek için kruton yerine kızarmış nohut ekleyin. Genel olarak daha iyi beslenmek için kendinizi motive etmenizi kolaylaştıran bir şey, canınızın çektiği bir şeyin daha sağlıklı bir versiyonunu yiyebileceğinizi bilmek.

4. Nedeninizi Bilin

Motivasyonunuzu korumak için derinlere inmenin ve neden daha sağlıklı beslenmek istediğinizi anlamak da en önemli yollardan biridir. Eğer ne ve ne için istediğinizi bilirseniz daha emin adımlar atabilirsiniz.

5. Yemek Günlüğü Tutun

Öğünlerinizi takip etmek, kendinizi daha sağlıklı beslenmeye teşvik etmenin bir başka yolu olabilir. Bu veriler, yiyecek türleri, porsiyon boyutları, makro besin öğeleri veya yolunuzdan sapmamanıza yardımcı olacak başka herhangi bir şey içerebilir. Her gün yiyeceğiniz ve içeceğiniz her şeyi bir not defterine yazın. Yemekleri ve atıştırmalıkları bir yemek günlüğüne kaydetmek, yeme alışkanlıklarının farkındalığını artırır. Hesap verebilirlik, olumlu değişiklikler yapmanın temelini oluşturur. Beslenme hedeflerinize ulaşmak için motivasyonunuzu kaydetmenize yardımcı olur.

6. Yeni Tarifler Deneyin

Sağlıklı beslenmek, lezzetlerden vazgeçmek anlamına gelmez. Asıl olarak, sağlıklı beslenmeye duyduğunuz yeni ilgi, yemek pişirme tutkunuzu canlandırabilir. Eğlenceli ve sağlıklı tarifler arayın ve sevdiğiniz besleyici yemekleri bulun. Beslenme ve tatmini artırmak için doku, renk ve tat ekleyin. Sağlıklı beslenmeyi eğlenceli hale getirmek, motivasyonu korumak için çok önemlidir.

7. Her Hafta Öğünlerinizi Planlayın

Öğünlerinizi önceden planlamak, yemek saatleri hakkında yapacağınız tahminleri de ortadan kaldırabilir. Bu sayede daha az dürtüsel yiyecek seçimi yapacaksınız. Haftada bir veya iki kez önceden pişirmek, ardından porsiyonlamak ve buzdolabında saklamak veya dondurmak en iyisidir.

8. Yiyemediğiniz Şeylerin Üzerinde Durmayın

Sağlıklı bir beslenme programına bağlı kalırken, kısıtlamalara takılmak yerine yiyebileceğiniz tüm lezzetli yiyeceklere odaklanmalısınız. Böylelikle hem sağlıklı hem de istediğiniz şeyleri yemiş olursunuz.

9. Ufaktan Başlayın

Sağlıklı bir beslenme rutinine yeni başlıyorsanız, birkaç temel alışkanlık seçerek küçük bir başlangıç yapmak iyi bir fikirdir. Örneğin, aynı yiyeceklerin çoğunu yiyerek başlayabilir, ancak porsiyonlarınızı daha küçük tabaklara bölerek boyutlarını değiştirebilirsiniz. Sebzeleri ana yemek olarak öne çıkarıp eti garnitür olarak en aza indirerek başlayabilirsiniz. Yıllardır aşırı yemek yiyorsa ya da sağlıklı beslenmiyorsa, birdenbire bir şeyler değiştirmeye karar vermek zor olacaktır. Bu küçük, yerine getirilebilir adımlara bölün.

10. Yiyecek Dışı Ödüller Kullanın

Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için gıda dışı ödüller kullanabilirsiniz. Bu ödüller, sizi daha sağlıklı beslenmeye teşvik edebilir. Örneğin, bir hafta boyunca programınıza sıkı sıkıya bağlı kalırsanız, sinemaya gidebilir veya başka türlü satın alamayacağınız yeni bir oje satın alabilirsiniz. Bu tür şeyler, özellikle kendini iyi hissetme dürtülerine veya sağlıksız veya aşırı yeme alışkanlıklarına neden olabilecek dürtülere odaklandığında etkilidir. Örneğin, stresinizi azaltmak için sağlıksız beslendiğinizi fark ederseniz, her hafta sağlıklı beslenme haftası için masaj yaptırmak, iyi davranışınızı ödüllendirirken aynı zamanda altta yatan soruna da yardımcı olabilir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir...

Bir sonraki Yolcuğunuz İçin Düşünmeden Yanınıza Alıcağınız 10 Sağlıklı Atıştırmalık
Tükettiğiniz An Uykusuz Geceler Geçireceğiniz Uyku Düşmanı Besinler
Sağlıklı Kahvaltıların Vazgeçilmezi Olan Yulaf Nasıl Bir Ulusun Besin Kaynağı Oldu?

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi