Cumhuriyet'ten 'MİT Gazeteciliği'ne Tepki Duyurusu

Cumhuriyet, MİT Kanunu'nda önemli değişiklikler getiren teklif ile ilgili gazete çalışanlarına bir duyuru yaptı.

Akın Atalay duyuruda, “Kanun değişikliğinin gazetemizi, çalışanlarımızı ve esasen gazetecilik mesleğini birinci derecede yakından ilgilendirdiği kuşkusuzdur. Belki de MİT gözetiminde ve kontrolünde gazetecilik yapmak zorunluluğu gibi çığır açıcı yeni bir gazetecilik anlayışı kanun zoruyla dayatılmaya çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı ve alınması gereken önlemleri belirtti.

AKP’li iki milletvekili tarafından TBMM’ne sunulan ve 2937 sayılı MİT Kanununda önemli değişiklikler getiren teklifin, önümüzdeki hafta komisyonda görüşüleceği ve yerel seçimler öncesinde Genel Kurul gündemine alınarak kanunun çıkarılacağı söylenmektedir.

Kanun değişikliğinin gazetemizi, çalışanlarımızı ve esasen gazetecilik mesleğini birinci derecede yakından ilgilendirdiği kuşkusuzdur. Belki de MİT gözetiminde ve kontrolünde gazetecilik yapmak zorunluluğu gibi çığır açıcı yeni bir gazetecilik anlayışı kanun zoruyla dayatılmaya çalışılmaktadır. Basın özgürlüğünü tümüyle yok etme kapasite ve içeriğine sahip bu kanun teklifi nedeniyle, gecikmeksizin aşağıdaki önlemlerin alınması gerekmektedir.

Teklifin gazetemizi ve siz gazetecileri birinci derecede tehdit eden yanı, 3. maddesinde yer alan;

“Milli İstihbarat Teşkilatı görevlerini yerine getirirken aşağıdaki yetkileri kullanır:

(…) diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilir, bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilir ve bunlarla irtibat kurabilir. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar.” şeklindeki düzenlemedir.

Bu düzenleme gereğince, gazetemiz bünyesinde mevcut tüm veri, belge ve kayıtlar kurumsal olarak MİT’e istendiği anda verilmek zorundadır. Aksi takdirde iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir.

Bu düzenlemenin –bilinen anlamıyla- basın özgürlüğünü ve gazeteciliği tümden yok edeceği açıktır.

Öte yandan, teklifin kısa sürede kanunlaşabileceği de düşünülerek gazete kurumsal hafızası ve bünyesinde, işyerinde tutulan gazetecilik bilgi, belge ve verileri ile muhabir, yazar ve diğer çalışanlarımızın özel yaşamın ve haberleşmenin gizliliği hakkı kapsamındaki her türlü materyalleri, verileri, belgeleri ve bilgilerinin paylaşılmasının önlenmesi için acil bazı önlemler alınacaktır.

1- Öncelikle, kanun teklifinin yasama süreci yakından takip edilerek henüz kanun yürürlüğe girmeden, gazetemiz mail server’inin diskinde bulunan “@cumhuriyet.com.tr” uzantılı e-mail adresleri üzerinden yapılan tüm mail içerikleri, trafik bilgileri vs. geri getirilemez şekilde silinecektir.

Bu nedenle, @cumhuriyet.com.tr uzantılı e-mailinize istinaden ana server üzerinde açılmış olan mail kutunuzdaki maillerinizi yedeklemenizi, başka bir e-mail hesabı açarak oraya nakletmenizi önemle hatırlatmak isteriz. Belli bir aşamadan sonra, @cumhuriyet.com.tr uzantılı e-mail adresleri tümüyle kaldırılacak ve bu adres üzerinden hiç kimse e-mail alıp gönderemeyecektir.

2- Her ne kadar Basın Kanununun 12. maddesinde gazeteler ve gazeteciler, “bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamaz.” denilmekte ise de, bu hüküm gerekçe gösterilmek suretiyle MİT’in talebinin yerine getirilmesinden kaçınılamayacağı yeni düzenlemede açıkça yer almaktadır. Bu nedenle, işyerindeki masa üstü çalışma bilgisayarınızda veya ortak olarak kullanılan ana serverlerde bulunan haber kaynaklarınıza dair ya da özel nitelikteki belge, veri, kayıtlarınızı kısacası her türlü elektronik doküman ve verilerini bir an önce yedeklemenizi, nakletmenizi önemle hatırlatmak isteriz. Çünkü, gerektiğinde ve zamanında gazetede bulunan masa üstü bilgisayarlardaki hard diskler tümüyle yenilenecektir.

İleride gazetemiz bilgi işlem merkezi ya da iletişim alt yapısı üzerinde paylaşacağınız ya da saklayacağınız özel nitelikteki veri, kayıt ve belgelerinizin MİT’e verilmesi gerekebileceğini düşünerek hareket etmenizi önemle bilgilerinize sunarız.

sansürsüzmedya

Cumhuriyet gazetesi, Meclis’te görüşülmeye başlanan MİT Kanunu’nda yer alan bazı hükümler nedeniyle arşivini silme kararı aldı.

Gazetenin genel koordinatörü Akın Atalay tarafından yapılan duyuruda, düzenlemenin üçüncü maddesinde MİT’e, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşların arşivlerinden yararlanma yetkisi verildiği hatırlatıldı.

Bu düzenleme nedeniyle, gazete bünyesindeki tüm veri, belge ve kayıtların ‘istendiği anda’ MİT’e verilmek zorunda olduğunu kaydeden Atalay, bunun basın özgürlüğünü ve gazeteciliği tümden yok edeceğini savundu.

Muhabir, yazar ve diğer çalışanların özel yaşamı ve haberleşmenin gizliliğini korumak için ‘önlem’ olarak ilk etapta “@cumhuriyet.com.tr” uzantılı e-mail adresleri üzerinden yapılan tüm mail içerikleri, trafik bilgilerinin silinmesi istenirken, bilgisayarlar ve ana serverlerde bulunan özel nitelikteki belge, veri ve kayıtların da yakın zamanda silineceği duyuruldu.

Diken

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!