D Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Hem yetişkinler hem de çocuklar için gerekli olan vitaminler arasında yer alan D vitamini, yağda çözünen, karaciğerde ve yağ dokuda depolanan vitamin çeşitlerinden biridir. D vitamini kalsiyumun normal emilimine, kas ve kemiklerin normal fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur. Peki, D vitamini hangi besinlerde bulunur? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

D vitamini, sağlık ve güçlü kemiklerin korunması için gerekli olan bazı gıdalarda bulunan bir besindir. Cilt doğrudan güneşe maruz kaldığında vücut D vitamini yapar ve çoğu insan D vitamini ihtiyaçlarının en azından bir kısmını bu şekilde karşılar ve D vitamini, karaciğerde ve böbrekte değişime uğrayarak daha etkili bir kimyasala dönüşür. Peki, D vitamini hangi besinlerde bulunur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

D Vitamini Nedir?

Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi gereken maddelerdir. D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. 

Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da adlandırılır. Vücudunuz doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında doğal olarak D vitamini üretir. 

D vitamininin birkaç önemli işlevi vardır. Belki de en hayati olanları kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemek ve normal bağışıklık sisteminin işlevini kolaylaştırmaktır. Yeterli miktarda D vitamini almak, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı büyümesi ve gelişimi ve ayrıca bazı hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için önemlidir.

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteomalazi olarak bilinen yumuşak veya osteoporoz (ince ve kırılgan) gibi kemik anormallikleri geliştirme riskinizi artırabilir. 

D vitamini eksikliği ayrıca yorgunluk, genel vücut ağrısı, eklemlerde ve parmaklarda ağrı, kemik ağrısı, kuvvet kaybı ve saç dökülmesi, değişken ruh hali, uykusuzluk gibi belirtilerle anlaşılabilir. D vitaminin aşırı yetersizliği kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, kemik hastalıkları ve kalp hastalıklarına yol açabilir.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

- Yağlı balık

- Ton balığı

- Mantarlar

- Süt

- Portakal suyu

- Yumurta sarısı

- Tahıl

- Sığır karaciğeri

- Morina yağı

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

E Vitamini Nedir? E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede