Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimi Ne Zaman? Hangi Tarihte? 2. Tur Seçim Takvimi

Türkiye'de milyonlarca seçmen dün sandık başına gitti. 13. Cumhurbaşkanı'nın belirlemek üzere oylar kullanıldı fakat sandıktan çıkan sonuçlar, seçimin ikinci tura kalmasını işaret etti. Kesin olmayan son sonuç verilerine göre, ilk turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,42, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,95 oranında oy oldu. YSK'nın açıklayacağı kesinleşen sonuçların ardından iki adaydan biri yüzde 50'yi geçemezse seçim ikinci tura gidecek. Peki, 2. tur seçim ne zaman, hangi gün?

Sandıktan çıkan son sonuçlara göre seçim ikinci tura kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye genelinde oyların tamamı sayıldı. Saat 09.45 itibariyle 81 ilde sandıkların tamamı açıldı. YSK Başkanı Yener, sabah yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

'9.45 itibariyle sistemimize gelen verileri paylaşmak istiyorum. Yurtiçi sandık oranımız 192 bin 187 sandığımız açılmış olup, yüzde 99'luk bir oranımız var. Yurtiçinde açılmayan sandık sayımız 27'dir. Yurtdışında 1529 açılmayan sandık var. Açılma oranı ise yüzde 84.06'dır. 9.45 itibariyle Sayın Erdoğan 49,4 oy oranına sahiptir. Sayın Kılıçdaroğlu 44,9 oy oranına sahiptir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Seçimin ilk turu

İlk turda seçime katılım oranı, %88.84 oldu. 192.214 sandıkta 53.993.265 oy kullanıldı. Bu oyların 52.972.386'i geçerli sayıldı. Cumhurbaşkanı henüz kesinleşmemişken partilerin aldıkları oy sonucunda mecliste yer alan milletvekili sayıları değişmiş oldu. Cumhur İttifakı 322 vekil çıkartırken Millet İttifakı 212 koltuğa ulaştı. Yüzde 2,25 oy alan Zafer Partisi ve yüzde 0,93 oy alan Memleket Partisi listelerinden hiçbir aday Meclis'e giremedi.

Seçim 2. tur ne zaman?

YSK'nın açıklayacağı kesinleşen sonuçlara göre, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde seçimin ikinci turu, 28 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı Seçiminde İllere Göre Oy Oranları: Hangi İlde Hangi Aday Kazandı?
Salt Çoğunluk Nedir? Seçimde Geçerli Oyların Salt Çoğunluğu Ne Demek?

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
YORUMLAR
15.05.2023

neresinden başlayalım her tarafı bok olmuş memleketin,depremde yok olmuş hatay haritada sapsarı,surilerden sokağa çıkamıyoruz diyen kilis rekor oy almış,mhp denen faydasız bir tane projesi olmayan şiddet okulu oylarını arttırmış,ekonomi den memnun yaşadığımız rezaletlerden zevk almış bir sözde türk toplumu bundan sonra ağzımı açıp fazla yormayacağım akp kendi pisliğini kendisi temizlesin şikayet edenin de sülalesini s2yim ayrıca aday kim olsa tayyibe vereceklerdi bundan sonra kk nın oğan ile müzakereye gidip deva gelecek saadet gibi beş para etmez partilerle ilişiğini koparması lazım acayip şeyler denemeli ki bir şansımız olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ