Güneş Sistemi'ndeki bir gök cismine gönderilen en gelişmiş uzay aracı olan Curiosity, Mars'taki ilk yılını doldurdu. Keşif aracı, geride kalan 687 günde Kızıl Gezegen'in bir zamanlar yaşam barındırdığına dair çok güçlü deliller topladı.
Kızıl Gezegen'e 6 Ağustos 2012 tarihinde tekerleklerini indiren nükleer enerjili laboratuvar Curiosity, ilk Mars yılını geride bıraktı. Curisotiy, Mars'ta bir zamanlar sıvı halde su ve mikrobiyolojik yaşam bulunduğuna dair birçok keşifte bulundu.
Curiosity'nin ilk önemli başarısı, Eylül 2012'de antik bir nehir yatağı keşfetmek oldu. İniş yaptığı Gale Krateri'nde yer alan Sarıbıçak Körfezi'nde ilkini Şubat 2012'de gerçekleştirdiği sondajlarla numuneler toplayan Curiosity, kraterin bir zamanlar basit yaşam formlarına olanak verdiği sonuçlarına ulaştı.
En kapsamlı analizlerini gerçekleştireceği Sharp Dağı'na ilerleyen yolda analiz ve gözlemlerine devam eden Curiosity, Gale Krateri'nde bir zamanlar nehir yatağı bulunduğunu ve mikrobiyolojik canlıların yaşam bulmasını sağlayacak kimyasal içeriklerin Mars toprağında yer aldığını tespit etti.
Curiosity, en büyük keşiflerinden bir tanesine Mart 2013'te imza atarak, Mars toprağında yaşam için esas olan altı elementten beşini temsil eden sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen ve karbon minarellerine rastladı. Yine aynı ay içinde yedek bilgisayarında bir ayı aşkın sorun yaşayan Curiosity, teknik arızaların da üstesinden gelerek Sharp Dağı'na olan yolculuğuna devam etti.
2030 yolculuğunun önünü açacak
2 milyar dolara mal olan altı tekerlekli keşif aracı Curiosity, Mars'ın geçmişine ait gizemleri ortaya çıkarmanın yanı sıra, gelecekteki derin uzay yolculukları için de büyük önem taşıyan araştırmalar yapıyor.
Curiosity'nin elde ettiği bilgiler, Mars'a olan uzun yolculukta ve Mars yüzeyinde karşılaşılacak radyasyonun anlaşılmasını ve bu radyasyona dirençli teknolojilerin geliştirilmesini sağlayacak.
Aynı zamanda Mars'ın atmosferini de inceleyen Curiosity, mikrobiyolojik canlılar tarafından üretilen metan gazına ait ölçümler gerçekleştirerek yaşam arıyor. En önemli araştırmalarını Sharp Dağı'nın eteklerinde gerçekleştirecek olan Curiosity, burada milyarlarca yıl öncesine uzanan katmanlardan toplayacağı numunelerle analizler yapacak.
NASA, Mars 2020 adındaki yeni keşif robotu göreve başlayana kadar Curisity ile Kızıl Gezegen'in birçok sırrını çözmeyi ve 2030'da yapılması planlanan koloni kurma projesini hızlandırmayı umuyor.
Mars'ta bolca selfie çekmeyi ihmal etmeyen Curiosity'in çektiği fotoğraflarla, Kızıl Gezegen'in 30 bin piksellik panoraması hazırlanmıştı.
- Al Jazeera