Daha Gergin Günler Kapıda: Türkiye'ye S-400 Yaptırımı İçeren Tasarı ABD Kongresi'nde Oylanacak

ABD Kongresi, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırımları da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'na (NDAA) son şeklini verdi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Senato ve Temsilciler Meclisi'nin kendi versiyonlarını tek metinde birleştiren yasa tasarısının gelecek hafta Kongre'nin iki kanadında da oylanması bekleniyor.

Tasarıda, Başkan'ın Türkiye'ye 30 gün içinde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.

Tasarıda hangi yaptırımlar var?

CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump 2017'de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımların Türkiye'ye karşı uygulanmasını engellemişti.

Türkiye'nin ABD'den Patriot hava savunma sistemleri alamadığı için Rusya'dan S-400 silahını aldığını, bundan dolayı Türk hükümetinin cezalandırılmaması gerektiğini kaydeden Trump, CAATSA'da kendisine tanınan muafiyet yetkisini kullanma yolunu seçmişti.

Defensenews haber sitesi, tasarının gelecek hafta onaylanması halinde görevini 20 Ocak'ta Joe Biden'a devredecek olan Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamak zorunda kalacağına dikkat çekti.

Türkiye ortağı olduğu F-35 programından çıkarılmıştı

Tasarıda Türkiye'nin Rusya'dan 2,5 milyar dolara satın aldığı S-400'lerin CAATSA kapsamına giren 'önemli bir işlem' olduğu belirtiliyor. CAATSA, Rusya'dan savunma sistemleri alan ülkelere bir dizi yaptırım içeriyor.

Washington, Rusya'dan S-400 sistemlerinin Temmuz 2019'dan itibaren Türkiye'ye getirilmeye başlanması üzerine Türkiye'yi 2001'den beri ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkartmış, parasını verdiği savaş uçaklarını teslim etmemişti.

NATO S-400'lerin ittifak için tehdit oluşturduğunu ve özellikle F-35'lerin teknik sırlarını tehlikeye atacağını savunuyor

Tasarıda, ABD Başkanı'nın Türkiye'de S-400 sistemi bulunmadığını teyit etmesi halinde yaptırımları kaldırabileceği belirtiliyor.

Türkiye'nin aldığı F-35'leri ABD Hava Kuvvetleri kullanacak

Ulusal Savunma Yetkilendirme Tasarısı, Türkiye'nin programdan çıkarılmadan önce aldığı altı adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri'nce kullanılmasına da yetki veriyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun Demokrat üyelerinden Rob Menendez tasarının son şeklini almasından sonraki Twitter mesajında NDAA'ya Trump'ı şimdiye kadar şimdiye kadar uygulamayı reddettiği yaptırımları uygulamaya mecbur edecek bir hüküm konulmasına katkıda bulunduğu için 'inanılmaz derecede gurur duyduğunu' belirtti.

İlginizi çekebilecek diğer haberler...

Kızına Cinsel İstismardan Tutuklanan Adam: ‘Hocalara Sordum, Kızın Babaya Caiz Olduğunu Söylediler'
Almanları Arayıp 500 Milyon Liralık Vurgun Yapan Çete Yakalandı: 'Alo, Ben Komiser Hans...'
Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağı Bu Akşam Başlıyor: Nereler Açık, Ulaşım Nasıl Olacak? İşte Bilinmesi Gereken Tüm Detaylar

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.12.2020

dolar karşısında nakavt olan allahımız bu yaptırımlar da gücünü gösterecektir.

04.12.2020

Varinizi yogunuzu satin dolar alin.

04.12.2020

o zaman daha da gerilsinler.. s500 yapimi türk ve rus ortakligi ile gerceklesek, türkiye bu proje de ortak olmak istiyor.. f35 de oldugu gibi diger yüsek teknolji islere ilgi duyan ve gelismek isteyen bir memlekt var.. hey gidi demirel ve avanesi.. eskiyi özleyenler bu haberlere cok üzülüyor, malum ekmekleri kesildi..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ