Seçim 2. Tura Nasıl Kalır? Seçimlerin İkinci Turu Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

13. Cumhurbaşkanı'nı ve 28. Dönem Milletvekilleri'ni belirlemek için gerçekleştirilen seçimde oy verme işlemleri sona erdi. Sonucu büyük merakla beklenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ise ikinci tura kalma ihtimali ise gündemdeki yerini koruyor. Peki seçimlerin 2.tura kalması nedir? Seçim 2.tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2.tur ne zaman yapılır? İşte seçimlerin 2.turuyla ilgili detaylar.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri için oy kullanma işlemi 14 Mayıs saat 17.00 itibarıyla sona erdi.

Seçmenler sandık başına gittiklerinde hem Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanını hem de 28. Dönem milletvekillerini belirlemek için oy kullandı. YSK'nın yayın yasağını kaldırmasıyla birlikte de seçim sonuçları saat 18.30 itibarıyla yayınlanmaya başladı. 

Seçim sonuçları, seçmenler tarafından anlık olarak takip ediliyor. Fakat seçimlerin ilk turda bitmeme ihtimali de bulunuyor. Yani, Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gidebilir. Bu durumda ise seçmenler, ikinci turda da oylarını kullanarak nihai sonuca karar verecek.

Seçim 2. tura nasıl kalır?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs Pazar günü düzenlendi. Yapılan ilk oylamada 'çoğunluk' (%50'den fazla) sağlanamadığı takdirde tekrar seçim yapılacak. Çoğunluk oyların oluşması için bir adayın %50+1 oy alması gerekiyor. 

İkinci tur seçimlerinde en çok oyu alan iki aday yarışacak. Seçimlerin ikinci turunda sadece iki aday arasında seçim yapılacak. Oylama sonucunda ise en çok oyu alan kişi Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olarak seçilecek.

Seçimde 2. tur ne zaman yapılır?

Seçimlerin ilki 14 Mayıs günü düzenlendi. Ancak ilk oylamada aday belirlenememesi halinde ikinci bir oylama yapılacak. Seçimlerin ikinci turu ise ilk oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılacak. Yani, seçim ikinci tura kalırsa 28 Mayıs Pazar günü bir oylama daha yapılacak.

Seçim neden 2. tura kalır? 2. tur ne demek?

İki turlu seçim ancak ilk turda hiçbir aday oyların salt çoğunluğunu (%50'den fazla) alamadığı zamanlarda yapılır. İkinci turda genellikle en çok oyu alan iki aday veya belirlenen barajın üzerinde oy alan adaylar yarışır.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birisinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde ikinci tur boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi şeklinde yapılır. 

İkinci tura tek adayla gidilirse ikinci oylama referandum şeklinde düzenlenir (evet-hayır). Bu durumda aday oyların çoğunluğunu alırsa seçimi kazanmış olur. Eğer aday oyların çoğunluğunu alamazsa seçimler yenilenir. 

Cumhurbaşkanı seçimlerinde yeni bir isim seçilmesi halinde yeni isim görevine başlayana kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanı görevine devam eder.

Seçimin ikinci turunda nasıl oy kullanılır?

Seçimlerin ikinci tura kalması halinde, seçmenler birinci turda oy kullandıkları sandıklarda tekrar seçime gidecekler. Seçmenlerin birinci turda kullandıkları seçmen kağıtları ise ikinci turda da geçerli sayılacak. 

Seçimin birinci turunda oy kullanmayan seçmenler ise ikinci turda oylarını kullanabilecek. Ellerinde seçmen kağıdı olmayanlar ise e-devlet sistemi üzerinden nerede oy kullanacaklarını öğrenebilirler.

Seçimin ikinci turu için yurtdışında ne zaman oy kullanılacak?

Seçimlerin ikinci tura kalması halinde yurtdışında ikamet eden seçmenler de tekrar sandık başına gidebilecek. Yurt dışı seçmenleri bu durumda 20- 24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanacak. 

Seçimin ikinci tur oylaması ise gümrük kapılarında 20 Mayıs Cumartesi 08.00'de başlayacak ve 28 Mayıs Pazar (Türkiye saati ile) 17.00'de sona erecek.

Popüler İçerikler

A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
AKP Milletvekili Adem Yıldırım'ın Gündem Olan Konuşması: "5 Milyondan Fazla Türk Vatandaşı Olmuş Arap Var"
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!