Karanlık Bir Geleceği Anlatırken İçimizi Karartan Cyberpunk Türünde 16 Enfes Kitap

CyberPunk (Siberpunk, Süber-çılgınlık) nedir? Onu bi açıklığa kavuşturalım.

Anti-ütopya yani distopya'nın bir dalı olan süber-çılgınlık, muhtemel bir gelecek çizgisinde teknolojinin ve bilimin çok ilerlediği, bunun göstergesi olarak savaşların yoğunlaştı bir evreni tanımlar. Alt sınıfın yaşadığı zorluklara değinir, varlık ve bilinç üzerine duran yazarlar çoğunluktadır. Ayrıca popüler kültürde aktif olarak tüketilen bir kitap dalıdır. 

Hala anlamayanlar için kült filmlerle örneklersek; Matrix, Gerçeğe Çağrı, Minority Report , Metropolis, İsyan, 12 Maymun vs..

Ayrıca Not: Sıralama öylesine yapılmıştır. Hepsi birbirinden güzel kitaplardır.

1. Neuromancer

Yazar: William Gibson 

Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın

Siber punk akımının babası olarak bilinen Gibson'ın ilk romanı Neuromancer, yayınlandığı 1984 yılından bu yana, tüm dünyada 6.5 milyonun üzerinde satmıştır.

Case eski işvereni sinir sistemini sakatlayana dek Siberuzaydaki en usta veri hırsızıdır. Yeni işvereniyle yapacağı anlaşmada sinir sistemini tedavi ettirecek, karşılığında ise güçlü bir yapay zekayı yok etmesi gerekecektir.

2. 1984

Yazar: George Orwell

Yayınevi: Can Yayınları

Parti'nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. (...) Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.

George Orwell'in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.

3. Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?

Yazar: Philip K. Dick

Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın

Hikaye örgüsü, bir android avcısı Rick Deckard'ın, ikinci bir avcı John İsidore isyancı androidlerin peşinden gitmesi anlatılır. Roman insanlık felsefesini inceler. 1982 yılında Hampton Fancher ve David Peoples'ın kitaptan uyarladıkları senaryo Ridley Scott tarafından Harrison Ford'un başrolde olduğu Bıçak Sırtı adlı filme çekildi. Kitabın devam romanlarının başlığı da Blade Runner olarak kondu.

Kitap 1968 yılında Nebula Ödülleri'nde adaylık elde etti. 1998 yılında ise Locus Poll Ödülleri'nde 1990 yılından önce yayımlanmış en iyi bilim kurgu kitabı seçildi.

4. Ben Robot

Yazar: Isaac Asimov

Çevirmen: Ekin Odabaş

-Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.

-Robotlar, Birinci Kanun'la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.

-Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun'la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.

Ben, Robot'ta, Isaac Asimov en ünlü 9 robot öyküsünü toplamıştır. Bu öyküler, gelecek nesillerin robot öyküleri için bir yol gösterici olmuş, bilim kurguda robotun ciddiye alınmasını sağlamıştır. Asimov, bu öykülerle konuşma yetisi olmayan robotlardan insanlığın iyiliğini gözeten makinelere kadar, robot tarihinin izini sürüyor.

5. Otomatik Portakal

Yazar: Anthony Burgess 

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna sistematik bir baskı uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum...

6. Yürüyen Kentler Serisi

Yazar: Philip Reeve

Yayınevi: On8 Kitap

Bilim kurgunun Carnegie Ödülü sahibi dahi yazarı ve illüstratör Philip Reeve’den büyük yankılar uyandıran, steampunk bir saga. Dizinin aynı adı taşıyan ilk kitabında okur, uzak gelecekte birbirini avlayan kentlerin makineleşmiş dünyasıyla tanışırken, genç tarihçi Tom ve gizemli Hester’ın kentler ve dişli çarklar arası yolculuğu başlıyor.

Uzak gelecekte, 60 Dakika Savaşları’nın sonrasında bildiğimiz dünyadan eser kalmamıştı. Tekerlekler üstünde “yürüyen” Londra kenti, eski Kuzey Denizi’nin kurumuş yatağı boyunca, küçük kentleri kovalıyordu. Tarihçiler Loncası’nda Üçüncü Sınıf Çırak Tom, kızına aşık olduğu baş tarihçinin hayatını kurtarmaya çabalarken, kendini suikastçı Hester’la birlikte, mahvedilmiş bir dünyada, acımasız bir düzende var olma savaşının içinde buldu…

7. Fahrenheit 451

Yazar: Ray Bradbury 

Yayınevi: İthaki Yayınları

Belirsiz bir gelecekte, özel yanmaz giysileriye 'itfaiyeciler'i kimi evlere düzenledikleri baskınlarda içinde su yerine gaz yağı bulunan hortumlarla evlerde ele geçirdikleri kitapları yakarlar. 'İtfaiyeciler'in tek görevi budur. İşini seven bir itfaiyeci olan Guy Montag, bir gün bir genç kızla karşılaşınca kafasında o güne kadar hiç sorgulamadığı sorular uyanmaya başlar. Kitaplar nasıl şeyledir, insanların birlikte yanmayı bile göze aldığı bu kitaplarda neler vardır?

8. Anathem

Yazar: Neal Stephenson

Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Arbre gezegeninde, dışarının tahrip edici etkilerinden etrafına çevrilmiş yüksek duvarlarla korunan bir düzenin Matik ortamında kadın ve erkekler teknolojiden uzak, sade ve sakin bir hayat sürmektedir. Bilim ve felsefenin öğrenildiği, öğretildiği ve yaşandığı bu dünyanın kapıları, duruma bağlı olarak yılda, on yılda ya da yüzyılda bir on gün gibi, belli aralıklarla açılarak kültürler arası iletişime izin verilmektedir.

9. Ubik

Yazar: Philip K. Dick 

Yayınevi: Altıkırkbeş Yayınları 

Ben Ubik'im. Evrenden önce ben vardım. Güneşleri ben yarattım. Yaşamları ve yaşanacak yerleri ben yarattım; onları buraya getirdim ve onları oraya koydum. Benim istediğim gibi davranırlar, ben ne dersem onu yaparlar. Benim sözüm ve adım asla söylenmedi, kimse bilmez benim adımı. Bana Ubik diyorlar, ama adım bu değil. Ben varım. Her zaman var olacağım.

10. Dr. Jekyll ile Bay Hyde

Yazar: Robert Louis Stevenson

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Stevenson yinelenen kabuslarında çifte yaşam sürüyor; gündüzleri saygın bir doktor olarak çalışırken geceleri sokaklarda geziniyordu. Dr. Jekyll ile Bay Hyde işte bu kabuslardan doğdu. 1886'da yayımlandığında İngiltere ve Amerika'yı kasıp kavuran yapıt, çok sayıda tiyatro ve sinema uyarlamasıyla bir popüler kültür efsanesine dönüşerek günümüze kadar geldi.

11. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

Yazar: Jules Verne

Yayınevi: Arkadaş Yayıncılık

Dünyanın dört bir yanındaki denizlerden tuhaf haberler geliyor… Anlatılanlara bakılırsa; kimsenin gerçekte ne olduğunu bilmediği bir deniz canavarı, dünya denizlerinde dehşet salmış durumda. Akıl sır ermez bir hızla hareket ederek dünyanın bir o ucunda bir bu ucunda görülüyor, ışıklar saçarak yüzeye çıktığında ise koca gemileri tek bir darbeyle hiç zorlanmadan denizin karanlık ve soğuk sularına gömüyor.

12. Zaman Makinesi

Yazar: H. G. Wells 

Yayınevi: İthaki Yayınları

Wells’in ilk olarak okul gazetesinde yayınladığı bir öyküden hareketle kaleme aldığı kısa romanı Zaman Makinesi, 1895’ten beri bilim kurgunun önde gelen eserlerinden biri oldu. Hem geleceği hayal etmek hem de bilim insanının karakterini göstermek adına derin saptamalarda bulunan, politik göndermelerle yüklü bu distopya, hala gerçekleştiremediğimiz bir fantezinin peşinden yıllardır sürüklüyor bizi.

13. Cesur Yeni Dünya

Yazar: Aldous Huxley

Yayınevi: İthaki Yayınları

'Cesur Yeni Dünya'nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.

14. Mülksüzler

Yazar: Ursula K. Le Guin

Yayınevi: Metis Yayıncılık

Mülksüzler iki farklı sistemin -ve hepsinden önemlisi insan doğasının- doğru açılardan mantıklı eleştirilerini yapan ve sürekli doğru soruları soran, yanıtları okuyucuya bırakacak, özgürlüğün aslında ne olduğunu okuyucuya sorgulatacak cesareti gösteren usta işi, nefis bir roman.

15. Sonsuzluğun Sonu

Yazar: Isaac Asimov

Yayınevi: Monokl

'Sonsuzluğun Sonu' bir bilim kurgu dehasının kaleminden, her sayfasında heyecanlandıran, şaşırtıcı dönüşlerle okuyucunun nefesini kesen unutulmaz bir klasik. Zamana, Sonsuzluğa ve Gerçekliğe ilişkin sarsıcı bir arayış: Sonsuzluğun sınırlarında, zamanın kıyılarında bir aşk ve kurtuluş öyküsü.

16. Mona Lisa - Aşırı Yükleme

Yazar: William Gibson

Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın

Gibson Nintendo'nun sevimli oyun enstrümanı olarak aramıza kattığı Power Glove'un, 'giyilebilir teknoloji' evreniyle artık gündelik yaşamımızın bir parçası olduğu; VR gözlüklerimizle yeni dijital evrimimizin hazırlandığı ve siber güvenliğin günden güne çöken duvarlarına karşılık faşizmin inşa ettiği yenilerinin hayatımıza yön vermeyi planladığı çağın hazırlık aşamasını anlatan ve yakın gelecek felsefesinin ana hatlarını belirleyen isimdir. 

Kelimelerin Virüs olduğu salt kavramsal bir söylence değil sert bir pratiktir -ki bu anlamda yazarımız gibi biz de William Burroughs'un öncülüğünün takipçileriyiz. Varoluşun da bir sistem hatası, dil ve çeviri hatası olduğu teziyle minör feodalitelerin kaba dilsel saldırılarına da karşı duruyoruz!

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
14.02.2017

Bunların hepsi cyberpunk değil. Hatta yarısı değil. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk buraya bakarsanız anlaşılır

evet aslında 5 tanesi tam olarak girmiyor ama dikkat ederseniz tam olarak diyorum . altyapısı süber çılgınlık olan ama geneli bilim kurgu olan kitap.

14.02.2017

"Karanlık günlerden Aydınlık gelecek nasıl yaratılır ?" Temalı, Yazarı Mustafa Kemal Atatürk olan Nutuk adlı kitabı da ben öneriyorum, çok değil 8 lira 70 lira arasında değişen baskıları vardır, okuyun okut turun. Malak gibi bilgisayar/telefon/internet üçlüsünü kullanmaktan kitap okumak isteseniz bile okuyamıyorsunuz nedensiz bir şekil de, başa bela bir hastalık..

14.02.2017

öncelikle güzel bir liste olmuş sonrasında ise hiç bir liste öylesine yapılmaz :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ