Daha Az Uyuduğunuz Halde Kendinizi Dinlenmiş ve Üretken Hissetmek Mümkün mü?

Sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde uyumak, uyandığınızda sizi sadece iyi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda zihinsel performansınızı geliştirir ve sağlığınızı iyileştirir. Fakat bazı durumlarda yedi veya sekiz saatten az bir sürede uyuyup uyanmak zorunda kalabiliyoruz... Peki ya böyle durumlarda nasıl dinçliğimizi ve enerjimizi korumalıyız? İşte cevabı...👇

Çoğu yetişkinin her gece 7 saatten fazla uykuya ihtiyacı vardır. Çocuklar ve gençlerin gelişimlerini desteklemek için daha fazlasına ihtiyaçları vardır.

Gençler günde 8 ila 10 saat, ilkokul öğrencileri 9 ila 12 saat ve okul öncesi çocuklar 10 ila 13 saat uyumalıdır.

Ancak pek çok insan, uykuya daha az zaman harcamalarına rağmen yine de dinlenmiş ve üretken hissederek uyanmaları için uykularını “hacklemenin” mümkün olup olmadığını merak ediyor.

Uykunuzun kalitesi, uyandığınızda ne kadar dinlenmiş hissedeceğinizi belirlemede rol oynar. Uyku kalitenizi artırmak, yatakta geçirmeniz gereken saat sayısını azaltabilir.

Ancak uyku kaliteniz harika olsa bile önerilenden daha az uyumak sağlığınız ve zihinsel performansınız için zararlıdır. Bunu birkaç gün yapabilirsiniz ama birkaç gün dinlenme eksikliği sizi yoracaktır.  Uzun bir süre boyunca her gece sadece 4 saat uyuduktan sonra neden dinlenmiş hissetmenin mümkün olmadığını öğrenmek için buyurun detaylara...👇

Günde 4 saat uyumak sağlıklı mı? Peki ya sadece 4 saat uyumak mümkün mü?

Çoğu insan için, ne kadar iyi uyurlarsa uyusunlar, her gece 4 saat uyku, dinlenmiş ve zihinsel olarak dinç hissederek uyanmak için yeterli değildir.  Kronik olarak kısıtlı uykuya uyum sağlayabileceğinize dair yaygın bir efsane vardır, ancak vücudun işlevsel olarak uyku yoksunluğuna uyum sağladığına dair bir kanıt yoktur.

10.000'den fazla kişinin uyku alışkanlıklarını inceleyen bir çalışma, her gece düzenli olarak 4 saat uyumanın, katılımcıların beyinlerine 8 yıl yaşlanmaya eşdeğer olduğunu buldu.

Uzun bir süre boyunca her gece 7 saatten az uyumak, aşağıdaki gibi hastalıkların riskini artırabilir:

Kısacası uykunuzu kısa kesmek iyi bir fikir değildir, ancak bazen yeteri kadar uyumak mümkün olmayabilir.

Uykunuzu sınırlandırırken enerjinizi artırmanın maalesef sihirli bir yolu yok. Bununla birlikte, aşağıdaki teknikler kısa süreli uykunuzun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

  • Alkolden kaçının. Alkol, sinir sisteminizin aktivitesini azaltan ve sizi uykulu yapabilen sakinleştirici bir etkiye sahiptir. 

  • Yatmadan önce sıvılardan kaçının. Sıvı tüketmemek, gecenin bir yarısında banyoyu kullanmak için uykudan kalkmaya ihtiyaç duyma şansınızı azaltır.

  • Gün ışığında zaman geçirin. Kendinizi güneş ışığına maruz bırakmak, serotonin üretimini uyararak odaklanmanızı geliştirebilir.

Odanızın karanlık olduğundan emin olun. Yatak odanızdaki parlak ışıklar, vücudunuzun doğal melatonin üretimini engelleyebilir.

  • Yatmadan önce bir saat ekranlardan kaçının. Ekranlar, vücudunuzun doğal sirkadiyen ritmini ve melatonin üretimini engelleyebilecek mavi ışık yayar. Elektronik cihazları ve diğer dikkat dağıtıcı şeyleri yatak odanızdan uzak tutun.

Gün boyunca 20 dakikalık kısa şekerlemeler yapmak, kendinizi uykulu hissetmenize neden olmadan enerjinizi toplamanıza yardımcı olabilir.

Hafif egzersizler yapın. Hafifçe egzersiz yapmak beyninize kan akışını hızlandırabilir ve geçici olarak daha uyanık hissetmenizi sağlayabilir. Ancak, ağır egzersiz kendinizi daha da yorgun hissetmenize neden olabilir.

  • Kafein alımını azaltın. Kafein, sinir sisteminize etki eden ve uyuşukluğu azaltabilen bir uyarıcıdır. 

  • Sağlıklı beslenin. Genel olarak sağlıklı beslenmek, potansiyel olarak size gün boyunca daha fazla enerji verebilir.

Kısacası uykunuzu birkaç gün sınırlamak zorunda kalırsanız, güneş ışığında zaman geçirerek, gün boyunca kısa şekerlemeler yaparak ve hafif egzersiz yaparak enerjinizi potansiyel olarak artırabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Derin Derin Nefes Aldığımızda Neden Rahatlarız?
Gün İçerisinde Yeterince Su İçmezseniz Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Meydana Gelir?
Tatlıya Düşkün Olanlar Aman Dikkat! Günlük Hayatınızda Çok Fazla Şeker Tükettiğinizi Gösteren 10 İşaret

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
24.01.2023

Uykum gelir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ