'Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Seçimleri 2019’da'

MHP ile yaptıkları Anayasa görüşmeleri hakkında konuşan Başbakan Yıldırım, 'Ocak ayı sonuna kadar Meclis’teki çalışmayı tamamlayacağız, takvim bu. Türkiye’de tek başına iktidar çıkaran bir siyasal sisteme ihtiyaç var. Türkiye’de artık koalisyon endişesi taşımayalım. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri aynı anda 2019’da yapılacak' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı

Yıldırım, MHP ile yaptıkları Anayasa görüşmeleri hakkında konuştu:

“Ocak ayı sonuna kadar Meclis’teki çalışmayı tamamlayacağız, takvim bu. Ortak kararımız sistemin adının Cumhurbaşkanlığı olması. 12 madde olacak, 2-3 tane de geçici madde olacak.

Türkiye’de tek başına iktidar çıkaran bir siyasal sisteme ihtiyaç var. Türkiye’de artık koalisyon endişesi taşımayalım. Bu ekonomide öngörülebilirliği getirir.

Cumhurbaşkanı da, Meclis de 5 yıl için seçilecek. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri aynı anda 2019’da yapılacak. 2019'dan sonra fiilen yüzde 100 cumhurbaşkanlığı sistemi uygulanacak ama bu arada geçiş süreci tamamlanmış olacak. Yüzlerce, binlerce mevzuat yenilenecek. ”

AP'de Türkiye Oylaması: 'Müzakereler Geçici Olarak Dondurulsun'

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören kararı hakkında konuşan Yıldırım, “AB ile ilişkilerimizin bir süredir gergin olduğu sır değil. Biz kendi kararını kendisi veren bir devletiz. AB ilişkileri zedeleyen iki örgüt var: PKK ve FETÖ. 15 Temmuz’da başaramadık, Avrupa’yı kullanarak Türkiye’yi ekonomisi, demokrasi, yargı sistemiyle hizaya getirebilir miyiz? Hikâye bu. Bu kararın bizim için hiçbir önemi yok. Yaptırımı da yok. İlişkilerin kopması Türkiye'ye zarar verir, Avrupa'ya daha çok zarar verir. Türkiye olmasa mülteciler Avrupa’yı istila edecekler, Avrupa bunu görmeli” dedi.

5 Soruda Şanghay İşbirliği Örgütü

Başbakan, Türkiye’nin Şanghay Beşlisi’ne katılıp katılmayacağı hakkındaki soruya da yanıt verdi:

“Şanghay Beşlisi, Avrupa’nın alternatifi olarak görülmemeli. Türkiye’nin coğrafi şartları, hem Doğu’yla hem Batı’yla ilişkileri geliştirmeyi gerektiriyor. Onlar da, biz de ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bu bir tehdit değil, Avrupa’ya meydan okuma da değil.”

El Bâb'da Türk Askerine Saldırı: TSK Suriye Rejimini Sorumlu Tuttu

Yıldırım, Suriye'nin El Bâb bölgesinde, Türk askerlerini hedef alan saldırıda 3 askerin şehit olması hakkındaki soruya “Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığımızın muhataplarıyla gerekli askeri temasları devam ediyor. Nereden kaynaklandı, nasıl kaynaklandı, tekrarı olmaması konusunda da en kesin ve net şekilde uyarılar yapıldı muhataplara. Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı bir düşüncemiz yok. Halep’e yürümek gibi bir hedefimiz yok. Amacımız, güney sınırlarımızdaki geçişleri durdurmak” diye yanıt verdi.

"Faiz kararını Merkez Bankası kendi verdi"

Doları Türk lirası karşısında değer kazanması ve Merkez Bankası’nın faiz oranında 50 baz puanlık artırıma gitmesi hakkında konuşan Yıldırım şöyle devam etti: 

“Yaşadığımız son dalgalanmayı esas alırsanız, bu bir şoktur. Türkiye’de bölücü terör. İçeride dışarıda DEAŞ’a karşı savaş veriyoruz. 15 Temmuz olmuş. FETÖ’ye karşı mücadele. Bunların Avrupa’daki ABD’deki uzantılarına savaş veriyoruz. Üst üste gelse başka bir ülkede, bir hayal edin. Darmadağın olur. Trump’ın sürpriz şekilde iş başına gelmesi, dünyadaki oyunları ezberleri bozdu. Dünyanın ekonomik senaryosu değişti. Trump, ‘dışarıdaki ABD parasını çekeceğim’ dedi. Çin’e vergi koyacağını söyledi. Gelişmiş ülke paralarının geri çağrılması demektir. Küresel dalgalanma da böylece başladı. Para politikaları bakımından Merkez Bankası kararlarını alıyor. Bizim alacağımız tedbirler de var.

TRT Haber ve AJT

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
25.11.2016

Şu 2019 a kadar keşke Alparslan TÜRKEŞ, Muhsin YAZICIOĞLU gibi 2 büyük liderin karışımı gibi bir lider çıksa da biz gençler olarak abansak o partiye...

Pasif Kullanıcı
25.11.2016

14 senedir koalisyon var zaten ülke de başbakanda ismet inönü!

Pasif Kullanıcı
25.11.2016

Seçimler demokratik ortamlarda yapılır. Tüm alt yapı oluşturulduktan sonra yapılan şeyin adı seçim değil, dikta olur, mutlak monarşi olur...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ