Daha Dengeli Bir Yaşam ve Kendini Geliştirmek İçin Japonların Benimsediği 10 Hayat Değiştiren Konsept

Japonlar, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve daha düzenli, dengeli bir hayat sürmek için bu davranışları yıllar boyunca benimsemiş. Hayat değiştiren nitelikteki bu konseptleri sizler için derledik. 👇

1. Omoiyari

Omoiyari, diğer insanları önemsemek ve onlara ilgi göstermek anlamını taşıyor. Bu kelime ayrıca ürünlerin dizaynında da kullanılıyor. Mesela Japonların yüksek teknolojiye sahip ısıtıcı koltukları olan tuvaletleri gibi ürünler için. 

Omoiyari'yi benimsemek, insanların merhamet duygusunu edinmesine ve diğer insanlara karşı empati edinmesine yardımcı olur.

2. Ikigai

Japon psikolog Michiko Kumano'nun dediğine göre, 'ikigai' insanın sevdiği bir şey yapmasının sonucunda hissettiği keyif sayesinde iyi durum halinde olması. 

Japonya'da bir amaca sahip olan insanların daha uzun yaşadığı da söyleniyor. Sizin ikigai'niz sizi her gün uyandıran ve devam etmenizi sağlayan şeydir.

3. Wabi-sabi

Wabi-sabi, kusurlarımızı ve hayatın doğal akışını kucaklamamızı öğütleyen bir konsepttir. 

Hayattaki her şey, biz de dahil olmak üzere, bir akış halindedir. Değişim sürekli olan tek şeydir; her şey geçicidir ve hiçbir şey tamam değildir. Wabi-sabi'yi benimsemek, daha minnettar olmayı öğrenmek ve mükemmeliyetten ziyade fazileti kabul etmektir.

4. Mottainai

Mottainai, sahip olduğumuz kaynaklara saygı duymak demektir. Onları israf etmemek ve minnet duygusu ile onları kullanmak demektir.

Uniqlo isimli bir Japon tekstil firması sıfır atık için 'Mottainai: Eski Kıyafetler, Yeni Yaşam' slogan olarak kullanıyor. Bu konsept bizlerin daha minnettar ve hareketlerimiz konusunda daha duyarlı olmamızı sağlıyor. Bu dünyayı daha sürdürülebilir bir hale getirmemizi öğütlüyor.

5. Shin-Gi-Tai

Shin-Gi-Tai 'nin çevirisi 'Zihin, teknik ve vücut' şeklindedir. Zihin, teknik ve vücut, savaş sanatında en iyi performans için esas olan üç elementtir. 

Bu konsept her türlü etkinlik alanına uyarlanabilir: Mesela satranç! Performansınız sadece tahtadaki satranç yeteneklerinize bağlı değildir. Kazanmak için ayrıca bitmeyen saatler boyunca süren stres ve yenilgi ile başa çıkabilen bir kafa yapısı gerekir. 

Sağlıklı bir vücut ve sağlam bir zihin, her türlü yeteneğin gelişmesi ve tasfiye edilmesinde kaynaktır.

6. Shu-Ha-Ri

Shu-Ha-Ri, 'Takip et, ayrıl ve yüksel' olarak çevrilir. Bu, bir tekniği öğrenme ve onda ustalaşma düşüncesidir.

Bilgiyi edinmek için üç yol vardır:

  • Shu: Bir ustayı takip ederek temel şeyleri öğrenin. Bu aşamada sizden önceki ustaları da taklit edebilirsiniz. 

  • Ha: Ustalardan öğrendiğinizi deneyimlemeye başlayın ve pratiğe dökün. 

  • Ri: Bu aşama inovasyona odaklanır ve öğrenmenizi farklı koşullara adapte etmeniz gerekir.

Taklit edin, sonra yenisini yapın.

7. Kaizen

Kaizen, küçük ve olumlu gelişme ve değişimlerin sürekli gelişim için çok önemli olduğunu vurgular.

Kaizen bizlere varsayım ve mükemmeliyet takıntılarımızı bir kenara atmamızı hatırlatır. Bize kendini tekrarlayan, ilerlemeci bir yaklaşım edinmemizi öğütler. Bu konsept yavaş yavaş edinilen başarı ve iyi alışkanlıklar için çok önemlidir.

8. Mono no aware

Bu konsept diğer şeylere karşı empati duygusu edinmemizi ve kaçınılmaz sonlarını benimsememizi kapsar.

Bu konsept sayesinde hayattaki hiçbir şeyin kalıcı olmadığını öğreniriz. Gönülden isteyerek ve incelikle geçici şeylere olan bağlılığımızı bırakmalıyız.

9. Omotenashi

Bu konsept hiçbir ödül beklemeden elinizden gelenin en iyisini yapmayı kapsıyor. B Japon kültürünün çok önemli bir parçası ve Japon toplumunun işlevinde yerini edinmiş bir düşünce.

10. Ho-Ren-So

Ho-Ren-So, 'Bildir, bilgilendir ve danış' şeklinde çevrilir. Bu konsept Japon organizasyonunun her türlü iletişim, işbirliği ve sağlıklı bilgi paylaşımı formunda yerini alır. İletişime ve sağlıklı bilgi dağıtımına odaklanır; böylece hiçbir sorun yaşanmaz.

Herkesi sorunlarını bildirmeye cesaretlendirmek iyi bir aktivitedir. Bir çözüm bulunmasa bile, bildirilmeyen bir problemin sonuçları daha kötü olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

"Nasıl Yani?" Dediğinizi Duyar Gibiyiz: Bilimin Bile Açıklayamadığı En Gizemli Keşifler
Öğrendiğiniz Anda Bilirkişilere Taş Çıkaracağız Birbirinden İlginç Genel Kültür Bilgileri
Gördüğünüz Anda Yıllar Öncesindeki Türkiye'ye Işınlanmanızı Sağlayacak 29 Tarihi Fotoğraf

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
08.05.2022

Japonlar mı merhamet ve empati yapıyormuş? Çin Japon savaşında ve Kore Japon savaşında merhametten çok vahşice katliamlar ve tecavüzleri vardı. Ancak bunlar Japonların gerçek yüzüdür. 😏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ