Dağ Gibi Hayvanlar Olan Tüylü Mamutların İç Sızlatan Yok Oluş Süreci Ortaya Çıkarıldı!

Tüylü mamutlar dünyanın gelmiş geçmiş en görkemli canlılarından biri olan, Mısır Piramitleri'nin yapılış zamanına kadar aramızda yaşayan, şimdiyse sadece tarih kitaplarında ve mağara duvarlarında yer alan güzel mi güzel bir hayvan türü. 

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarılan yok oluş süreçleri ise, gerçekten oldukça acı ve üzücü...

Tüylü mamutların hayatta kalan son bireyleri, 4000 yıl önce Wrangel Adası'nda dünya tarihinden sessizce silinip gitmişti.

İnsanlar tarafından eti, kemikleri ve dişleri için avlanan tüylü mamutlar, yok olarak gezegeni terk etmeden önce tam 400 bin yıl boyunca yaşadılar.

6-7 ton ağırlığına ulaşabilen, 60 yıl boyunca yaşayabilen, çimen ve hasır otu ile beslenen, küçük kulaklara ve küçük bir kuyruğa sahip olan ve Buzul Çağı'nı bile çok rahat atlatan bu güzel hayvanların yok oluş süreçlerine dair yeni bir veri var elimizde.

Bilim insanlarına göre bu hayvanların sonunu getiren şey, genler.

Plos Genetics'te yayınlanan bu makaleye göre, geçmişte mağara duvarlarından eksik etmediğimiz, şimdiyse çocuklara yönelik oldukça başarılı bir film serisi olan Buz Devri'nde yer verdiğimiz bu hayvanların genetik yapıları öylesine bozulmuş ki, hayati değişimler geçirerek ölüme doğru sürüklenmişler.

Wrangel Adası'nda insanlardan korunmayı başaran 300 kadar tüylü mamut, az miktardaki sayıları nedeniyle yeterli genetik çeşitliliğe sahip olamamış haliyle.

Normal şartlarda elenecek olan kötü mutasyonlar, var olmaya devam ederek her yeni nesilde giderek daha artmaya başlamış. Bunun sonucunda ilk önce koku duyguları giderek zayıflamaya başlamış. Daha sonra idrarlarında bulunan proteinler değişmiş.

Bu iki değişiklik tüylü mamutlar için hayli hayati öneme sahip.

Çünkü bu hayvanlar eşlerini seçerken ve sürü içerisindeki hiyerarşiyi belirlerken, idrarlarının kokusuna göre hareket ediyorlar. Hem koku alma duyuları zayıflayınca, hem de idrar kokuları değişince ne eş seçebilmişler, ne de sürünün hayatta kalması için hayli önemli olan hiyerarşik düzeni oturtabilmişler.

Tüm bunların sonucunda sürü içerisindeki bireyler giderek birbirlerinden kopmaya, yalnızlaşmaya başlamışlar...

Değişimler bunlarla sınırlı değil.

Kürklerinin de genetik mutasyonlardan etkilendiği ortaya çıkarılmış. Son kalan mamutların ipeksi ve oldukça parlak renkli tüylere sahip olduğu düşünülüyor. Bu da eş bulma konusunda zaten sıkıntılılarken, iyiden iyiye çiftleşme şanslarının azalmasına neden olmuş olabilir.

Bu hüzünlü yok oluş hikayeleri, bilim dünyası açısından aslında hayli önemli.

Bilim insanları son yıllarda tüylü mamutları geri getirebilmek için pek çok projeye odaklanmış durumda. Fillerin rahimlerine yerleştirilecek tüylü mamut embriyoları ile türün yeniden canlandırılması gündemde.

Fakat bu araştırma, bunu yaparken hayli dikkatli olmamız gerektiğini ortaya çıkarmış durumda.

Nitekim genetik açıdan sorunlara yol açabilecek bireylerin DNA'larını kullanırsak, türü yeniden canlandırabilsek bile yine aynı acı sona doğru ilerleyecekler. Şimdilik, kullanılacak DNA Sibirya'da yaşamış bireylerden elde edildiği için, böyle bir sorunun olmayacağı düşünülüyor; ancak durumdan emin olmamızı sağlayacak araştırmalar yapılması şart gibi duruyor.

İkinci bir önemli konu ise bu araştırmada elde edilen bilgilerin, günümüzde tehlike altında olan türler konusunda yardımcı olabileceği.

Her halükarda, umuyoruz ki bu görkemli hayvanları olabilecek en doğru ve başarılı şekilde dünya üzerine tekrar döndürebiliriz. Neticede bilim sadece insanlığı değil, küçük gezegenimizdeki diğer tüm canlı dostlarımızı da kurtarmalı...

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
04.03.2017

geçmişte mağara duvarlarından eksik etmediğimiz, şimdiyse çocuklara yönelik oldukça başarılı bir film serisi olan Buz Devri'nde yer verdiğimiz bu hayvanlar . Bir gün umarım bunu filler için de söylemeyiz

05.03.2017

Dünya'ya geri döndürünce ne olacak? Kafeslere kapatıp hayvanat bahçelerinde sergiliyecekler. Dönmesinler daha iyi.

Pasif Kullanıcı
05.03.2017

Kesinlikle

04.03.2017

Böyle bilisel içeriklerde yorumcu ve oy verenlerin sayısı hep az oluyor. Vallahi yazık bize...

TÜM YORUMLARI OKU (30)