Daha Önce Görmediğiniz İnanılmaz Etkileyici 50 Fotoğrafla II. Dünya Savaşı

1. Nazi Almanyası, şükran günü kutlamaları,1937.

Bu fotoğraf, 1937 yılında Buckeberg'deki şükran günü kutlamalarından. Kutlamalara 700.000 insan katıldı. Nazileri desteklemeyenler bile bu durum karşısında çok şaşırmıştı çünkü daha önce böyle bir kalabalık hiç görülmemişti. Bu durum, katılanlar arasında müthiş bir birlik ve beraberlik duygusu yarattı. Gece çadırlarına doğru yürüyüşe geçtiklerinde bile sahne ışıkları hala gökyüzünde dolaşıyordu. Bu kutlamadan, sonra her şeyin kesinlikle daha iyiye doğru gittiğini düşünüyorlardı.

2. Naziler, halkı Yahudi dükkanlarını protestoya çağırmak için şarkı söylerken, 1933.

4 Nazi birliği, Almanya'daki Yahudi protestoları sırasında,  Woolworth şirketinin Berlin şubesi önünde şarkı söylerken, 1 Mart 1933.

O dönem, Naziler Almanya'daki tüm Yahudi ticaretini protesto etmeleri için halka çağrı yaptı. Bu birçok insanı şaşırttı çünkü o dönem insanlar Nazilerin Yahudi karşıtı ideolojilere sahip olduğunu bilmiyordu. Bu, Nazilerin Yahudi karşıtı propagandalarının başladığı yıl. Nazi propaganda bakanı, o sene Nazilerin sahip olduğu işletmeler için boykot düzenledi. Bu boykotun sebebini daha sonra Berlin'deki 1 Nisan konuşmasında şöyle açıklıyordu: 'Başlattığımız boykot, uluslararası Yahudi halkının, yabancı gazetelerde yaptığı Alman karşıtı vahşi propagandasının intikamıdır.'

Fotoğraftaki dükkanın sahibi Woolworth, daha sonra tüm Yahudi çalışanlarını işten çıkartarak, saf bir aryan olan Adefa Zeichen'i işletmenin başına geçirdi.

3. Alman SS birlikleri, Berlin'deki 1936 Olimpiyat oyunlarında dinlenirken.

Berlin Olimpiyat Stadı'nın güneyindeki çimenlikler, Almanya, Ağustos 1936

Adolf Hitler'in Lelbstandarte SS Birlikleri. O dönemler, halk törenlerinde, SS birlikleri hem Hitler'in hem de Hitler'in onurunun korumalığını yapıyordu. Ne kadar kalabalık olurlarsa, halk arasında Hitler o kadar onurlu görünüyordu. Daha sonra Hitler, 1. Seçkin SS bölüğünü kurdu ve bu birlik Hitler'in özel korumaları olarak yetiştirildi. Hitler nereye gidiyorsa, onlar da Hitler ile beraber gidiyorlardı, aynı zamanda savaş alanında da görev alıyorlardı. Bu birlik, tarihteki en yetenekli birliklerden biriydi.

4. Cathedral of Light(Işık Klisesi)'daki nazi toplantısı, 1937.

Katedral tüm bu alanın içinde ve dışarıda olmak üzere 12 metre aralıklarla, tüm kalabalığı bir çember içine alacak şekilde, gökyüzüne doğrultulmuş 130 uçaksavar ışığıyla donatılmıştı. Bu efekt çok zekice planlanmıştı. Bu dizayn, Hitler tarafından Nuremberg tören meydanını organize ve dizayn etmek üzere görevlendirilmiş Albert Speer'ın parlak fikriyle ortaya çıkmıştı. Bu hala Speer'in en önemli işlerinden birisi olarak görülür.

5. Hitler'in kişisel korumaları talim yaparken, Almanya, 1938.

Lelbstandarte Adolf Hitler SS Birlikleri, Mavzer Kar98k silahlarıyla Almanya'da kışlalarındalar

1. SS Adolf Hitler Panzer bölüğü, Adolf Hitler'in kişisel korumalarıydı. Sonradan Alman Silahlı Kuvvetleri'nin en seçkin ve zorlu birliklerinden birisi oldular.

6. Nazi SS birliklerinin sadakat yemini, Munich, 1938.

Her yıl düzenlenen Nazi birlikleri yemin töreni, Munich, 1938

Yemin şu şekildeydi: Alman Birlikleri baş yargıcı olan, Führer'imiz, Adolf Hitler, her zaman, cesur bir asker olacağımıza ve sana karşı sadık kalacağımıza yemin ederiz. Sana ve bize gönderdiğin liderlerimize tanrının yardımı ile son nefesimize kadar sadık kalacağımıza ant içiyoruz.

7. SS mottosu: "sadakatimiz onurumuzdur."

8. Avusturya'nın ilhakındaki(Anschluss) başarının açıklanmasından sonra Hitler alkış yağmuruna tutulurken, 1938.

Avusturya, Mart 1938'de Nazi Almanyası'na katıldı. Nazi ideolojilerinden birisi, Nazi Almanya'sının içinde ya da dışında, yeni doğmuş ya da yaşayan tüm Almanları, oluşturacakları bir Almanya birliğinde( Reich) birleştirmekti. Hitler'in Nazi partisindeki liderliğinin ilk yıllarından beri amacı, 1924'te kendi otobiyografisinde(Mein Kampf) bahsettiği gibi, ana vatanı ve Almanya arasında mümkün olduğunca büyük bir birlik kurabilmekti.

9. Aynı şekilde, farklı bir toplantıdan bir fotoğraf.

10. Soğuktan donan bir Sovyet askeri.

Fin askerleri tarafından, Sovyet birliklerini korkutmak için desteklerle karlar arasına montelenmiş, soğuktan donan bir Sovyet askeri, 1938. Finli askerler, soğuktan donarak ölen Sovyet askerini psikolojik savaş malzemesi olarak böyle kullanmış

11. Siperde donarak ölen 2 Sovyet eri, Finlandiya, 1940.

Sovyetler, birliklerini Finlandiya ön cephelerine kadar getirmek zorundaydı. Bazı Sovyet askerleri güneyliydi ve Finlandiya' da soğuk kış şartlarına alışkın askerlerle karşılaştırıldığında, kışın bu kadar zor şartlarda geçeceğini düşünmüyorlardı. Yiyecek ve erzak sıkıntısı çok büyüktü ve kış şartlarında savaşmak için yeterli eğitim ve teknikleri yoktu. Siperleri çalı çırpı ile kaplayıp, üzerini karla örterek sıcaklığı 1, 2 derece artırmaya çalışıyorlardı.

12. Okhrana çar gizli polisi tarafından düzenlenen Stalin sabıka fotoğrafı, 1911.

Stalin o sıra, 33 yaşındaydı. Fotoğraftaki bilgi kartında şöyle notlar vardı: '32-34 yaşlarında ve kulakları '6' formunda. Bilgi kartındaki ırk bölümü ise boştu.  Fotoğraf, 1911'de çekildi ve bu onun ikinci yakalanışıydı. 1908'de devrimci aktivitelerde bulunduğu için Okhranka tarafından tutuklanmıştı. Yedi ay hapishanede kaldıktan sonra, Solvychegodsk köyüne iki yıl süreyle sürgüne gönderilmişti. Sürgünde 7 ay kaldıktan sonra, kadın kılığına girerek, trenle St. Petersburg'a kaçmıştı.

13. Stalin'in koruması Vlasik tarafından çekilen fotoğrafı, yılı bilinmiyor.

Bu fotoğraf, Vlasik tarafından çekilmiş, basına verilmeyen gizli bir fotoğraftı. Açık gözlü bir Sovyet gazetecisi bunu dünya çapında tüm gazete ve dergilere satmaya başlayınca, bu fotoğraf 1960'larda büyük bir sansasyon yarattı.

Vlasik, anılarında şöyle yazıyordu:

Bu olay, Stalin'i hayli sinirlendirmişti. 20 yıldır işimi iyi bir şekilde yapıyor ve övgü ve ödül dışında hiç bir şey almıyor olmama rağmen önce partiden ihraç edildim sonra da hapishaneye atıldım. Benim sonsuz sadakatime rağmen, beni düşman olmakla suçladı. Fakat, hangi konumda, hangi şartlarda ve durumda olursam oluyum, Stalin'e ihanet etme duygusuna hiç bir zaman kapılmadım.

14. Stalin'in vücut dublörü, 1940'lar.

Solda görmüş olduğunuz, Felix Dadaev ve sağda görmüş olduğunuz, Stalin'in kendisi, 1940'larda çekilen bir fotoğraf.

Stalin'in bir ikizi olduğu ve bazı özel durumlarda onunla yer değiştirdiği dedikodusu, o yıllarda Rusya'da giderek yayılıyordu. Bu dedikodulardan on yıllar sonra, Stalin, kendisinin vücut dublörü olması için eski bir dansçı ve jonglör olan Felix'le konuşmaya karar verdi ve onu Kremlin'e çağırttı. Felix, bu konu hakkında yarım yüzyıl kadar sessiz kaldı fakat, 2008'de, 88 yaşındayken, Putin rejiminin de onayıyla otobiyografisini yazmaya başladı. Felix, bu otobiyografisinde, kendisinin, bazı konvoylarda, toplantılarda ve basına görüntü vermesi gereken yerlerde Sovyet lideri Stalin'in yerine geçmesi için var olan 4 kişiden sadece birisi olduğunu yazıyordu.

15. Stalin'in en yakın yoldaşları bile hangisinin dublör olduğunu anlayamıyordu.

16. Felix Dadaev asker üniformasıyla

17. Stalin'in büyük oğlu Yakov Dzhugashvili Almanlar tarafından yakalandığında, 1941.

Yakov Dzhugashvili, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Kızıl Ordu'da görev alıyordu ve Almanların, Sovyetler birliği istilasının ilk anlarında yakalandı. Yakov Dzhugashvili'nin ölümüyle ilgili hala bir çok söylenti dolaşmakta.

18. Stalin, oğlunun yakalandığını, Almanlar ona bu fotoğrafı yolladığında öğrendi.

Stalin, oğlunun yakalandığını, Almanlar ona bu fotoğrafı yolladığında öğrendi. Hala dolaşan söylentilere göre 'salak kendini vurmayı da mı becerememiş?', 'korkaklar gibi teslim olmuş' şeklinde küçük oğlu Vasily'e söyleniyormuş.

19.

'Sevgili babacığım, tutsak olarak alındım, sağlığım yerinde. Yakında, Almanya'da bir kampa yollanacağım. Umarım senin de sağlığın yerindedir. Herkese selamlar, Yasha.'

Savaşın sonlarına doğru, Almanların, Stalin'in oğlu ile Stalingrad'da esir düşen bir Alman mareşali takas etmek istedikleri fakat Stalin'in bir ere karşılık bir mareşali vermeyeceğini söylediği şeklinde dedikodular yayıldı.

20. Yakov Dzhugashvili'ni kamp güvenliği tarafından bu şekilde vurularak öldürüldü.

Yeni ortaya çıkan gizli belgeler gösteriyor ki, Yakov Dzhugashvili emirlere itaat etmeyi reddettiği için kamp güvenlikleri tarafından vurularak öldürüldü. Yakov Dzhugashvili, kışla etrafında dolaşırken, kışlaya geri dönmesi emredildi aksi taktirde ateş edeceklerini söylediler ve Yakov Dzhugashvili 'vurun beni' şeklinde cevap vererek itaat etmeyi reddetti. Bunun üzerine kamp güvenliği onu kafasından vurarak öldürdü.

21. Bir Alman askeri, kumanyasını Rus bir anneyle paylaşırken, 1941.

Bu fotoğraf , Werhrmacht George Gundlach 291. bölük fotoğrafçısı tarafından çekildi. Volkhov savaşı belgeleri, 1941-1942

22. Bir Rus ajanı, Finlandiya'daki infazı sırasında gülümserken, 1942.

Doğu Karelya, Rukajarvi'de çekilen bu fotoğrafta, Rus ajanı onu infaz eden memura bakarak gülüyor, Kasım 1942.

Bu harika bir fotoğraf değil mi? Karlarla kaplı bir ormanda, bir kaç saniye sonra öleceğini ve belki de hiç kimse tarafından hatırlanmayacağını bildiği halde nasıl da gülümsüyor. Hayatı bir kaç saniye sonra sona erecek. Gülümsemekten başka yapılacak daha mantıklı ne var ki? Bu gülümseme, onun belki de son karşı koyuşu, başkaldırışı.

23. Bir Rus ajanı, Finlandiya'daki infazı, 1942.

24. Bir Rus ajanı, Finlandiya'daki infazı, 1942.

25. Kiev'deki Yahudi katliamları sırasında, seyyar ölüm mangası, 1942.

Alman askeri, kucağında bebeğini tutan bir kadını vurulma anı, Ivanograd. Fotoğrafta infazı yapan asker, öldürdüğü kadının yanında dururken görülüyor. Diğer askerlerin silahları da fotoğrafın sol kenarında fark ediliyor. Fotoğraf doğu cephesinden, Almanya'ya gönderilirken, Nazilerin işlediği savaş suçları hakkında belgeler toplayan bir Polonya direnişçisi tarafından  Varşova postanesinde ele geçiriliyor. Ukrayna, 1942, Yahudi Operasyonu.

26. Cebelitarık bölgesindeki ışıldaklar, 1942.

Bu ışıldaklar, kara ekiplerinin kullanması için değil, topçu ekiplerin gelen bombaları seçebilmesi için yapılmış. Bu ışıldaklar, hem düşman bombacıların yerlerini tespit etmek için hem de ışığın gözlerine almasını sağlayarak onları rahatsız etmek için kullanılmış.

27. 6. ordu askerleri Stalingrad'a yürürken, 1942.

Ne çeşit bir cehennemin onları beklediğinden habersiz bir şekilde yürüyorlar. Gerçekten cehenneme doğru bir yürüyüş bu. Bu güneş gözlükleri de muhtemelen kendi güneş gözlükleri çünkü güneş gözlükleri sadece Afrika Korps birliklerine ve motosikletli birliklere veriliyordu. Piyade erlere verilmiyordu.

28. 6. donanma askerleri Stalingrad'a yürürken, 1942.

29. Stalingard'da bir ambara saldırı hazırlığındayken, 1942.

1942 Eylülüne gelindiğinde Stalingard'da şiddetli bir şekilde, göğüs göğüse mücadeleler başlamıştı. Almanlar evden eve, sokaktan sokağa çarpıştıkça şehrin içindeki bu daha dar alanlarda, açık alanda savaşırken sahip oldukları tüm taktiksel avantajı kaybetmişlerdi. Tanklar ve koordineli  biçimdeki ani baskınları şehir içindeki çatışmalarda hiçbir işe yaramıyordu. Şehirdeki yapıların birbirine yakınlığı tankların bütün manevra özelliklerini kaybetmelerini sağladı ve neredeyse hiç bir faydaları dokunmuyordu. hatta bir keskin nişancı  tanklardan daha efektif ve ölümcüldü. Askerler birbirini öldürmek için bıçak ve süngüleri oldukça fazla kullanıyorlardı. Mühimmat eksikliği, ağır hava koşulları ve inatçı Sovyet direnişi sonunda Alman ordusunun mağlubiyetini getirdi.

30. Göğsündeki nişanı ile bir Alman askeri, Stalingard 1942.

Uzaklara dalmış bu askerin başından çok fazla kötü şey geçmiş gibi görünüyor. Göğsündeki nişan ise bronz ve gümüş olarak verilen Piyade Taaruz Nişanı. Gümüş olanı 3 ya da daha fazla yakın muharebede bulunan askerlere verilirdi. Bronz Nişan da aynı şekilde verilirdi ancak motorlu erlere verilmek için yapılmıştı. Ön cephelerde savaşan askerler arasında neredeyse Demir Haçlar kadar prestijliydi, özellikle Doğu Cephesinde kazanıldıysa.

31. Alman bir asker lav silahı ile sigarasını yakarken, 1940'lar, Doğu Cephesinde bir yer.

Lav silahlarının iki yakıt hattı vardır. Askerin sigarasını yakıyor olduğu hat sürekli yanar halde duran ve tetiği basıldığında biraz daha büyük bir alev püskürten bir hat. İkinci hat ise daha büyük alev üretmek için ve jelimsi daha katı bir formu olan bir yakıt kullanıyor. Kullanan asker önce daha küçük olan ilk hattın tetiğini basıyor ve ateş biraz büyüyor, daha sonra daha yoğun yakıtın ateşlendiği diğer tetiğe basıp önünde ne varsa üstüne cehennem ateşi yağdırıyordu.

32. Ukraynalı askerler katlettikleri Yahudilerin başlarında, Varşova, 1943.

Ukraynalı askerler Varşova Mahalli Ayaklanma bastırıldığı sırada bir giriş kapısında öldürülen Yahudileri izliyorlar. Almanca orijinal başlık 'Durdurma Operasyonunda Askerler Görevlendirildi' şeklinde.

33. Alman bir savaş esirine, PPSh-41 tutan bir Rus asker tarafından eskort ediliyor, Stalingard, 1943.

Bu fotoğrafta Kızıl Ordu askerlerinden biri Stalingard Savaşı ardından yakalanan bir Alman esiri hapsedileceği yere götürüyor. Alman askerleri öldürülmeden önce bir yerde toplanıyorlardı. Stalingard Savaşı, 2 milyondan fazla kayıp ile dünya tarihinin en kanlı savaşlarından biridir.

34. Stand to Death, 152mm'lik howitzer havanı ateşlenirken, Bagration Operasyonu, 1944.

Belarus Stratejik Saldırı Opearasyonu(Bagration Operasyonu) Alman Ordu Merkezi'ni tamamen yok etti. 2 ayda, 1,100km'lik ön cephe 600km batıya kaydı. Bu operasyon sırasında Belarus'taki Sovyet askerleri Almanların Wehrmacht Ordu Karargahını, Almanlardan 5 kat daha az zaiyat vererek yok ettiler. Bu fotoğraf 1944 yazında Emmanuel Yevzenkhin tarafından çekildi. Sovyetler Fotoğraf Albümünde bu fotoğraf Stand to Death (Ölüme Hazırlık) olarak adlandırılmış, askerler ve silahlar çok geleceğe ait duruyorlar.

35. Belarus Opeasyonu sonrasında esir düşen 57,000 Alman Moskova'ya götürülüyor, 17 Temmuz 1944.

Belarus Operasyonu - Almanların Merkez Ordu Karargahının yok edildiği operasyon- tüm savaş boyunca yapılan en başarılı askeri hamle oldu. Bu kritik Sovyet hamlesi Müttefik Kuvvetlerin Normandiya Çıkarması'ndan  hemen sonra yapıldı ve bu Operasyonu çok az kişinin bilip Normandiya Çıkarmasının herkes tarafından biliniyor olması doğuda olan savaş ile ne kadar az ilgilenildiğinin belirtilerinden biri. Bagration operasyonunun boyutu Normadiya Çıkarmasını küçücük göstermeye yetecek boyutta. Bagration Operasyonu (Bagration adı 130 yıl önce Napolyon'a karşı yapılan savaştan bir Bulgar kahramanın adından geliyor) savaşın sadece  en büyük askeri hamlelerinden biri değil, ayrıca en ince düşünülmüş olanı.

36. Alman esirler, 17 Temmuz 1944

37. Alman esirler, 17 Temmuz 1944

38. Alman esirler, 17 Temmuz 1944

39. Alman esirler, 17 Temmuz 1944

40. Alman esirler, 17 Temmuz 1944

41. Alman savaş esirleri Nonant le Pin esir kampında, 1944.

Neredeyse 30,000 Alman, Falaise Pocket savaşında esir alındı. Kamptan sorumlu askerler bir araca binip kamp etrafında bir kaç tur atar ve 'Dur!' diye bağırıp ardından havaya ateş ederek Alman esirlere, kaçmaya çalışan esirleri vurdukları izlenimini bırakırlardı. Kaçmaya çalışan esir sayısı oldukça azdı, hatta hiç yoktu çünkü burada hapsoldukları kadar korunuyorlardı da. buradan kaçmaya çalışan herhangi bir esir ya yeniden yakalanır ya da Direniş Güçleri ya da bunlara  destek veren siviller tarafından bulunup öldürülürlerdi. Bu esirlerin hepsi olmasa da çoğu dışarıda olmaktansa içerideyken şanslarının daha çok olduğunun farkındaydılar.

42. Simone Segouin, 18 yaşındaki Fransız kadın direniş savaşçısı, 1944.

Chartres'ten başkent Paris'i kurtarmak için  gelip savaşıyor, Paris, 19 Ağustos 1944. Fransız Direniş askerleri Almanlara karşı savaşırken savaşın ortasında fotoğraflanmışlar. Soldaki direnişçi el yapımı askeri kamuflajlar içinde görünüyor ve genç bir adam da sağda duruyor. En göze çarpanı ise kısa şortu, desenli üstü ve kafasındaki asker şapkasıyla bir kadın ortada duruyor.  Daha sonraları bu fotoğraf, kadınların direnişteki rolünün sembolü aline geliyor.

43. Simone Segouin'ın renkli bir fotoğrafı.

44. Simone Segouin, en iyi kullandığı silah Alman MP-40'ı ile poz verirken.

45. Goebbles genç bir askeri Demir Haç Nişanı'nı kazandığı için tebrik ederken, 1945.

Joseph Goebbels, 16 yaşındaki Hitler Gençerli'nden Will Huebner'ı Lauban Muhafazası'nda kazandığı Demir Haç için tebrik ediyor, 9 Mart 1945

46. Müttefik Askerleri, Reich Parti Kongresi'ndeki kendi balkonunda Hitler ile alay ediyorlar, 1945.

Nazi Almanyası'na karşı zafer kazanılmış, Müttefik Kuvvetler'in Amerikan, İngiliz ve Rus askerleri  Hitler'in taklidini yaparak Kongre binasında konuşmalarını yaptığı ünlü balkonunda kendisiyle ve fikirleriyle alay etmekteler. Bu fotoğraf 6 Temmuz 1945'te (Almanya'nın teslim oluşundan 2 ay kadar sonra, Hiroşima'dan 1 ay önce ve Filipinler'in kurtuluşundan bir gün önce) çekildi. Onbaşı Russel M. Ochwad Hitler'in imparatorluğun 1,000 yıl süreceğini ilan ettiği  balkonda Hitler'i taklit eden kişi.  Amerikan ve Rus askerler aşağıda bu birlikteliği kutlayıp tezahüratlar ederken Onbaşı'nın yanında bir İngiliz ve bir Rus asker dikiliyorlar.

47. Hitler aynı balkon olan Reich Kongresi balkonunda.

48. Alman gardiyanlar, Bergen-belsen toplama kampından yüzlerce kurbanı gömülecekleri yere götürecek olan kamyonlara yüklemete zorlanıyorlar,1945.

Toplama kampları ele geçirildikten sonra ölüler toplu mezarlara gömülüyorlardı.İngiliz askerler kamp gardiyanlarına ölüleri kamyonlara taşıttırıyordu. Sten tipi hafif makinalıları ve Lee- enfield tüfekleriyle İngiliz askerler arkada görünüyorlar. 17 Nisan 1945, Almanya

49. Alman askerlerin toplama kampı görüntülerine tepkisi, 1945.

Bu fotoğrafta Amerkan askerleri tarafından yakalanan Alman askerlerine, toplama kampları hakkında bir film izlettiriliyor. Zorla izledikleri bu film ile Almanlar Üçüncü Reich'in yaptığı en korkunç olaylarla yüzleşiyorlar. Geriye dönüp yaptıklarına bakmak ve başlarına gelen her şeyin, ölen veya sakatlanan arkadaşlarının hepsinin korkunç ve kendi değerlerinin tamamen karşıt şeyler uğruna yapılmış olduğunu bilmek gerçekten zor olmalı.

Orijinal başlık 'Amerikan üssündeki Alman askerleri toplama kampları hakkında bir belgesel izlerken'(Fotoğraf ABD Soykırım Anma Müzesi'nde bulunmakta)

50. O anın, tiyatronun arka kısmından çekilen başka bir görüntüsü.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı