Cumhurbaşkanlığı'nda Oy Verme Saatleri Belirlendi

ANKARA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde oy verme günü olan 10 Ağustos Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos Pazar günü, tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerini 08.00 ile 17.00 olarak belirledi.

Resmi Gazete'de yer alan YSK kararında, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 89. maddesine göre ' Oy verme günü, saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zamanın,oy verme süresi olarak belirlendiği, ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenlerin, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacakları belirtildi.

Oy verme süresinin başlayış ve bitiş saatlerini, sürenin korunması kaydıyla, mevsim ve bölge özellikleriyle ulaşım durumlarına göre, bütün yurtta veya gerekli görülen seçim çevrelerinde, seçim gününden en az bir hafta önce ilan edilmek koşuluyla, YSK'nın tespit edeceği hatırlatıldı.

Bu hükümler çerçevesinde, cumhurbaşkanı seçiminde oy verme günleri itibariyle bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıklar ışığında, oy verme süresinin başlangıç ve bitiş saatleriyle ilgili kararda, ' Cumhurbaşkanı seçimindeoy verme günü olan 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü, tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerinin 08.00-17.00 olarak belirlenmesine karar verildi' bilgisi yer aldı.

Seçimde kullanılacak birleşik oy pusulalarının şekli

Bu arada YSK, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak, Yüksek Seçim Kurulunca özel surette imal ettirilmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranı bulunan birleşik oy pusulalarında, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliğinin 5,5 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılarak bastırılmasına karar verdi.

Resmi Gazete'de yer alan YSK kararına göre, TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nın; 30 Haziran tarihli yazısı ile İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 110 milletvekili ile Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli ve 51 milletvekilinin Prof. Dr. Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki başvuruları ve ekleri, YSK'ya sunuldu.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nın; 1 Temmuz tarihli yazısıyla Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ve 306 milletvekilinin İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki başvuruları ve eklerinin de YSK'ya sunulduğu kaydedildi.

Kararda, yine 1 Temmuz tarihli yazıyla da Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Bingöl Milletvekili İdris Baluken ve 28 milletvekilinin Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki başvurusu ve eklerinin YSK'ya sunulduğu yer aldı.

Cumhurbaşkanı adaylığı için 3 aday

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuru süresinin sona erdiği 3 Temmuz Perşembe günü saat 17.00 itibariyle 3 ismin dışında başkaca başvuru bulunmadığı bildirilen kararda, seçim takvimi gereğince, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına 15 Temmuz'da başlanacağı kaydedildi.

Daha önce yayımlanan kararda, ''Cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliğinin 4 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılarak bastırılmasına,'' şeklinde olan maddenin adayların isimlerinin yerleştirilmesinde sıkıntı yaşanmaması gerektiği dikkate alınarak, şu şekilde değiştirildiği bildirildi:

' Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak birleşikoy pusulasının, Yüksek Seçim Kurulunca özel surette imal ettirilmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranı bulunan birleşik oy pusulalarında, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliği 5,5 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılarak bastırılmasına.'

Karar örneği, Dışişleri Bakanlığına, tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına kurum içi elektronik posta olarak iletilmesi ve kurulun www.ysk.gov.tr internet sitesinde yayımlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi parti genel başkanlıklarına, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

Partiler siyasi reklam verebilecek

Siyasi partiler destekledikleri cumhurbaşkanı adayı ile ilgili siyasi reklam verebilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, medya hizmet sağlayıcıları, cumhurbaşkanı kesin aday listelerinin Resmi Gazete'de yayım tarihi olan 11 Temmuz 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmidört saate kadar (9 Ağustos 2014, saat 24.00) olan sürede siyasi reklam yayınlayabilecek.

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilan tarihi olan 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmidört saate kadar (23 Ağustos 2014, Saat 24.00) olan sürede siyasi reklam yayınlanabilecek.

Adayların ve siyasi partilerin siyasi reklamlarında Türkçe kullanmaları esas olacak.

Adayların ve siyasi partilerin verecekleri reklamlarda Türk Bayrağı ve dini ibareler kullanılamayacak.

Medya hizmet sağlayıcıları, bu görevi yerine getirirken demokratik toplum düzeni gereklerine uygun bir seçim yapılabilmesi için adaylara ve siyasi partilere siyasi reklam tahsisi yaparken tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun hizmet sunacak.

Siyasi reklam yayınları, 6112 sayılı Kanun'un 8. ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkelere ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5, 6 ve 7. maddelerinde yer alan yayın hizmeti ilkelerine uygun olacak.

Aynı reklam kuşağında, birden çok adayın ve siyasi partinin siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde; istekliler arasında kura çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamlar tespit edilecek, yayın dışında kalanlara ise istekleri halinde bir sonraki reklam kuşağında yayınlanması için öncelik verilecek.

Medya hizmet sağlayıcıları, yayınlayacakları siyasi reklamlar 6112 sayılı Kanun'un 10. maddesi hükmünde yer alan esaslara tabi olacak ve reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenleyemeyecek.

Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücreti, adaylara ve siyasi partilere göre değişkenlik gösteremeyecek.

11 Temmuz 2014 tarihinden yayın yasaklarının başlayacağı oy verme gününden önceki son yirmidört saate kadar (9 Ağustos 2014, saat 24.00) olan sürede, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilan tarihi olan 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmidört saate kadar (23 Ağustos 2014, Saat 24.00) olan sürede, medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamlar, YSK'nın kararları doğrultusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından izlenecek, denetlenecek ve değerlendirilecek.

TRT ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenerek siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde düzenlenecek raporlar, seçim dönemi içinde RTÜK tarafından değerlendirilip, her haftanın pazartesi ve perşembe günü saat 17.00'ye kadar YSK Başkanlığına sunulacak.

Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise RTÜK tarafından düzenlenecek olan raporlar, yayın kuruluşunun merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına bekletilmeden gönderilecek.

Siyasi partiler de destekledikleri cumhurbaşkanı adayı ile ilgili olarak siyasi reklam verebilecek.

Muhabir: Fatih Çakmak, Hüseyin Gazi Kaykı

AA

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı