Daha Kapsamlısı Yok! Dolar, Borsa, Enflasyon: 2023'te Türkiye Ekonomisinde Neler Bekleniyor?

Türkiye, ekonomik ve finansal açıdan 2022'de çok çalkalandı. Enflasyon, büyüme, kur derken, yeni bir yıla hazırlandığımız şu günlerde 2023'ten herkesin kişisel bir beklentisi bulunuyor. Peki, ekonomistler ne diyor? Enflasyonda düşüş olacak mı? Dolar yükselişe geçecek mi? Borsa'da yükselişler devam edecek mi? 

2023'te Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci seçimine hazırlanılırken, tüm uzmanlar tek bir görüşte birleşiyor: 'Seçim öncesi ve seçim sonrası iki ayrı süreç göreceğiz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Atilla Yeşilada'ya, Mahfi Eğilmez'den Merkez Bankası'na tüm ünlü ekonomistlerden, en kapsamlı beklenti raporunu sizin için hazırladık. Buyurun birlikte bakalım!

Nam-ı diğer FÖŞ: Atilla Yeşilada 2023'ün manşetini "Belirsizlik" olarak atıyor.

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, gerek kendi gerek de farklı Youtube (Mesele Ekonomi, FXTv) kanallarında yaptığı değerlendirmelerde seçim öncesinde bir şekilde aynı düzende gidilse de dolar/TL'de yükselişlerin sınırlanmasında zorlanılacağını söylüyor. Yılın ilk ayları sonlarında enflasyondaki baz etkisiyle görülen düşüşün allım gücünde erimesinin tam tablosunun netleşeceğini de belirtiyor. Kışa doğru sıkıntıların artacağını ve seçim sonrasında sonuçlara göre bir manzara oluşacağını da ekliyor.

Murat Sağman, en büyük sorun "enflasyon" diyor. Dolar ve altında yükselişin süreceğini, Borsa'da ise seçim öncesi yükselişin seçim sonrası sonuçlarla evrileceğini de ekliyor. Seçim sonrası ise her sonuçta resesyonun yaşanacağını öngörüyor.

Kaynak: Mesele Ekonomi

Dr. Tuğberk Çitilci de Borsa İstanbul'da yükselişin özellikle ilk çeyrekte süreceğini belirtirken, iki seviyeye ise dikkat çekiyor. BİST 100 endeksinde 6 bin 500 ve 8 bin seviyelerinde dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Ekonomi Ekranı

Prof. Dr. Emre Alkin, kendi Youtube kanalında 2023'e dair risklerin başında seçimi sayarken, ABD ile olan ilişkilerde düzelme beklediğini ancak bunun kredi notları açısından olumlu anlama gelmediğini belirtti.

Diğer yandan Alkin, emtia fiyatlarındaki yükselişlerin cari açık sorununu gündemden düşürmeyeceğini de ekliyor. Kaynak: Prof. Dr. Emre Alkin

Erdal Sağlam, Ankara kulislerinden aldığı bilgileri aktarırken, seçim ekonomisinin yılbaşından itibaren hız kazanacağını bunun da kredi politikalarıyla görüleceğini belirtiyor. Sağlam, asgari ücrete bir de seçim öncesi zammı yapılacağını iddia ediyor.

Hazine'den yapılacak seçim ekonomisi harcamalarına dikkat çeken Sağlam, diğer yandan da kuru sabit tutmak için Merkez Bankası rezervlerine yüklenileceğini belirtiyor. İşten çıkarmalara da dikkat çeken ünlü gazeteci, kamu bankalarındaki sermaye artırımlarının da krediler için önemli olduğunu belirtiyor. Kaynak: Mesele Ekonomi

Finansal piyasalar uzmanı Mert Yılmaz da yılı ikiye ayırıp, seçim sonrasının belirsiz olduğuna vurgu yapıyor. Ancak seçime kadar olan süreçte kurdaki seyrin yükselişte olacağını ancak sakin seyredeceğini belirtiyor.

Yılmaz, 5 bin puanın endekste dip olacağını, Borsa İstanbul'da yükselişin sürse de oynaklık ve gerilemeler de dalga boyundaki artışla küçük yatırımcıların dikkatli olması gerektiğine dair uyarısını da yapıyor. Kaynak: Info Yatırım

Ekonomist Arda Tunca ise seçim sonrası süreçte farklılık yaratan isim oluyor.

Hemen hemen tüm ekonomistlerin seçim öncesine dair görüşü aynı olurken, Tunca da buna yakın beklentiler içinde oluyor. Seçim sonrası için de mevcut yönetimin iktidarda kalması halinde Arda Tunca'nın görüşü farklılaşıyor ve mevcut politikalarda değişim beklemiyor. İktidarda yaşanacak bir değişimde de geçişi sürecinin önemli olduğuna değiniyor. Kaynak: Mesele Ekonomi

Ali Perşembe ise Nostradamus, Babavanga gibi ünlü kahinlerle benzer(!) şekilde kehanetlerini sıralıyor.

Dünya ekonomisinde Saxobank ve Standard Chartered gibi önemli bankaların strateji raporlarına atıf yapan Perşembe, dünyada özellikle et ve gıda fiyatlamalarına, faiz politikalarına dikkat çekerken, Türkiye'de seçim sonrası için kim seçilirse seçilsin işi zor diyor. Kaynak: FXTv

Dr. Mahfi Eğilmez de Atilla Yeşilada ve Ali Perşembe gibi dünya ve Türkiye ekonomilerine dair 2023 falına bakanlardan oldu.

Kendime Yazılar isimli sitesinde yayımladığı makalesinde 2023 için beklentileri '2023 yılının 2022 yılından daha kötü bir durumda olacağı' şeklinde özetleyen ünlü ekonomist, ekonomilerde büyüme sorunlarının yanında enflasyonun olacağını da belirtiyor. 

Türkiye açısından enflasyondaki yüksek seyrin yanında en ciddi sorunun risk primi (CDS) yüksekliği olduğunu vurguluyor. Bunun da Türkiye’nin yabancı sermaye çekmesine ve dış borçlanmasına engel olduğunu hatırlatıyor.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, 2023 öngörülerini ise enflasyonda tek hane hedeflenen politikalar, TL'de istikrar, iş hayatı için öngörülebilir ortam, alma gücündeki erimenin toparlanarak iç talebi canlandırması ve büyümede hızlanma olarak tahayyül ettiklerini belirtti.

2023'ün seçim yılı olacağından enflasyon ve işsizlikle zarar gören dar ve sabit gelirli kesimin önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulayan Turan, büyümenin hızlanması gerektiğini ancak makro dengeleri, cari dengeyi ve kur baskısını hatırlattı. Ekonomi politikalarında dikkat ve beceri gerektiğini söyleyen Turan, 2023'te istikrar olmak zorunda diye de ekledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) adına Can Fuat Gürlesel de 2023 yılı öngörülerini katılaşan enflasyon, sıkı para politikaları yani faizlerde yükseliş, dolarda güçlenme ve emtia fiyatlarında yükseliş olarak sıraladı.

2023 yılı için Gürlesel, 'zorlu geçecek birkaç çeyrek süreci' derken, Türkiye ihracatında da yavaşlamanın beklendiğini, parite etkisiyle ihracattın düşeceğini, ancak Avrupa'daki enerji kısıtlamalarının Türkiye'den tedarikle çözüleceğini belirtti. Türkiye'nin ihracatında TL'nin değerinin ana unsur olarak finansman koşullarında ise iyileştirmeye dikkat çekti. Kaynak: TİM

Uluslararası Para Fonu (IMF), "Geçim Kriziyle Mücadele" başlıklı raporunda küresel ekonomideki zorluklara dikkat çekti. Enflasyon beklentisi ne oldu?

Yüksek enflasyon, sıkı para politikaları, Rusya-Ukrayna savaşı ve salgınının halen baskı oluşturduğu belirtildi. .

Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3 büyüyeceği tahmin edilirken, enflasyonun da yüzde 51,2'ye gerileyeceği öngörüldü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye için 2023 ve 2024'te büyüme beklerken, enflasyonda yüksek seyir öngördü.

OECD, Türkiye'nin 2023 yılında enflasyonunun yüzde 44,59, 2024 yılında da yüzde 42 olmasını beklendiğini açıklarken, yüksek enflasyonun satın alma gücünü eriteceğini ve belirsizlik ortamında yatırımların da yavaşlayacağını öngördü.

OECD'ye göre Türkiye'de ihracat artışının yavaşlayarak, işsizlik oranının tek haneye inmeyeceğini tahmin ediyor ve büyümenin de yavaşlaması bekleniyor.

Reuters’a göre Türkiye'de enflasyon dolar/TL'de şok yükselişlerin olmaması halinde 2023'ün ilk çeyreği sonunda yüzde 57, haziranda da yüzde 40 olacak.

TCMB, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 seviyesine gerilemesini bekliyor.

Gıda fiyatları enflasyonunun da yüzde 22 olması bekleniyor. Son açıklanan Kasım 2022 enflasyonunda TÜFE'de baz etkisinde düşüşe karşın gıda enflasyonu yüzde 102,55 olmuştu. Kaynak: TCMB

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son açıklanan enflasyon oranı sonrasında düşüş trendine girildiğini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2023 yılında enflasyonun yüzde 20'ye gerileyeceğini söylemişti. Sizin beklentiniz ne yönde?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

2022'de Türkiye'nin Piyasaları Çok Hareketliydi! Finansal Piyasalarda Yıl Nasıl Geçti?
Türkiye Ekonomisinde Hareketli Geçen 2022 Yılında Ay Ay, Madde Madde Yaşananlar!
Tam 1 Yıl Önce Bugündü: Dolar Zirvedeyken Hiçbir Şey Olmasa Bile Türkiye Ekonomisinde Bir Şey Oldu!

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
27.12.2022

Makalenin özeti: Ülkemizin en büyük ve temel ekonomik sorunu RTE.

Pasif Kullanıcı
28.12.2022

yallah ordan

27.12.2022

bunlar tepemizde olduğu mühletçe kazık yemeye devam ederiz tabi bunlara inanan saman beyinli bir kitlede var

27.12.2022

"mühletçe" diye bir kelime yoktur, Sevgili yazar arkadaşım. "müddetçe" olmalı. Mühlet : bir işin veya görevin yapılması için gerekli süre. Müddet: süre. Demektir. Kusura bakmayın. Çok dikkatimi çekti. Düzeltme ihtiyacı duydum. Teşekkürler.

27.12.2022

Reis ne derse tersini düşünün... .... 🤪😡😠

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ