Daha Az Mesai, Daha Fazla Tatil: Devlet, Sigara İçmeyenlere Yönelik Pozitif Ayrımcılığa Hazırlanıyor

Sigara kullanımı sebebiyle dünyada her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise bu nedenle hayatını kaybeden insan sayısı 100 bin. Bunun önüne geçilmesi için ise çeşitli adımlar atılmaya başlandı. Buna göre, sigara içmeyenler daha az SGK primi ödeyecek ve daha az çalışacak. 

Detaylara birlikte bakalım...

Benzer bir uygulama geçtiğimiz yıllarda Japonya'da başlatılmış ve pek çok olumlu tepki almıştı.

Örnek Uygulama: Japon Firmadan Sigara İçmeyen Çalışanlara Fazladan İzin

Bakanlıklar ve kurumların, tütün kullanımıyla mücadele planında da sigarayı bıraktırmaya yönelik teşvikler yer alacak.

Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, 20 bakanlık ve kurum; tütün satışı için alt sınırın 21 yaş olması, kapalı alanlara yönelik denetimlerin artırılması, sigara kullanmayan personele pozitif ayrımcılık yapılması ve vergi oranlarının yükseltilmesi için mevzuat değişikliği yapmaya hazırlanıyor.

Kapalı alanlarda sigara yasağının uygulanmaya başlandığı 19 Temmuz 2009’dan bu yana yapılan tütünle mücadelelerin değerlendirildiği stratejik planlamada, tütün kontrolü için hayata geçirilecek yeni uygulamalar yer aldı.

Sigara içmeyen çalışanlara pozitif ayrımcılık: Mesai 30 dakika önce bitecek, yılda bir hafta fazladan izin verilecek.

Sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi amacıyla sigara kullanmayan personele yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilecek. Bu kapsamda, mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl için 7 gün fazladan yıllık izin hakkı tanınması, sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi teşvik edici düzenlemeler yapılacak.

Dizi, film, tiyatro senarist ve yönetmenleriyle yazılı ve görsel basın mensuplarına yönelik eğitim, farkındalık ve sertifika programları oluşturulacak.

GSM operatörleri aracılığıyla tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim hakkında kişilere bilgilendirici SMS’ler atılacak.

Yaş sınırının 21 olması planlanıyor.

Tütün ürünü satışı için alt sınır 21 yaşa çıkarılacak. Tütün mamullerinin üretim, ithalat, satış ve sunumundan gelir elde edenlerin ödeyecekleri vergi tutarlarının, ithal tütünden alınan vergi oranları yükseltilecek.

Ayrıca tüp bebek tedavisi ücretinin geri ödeme kapsamında karşılanabilmesi için anne ve baba adayının sigara kullanmaması şartı aranabilecek.

20 bakanlık ve kurumun bir araya gelerek ortaya çıkardığı rapora göre; önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada tütün kullanımı geliyor. Dünyada 7 milyondan fazla, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar dolayısıyla hayatını kaybediyor. 7 milyondan 1 milyonu ise tütün ürünü kullandığı için değil sadece tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybediyor. Dünya genelinde tütün ürünlerini kullananların yaklaşık yüzde 80’i ise düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
19.08.2018

pasif içiciliğe kimse önem vermiyor bu ülkede. adam yolda giderken veya otobüs durağında otobüs beklerken sırf açık havada olduğu için fos fos içiyor sigarasını. rüzgarı hesaba katmadığı için en dibindeki insana gidiyor bütün sigaranın dumanı. abicim şunu şurada içme dediğin zaman da "iki dumana maruz kaldın ölmezsin" diye cevap veriyor. organik beyinsizin bilmediği bir şey ki bunu herkes yaptığı için günde bir sigara içmiş kadar duman soluyorum :d

19.08.2018

download yeşil dedektör

19.08.2018

Ulan sağlıkçıyım özel hastanelerde asgari ücretle bizi günde 10-12 saat soluksuz çalıştırıp sürekli 24 saat nöbet, 36 saat nöbet tutturan özel hastaneler var. Önce bu insalık dışı yapılan olayları denetleyin kısıtlama getirin. Sonra sigaraya sıra gelir.

19.08.2018

7 milyon insan ölmesinden daha mühim bir konu haklısın. Ülkenin sağlıkçısı bile cahil ve egoist. 6 dakika içinde 2 kişi de beğenmiş. Vah güzel ülkem kimlerin elinde heba oluyor

19.08.2018

Bu uygulama Japonya'da bazı şirketlerde bir süredir var bildiğim kadarıyla ve gayet mantıklı fakat bu uygulamayı devreye sokup gereken denetlemeyi yapmazsan boşa kürek çekersin.

TÜM YORUMLARI OKU (59)