Daha Güçlü Bir Kişiliğe Sahip Olmanın Bilimsel Olarak Tek Bir Yolu Var!

Hayvan gruplarında, sosyal yaşayanlar arkadaşlarıyla sürekli etkileşim halinde oldukları ve patojenlerle sürekli temas halinde (hastalık yapıcı organizmalar)  güçlü bir bağışıklık sistemleri var, yeni araştırmalara göre de sosyal davranışlar ve kişiliğimizi yönlendiren aslında bağışıklık sistemimiz.

Güçlü bir bağışıklık sistemi sosyal olmaktan geçiyor!

Virginia Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yeni çalışmalarına göre farelerin bağışıklık sisteminin, beyinlerindeki sosyal davranışlarını kontrol eden bölgelerini etkilediğini ortaya çıkarmışlar.

Hayvanların beyin aktivitesini gözlemlemek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme kullanılmış.

Nature dergisinden araştırmacıların yayınladığı makaleye göre, bir çeşit bağışıklık molekülü olan ve patojenlerle savaşan interferon gama (IFN-γ) eksikliği olan farelerin birbirleriyle etkileşiminde eksiklikler gözlemlendiğini ve otizm benzeri davranışlar sergiledikleri gözlenmiş.

Fareler de hiperaktif olabilir.

Araştırmacılar farelerin bu davranışlarını gözlemlerken, toplumsal davranışları kontrol eden prefrontal kortekste tıpkı insanlarda olduğu gibi farelerde de hiperaktivite gözlemlenmiş.

Bağışıklık sistemindeki interferon gama molekülü arttıkça hiperaktivite azalıyor.

Araştırmacılar deney süresince farelere interferon gama enjekte etmişler. Bunun sonucunda nöral aktivitelerini izlerken enjekte edilen interferon sonucunda hiperaktivitenin hafiflediği gözlemlenmiş. Sosyal davranışları kontrol eden prefrontal korteksteki nöronları inhibe eden (etkisini durduran) bir nörotransmitter olan GABA'da da artış gözlemlenmiş. Gaba ise doğrudan kişiliği ve stres yönetmeyi etkiliyor.

Araştırmanın yürütücüsü olan Jonathan Kipnis bu deneyin sonuçlarını şöyle yorumluyor:

''Beyin her bağışıklık sistemi aktivitesini hastalık var tehdidi olarak algılar. Bu çalışmalara göre ise bağışıklık sistemi ve beynin birbirinden etkilendiklerini kesin bir şekilde gözlemliyoruz. Fakat bazı sosyal davranışların, bağışıklığın patojenlere verdiği tepkiler sonucunda evrildiğini biliyoruz.''

Sosyal davranışlar ve bağışıklık sistemi arasındaki evrimsel bağlantıyı doğrulamak için çeşitli kemirgen türleri, zebra balığı ve meyve sinekleri genomları da analiz edilmiş.

Bu çalışmalar sonucunda da sosyal yaşayan türlerde interferon gamanın yüksek olduğu, yalnız yaşayanlarda düşük miktarlarda olduğu tespit edilmiş.

Yani ne kadar sosyalseniz bağışıklığınız o kadar kuvvetli ve bir o kadar sosyalsiniz.

İncelenen bu türler başkalarıyla etkileşime girdiğinde interferon gama üretmeye başlıyor. Bu şekilde bu etkileşimden kaynaklanabilecek herhangi bir enfeksiyona karşı korurken, yüksek sosyal davranışlar da aktive oluyor.

Bağışıklık sisteminiz günlük davranışlarınızı ve kişiliğinizi de etkiliyor.

Bu çalışmalara göre insanlardaki birçok sosyal ve kişilik açıkları, bağışıklık sistemleriyle doğru orantılı değişebilir. Bu araştırmalar ilerledikçe otizm benzeri durumlar için yeni tedaviler bulunması umut ediliyor...

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
04.08.2016

İlk cümleyi okuduktan sonra güçlü bir bağışıklık sistemimin olmadığına karar verdim ve geri kalanını okumadım ..

05.08.2016

başlık güçlü kişilik,konu bağışıklık sistemi bu ne yaman çelişki?

04.08.2016

Başlık ne alaka be editörcüğüm ?

TÜM YORUMLARI OKU (6)