1. Adım: Mekânı belirlemek.
Zihin Sarayı'nızı yaratmak için önce kendinize düşünce dünyanızda bir mekân seçmelisiniz. Mekân; yaşadığımız ev, oda, cadde veya sokak olabilir. Ancak nereyi seçerseniz seçin bu alanı çok iyi tanımanız gerekiyor. Yani görsel olarak mekânı en ince detaylarına kadar gözünüzde canlandırabilmelisiniz.
2. Adım: Belirdiğiniz mekânın rotasını oluşturmak.
Bu aşamada seçtiğiniz mekânı hatırlama sürecini belirli bir rotaya bağlamanız gerekiyor. Rota oluşturmak, mekândaki hareketlerin baştan sona kadar standart bir hale getirilmesi şeklinde özetlenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, mekândaki rotanın hep aynı biçimde ilerlemesi. Hep aynı rota izlendiğinde, mekânı nesneler ile ilişkilendirmek çok daha kolay olacak.
3. Adım: Kelimeler oluşturmak.
Hafıza Sarayı'nı oluşturmak için zihninizde kalmasını istediğiniz anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Kelimeleri tanımları ve ayrıntılı açıklamalar ile düşünmek hafızada kalmasını kolaylaştıracak.
4. Adım: Mekâna görsel nesneler eklemek.
Nesne ve hafıza arasında bağlantı kurmak için yapılması gereken şey ise zihinsel sarayınıza çeşitli eşyalar yerleştirmek. Bu nedenle oluşturulan mekâna sandalye, masa, televizyon, tablo, koltuk gibi bazı nesneler eklemelisiniz.
5. Adım: Mekânı unutmamak için sürekli tekrar etmek.
Aklınızda tutmak istediğiniz şeyi hatırlayabilmek ve zihninizi sürekli diri tutmak için Zihin Sarayı'nı sık sık ziyaret etmeli ve rotanızı daima aynı olacak şekilde ezberlemeye çalışmalısınız. Bu şekilde zihniniz sürekli olarak Zihin Sarayı'na aldığınız anıları ve anahtar kelimeleri canlı tutacak.
Lisede, arkadaşlarımın o an da söylediği 120 nesne ismini ezberleyip sırasıyla sayabiliyordum benzer ilişkilendirme yöntemiyle. Ama -belki de sayısalcı olduğum için- akedemik hayatımda hiç işime yaramadı.