Daha Kısa Sürede Gidebilecek Olmalarına Rağmen Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmazlar?

Gökyüzündeki uçakları anlık olarak görebildiğimiz Flightradar uygulamasına bakacak olursanız Tibet üzerinde bir tane bile uçak olmadığını görürsünüz. Uçaklar Tibet'in çevresinden dolaşarak gidecekleri yere doğru hareket halindelerdir. Hiçbir pilot kısa zamanda varacak olmasına rağmen Tibet'in üzerinden geçmek istemez. Peki, bunun nedeni tam olarak ne? Gelin, detaylara birlikte bakalım...

Uçaklar yolculukları sırasında Tibet'i adeta dolaşarak geçerler. Hiçbir uçak Tibet'in üzerinden geçmez.

Tibet'in üzerinden geçtiklerinde daha kısa süre gidebilecekken neden çevresini dolanıyorlar, sorusunu birçoğumuz merak etmişizdir.

Bunun en önemli nedenlerinden birisi Tibet için kullanılan "Dünya'nın çatısı" benzetmesidir.

Bu öylesine bir söz değildir. Tibet'in arazisi hakkında oldukça önemli bilgiler verir. Bölgede arazi engebeli ve ortalama yükseklik çok fazladır.

Bölgedeki alçak alanlar bile 3 bin metre yüksekliğindedir. Tibet'te acil bir durumda uçakların güvenle alçalabileceği bir ortam bulunmamaktadır.

Bu da demek oluyor ki uçakta yolculara verilen oksijen yetersiz kalabilir. Ortalama yüksekliğin 4 bin 500 metre olduğu bölgede kabin basıncının düştüğü acil durumlarda gerekli irtifaya inilemediği takdirde yolculara oksijen sadece 20 dakika yetebilir.

Yüksek ve dağlık bir bölge olan Tibet semalarında türbülans riski artar. Tibet Platosu ve çevresindeki türbülansların şiddeti çok fazla olacaktır.

Hava akımlarının dalgalar halinde ve farklı hızlarda yukarı-aşağı hareket etmesi sonucu ortaya çıkan türbülans durumunda yolcular için bu dayanılmaz olacaktır.

Tibet'te dağların üstü oldukça soğuk, bu da Jet yakıtının donmasına neden olabilir.

Standart Jet A1 yakıtının donma noktası -47 santigrat derece olarak belirlenmiştir. Bölgede sıcaklıklar hep aynı kalmamasına rağmen dağların üstünden geçen bir uçak için soğuklar tehlikeli olabilir.

Olası bir kazada büyük kayıplar yaşanabilir.

Bölgenin dağlık ve engebeli olması uçak kazasında insanların zorlu şartlardan dolayı hayatta kalma ihtimalini düşürür. Yanı sıra bölgede uçaklardaki radar sistemini destekleyecek radar sisteminin de bulunmaması yardımın epey gecikeceğinin habercisidir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

BBC'nin Röportajı, Somali'nin Gizli Seks İşçiliği Dünyasına Işık Tuttu: "İmdat Desek Kimse Duymaz!"
Dünya Kuraklıkla Mücadele Ederken Ay'da Bulunan Yeni Su Kaynağı Umut Işığı Olabilir mi?
Boşanma Avukatı Açıkladı! İlişkinizde Aldatıldığınızı Gösteren Birbirinden Önemli İşaretler
Afganistanlı Kız Çocukları Eğitim Hakkı İçin İsyan Etti: "Okula Giden Erkekleri Görünce Üzülüyorum..."

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!