Cumhurbaşkanını Bile Tanımıyorlar: 2.500 Rakımlı Dağın Yamacında Toplumdan İzole Bir Yaşam

Hüseyin Teşar ve Emine Teşar, 2.500 rakımlı Koşan Dağı'nın yamacındaki 300 yıllık bir evde, 5 çocuğu ile birlikte ilkel şartlarda, yaşıyor. Gazeteciler, dağcıların haber vermesiyle uzun bir yolculuğun ardından Teşar ailesinin yaşadığı eve konuk oldu. Aile fertleri toplumdan izole yaşadıklarını, hiçbir devlet yetkilisi ile temaslarının olmadığını ve para ile alışveriş yapmadıklarını aktardı. Çocukların da şimdiye kadar hiç okula gitmediği belirtildi. Ancak Erzincan Valisi Ali Arslantaş tarafından yapılan açıklamada çocukların içinde üniversitesi mezunu dahi bulunduğu ve aileye her ay 2.806 TL devlet yardımı yapıldığı kaydedildi.

"Adeta mağara devrinde yaşıyorlar"

DHA'da yer alan habere göre, Teşar ailesini düzenledikleri dağ gezisinde keşfettiklerini anlatan dağcı İsmail Ateş , 'Adeta mağara devrinde yaşıyorlar' dedi. Ateş, bazı aile fertlerinin kendilerini görünce saklandığını aktardı.

80 yıldır yaşamlarını burada sürdürüyorlar

Tunceli- Bingöl ve Erzincan sınırlarının kesiştiği noktadaki 2 bin 500 rakımlı Hoşan Dağı, Aleviler için kutsal sayılan dağ olarak biliniyor. Dağdaki taş evi kullanan Teşar ailesi, 80 yıldır yaşamlarını burada sürdürüyor. 

Hüseyin Teşar, yaşadığı evin, dedelerinin döneminden kendilerine kaldığını ve 300 yıldır burada yaşamın sürdüğünü belirterek, mekanlarını terk etmemekte kararlı olduklarını söyledi.

10 çocuğun 5'inden haber alınamıyor

Hüseyin Taşer, akrabası da olan Emine Taşer ile evliliğinden 10 çocuklarının dünyaya geldiğini söyledi. 5 çocuğundan 30 yıldır haber alamadığı anlatan Taşer, diğer 5 çocuğunun ise yanlarından hiçbir zaman ayrılmadığını kaydetti.

Eve ulaşmak için 3 saat araçla çıkıp 2 saat de yürümek gerekiyor

Gazeteciler, Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı Konarlı köyündeki Koşan Dağı'nda yaşayan Teşar ailesiyle görüşebilmek için dağcılarla çıktıkları yolculukta 3 saat araçla gidip, 2 saat de yürüdü.

"Çocuklar okula gitmedi teknolojinin ne olduğunu bilmiyorlar"

Gazetecileri karşısında görünce şaşıran Hüseyin Teşar, görüşmeyi ikna sonucu kabul ederken, burada neden yaşadığını anlattı. Teşar, dedelerinin de burada yaşamış olması ve Koşan Dağı'nın Aleviler için kutsal olması nedeniyle yaşamlarını burada sürdürdüklerini söyledi. Eşi Emine, çocukları Ayten (30), Hüsniye (32), Sis Ali (28), Metin (35) ve Zeynep (37) ile birlikte burada yaşadığını anlatan Hüseyin Teşar, çocuklarının okula gitmediğini, teknolojinin ne olduğunu bilmediklerini anlattı.

"Televizyon nedir, bilmeyiz; hiçbir şeyimiz yok"

Geçimlerini sadece besledikleri hayvanlarla sağladıklarını dile getiren Teşar, 'Biz şimdiye kadar hiçbir devlet yetkilisiyle ne konuştuk ne görüştük. Bu ev dedemizden bize kalmış 300 yıllık bir ev. Yaşadığımız ev artık özelliğini yitirmiş, yıkılmaya yüz tutmuş, taşlar artık birbirinin üzerinde duramaz hale gelmiş. Devlet bize bir ev yapsın burada. Biz yıllardır ilkel şekilde yaşıyoruz. Suyumuzu dışarıdan taşıyarak, getiriyoruz; yolumuz yok, elektrik yok. Televizyon nedir, bilmeyiz; hiçbir şeyimiz yok. Buzdolabı yok.' dedi.

Teşar ailesinin fertleri, yıllarca yaşadıkları Koşan Dağı'nda parayla alışveriş yapmadıklarını, ihtiyaçlarını mağara evlerinde besledikleri keçi, koyun, tavuk gibi hayvanları komşu köylere götürüp, değiş- tokuş yöntemiyle karşıladıklarını söyledi.

Hiç oy kullanmadılar, hiçbir nüfus sayımına dahil olmadılar

Teknolojiden tamamen uzak olan aile fertleri, Türkiye'de yaşanan olaylardan haberdar olmadığını söyledi. Evde yaşayan çocuklar, Türkiye'de iktidarın ve cumhurbaşkanının kim olduğunu bilmezken, toz ve çamur içinde yaşayan ailenin en büyük kızı Zeynep, evin ekmek ihtiyacını kurduğu sacın üzerinde karşılıyor. 

 Teşar ailesinin fertleri, bugüne kadar seçimlerde oy kullanmadıklarını, hiçbir nüfus sayımına da dahil olmadıklarını dile getirdi.

"Hayvandan başka canlı görmüyoruz"

Ailesinin yaşadığı ilkel hayatı anlatan Metin Teşar, hayvanlar dışında başka canlı görmediklerini belirterek 'Biz burada çok zor şartlarda yaşıyoruz. Biz burada sadece hayvanlarımız ile birlikte yaşıyoruz, başka canlı göremiyoruz bile. Bu şartlarda yaşamak çok zor. Vicdanı olan, bize bir el atsın, bize bir yardım etsin. Bu şartlarda yaşamak artık çok zor. Artık yaşamaya gücümüz yok. Dayanma gücümüz kalmadı. Ne olur bize birileri yardım etsin' dedi.

"Güneş panelini komşu köylere sorup öğrendik"

Evde teknolojik alet olarak ise yalnızca güneş enerjisi paneli bulunuyor. Ailenin Türkçe bilen tek çocuğu Metin Teşar, 10 kilometre uzaklıktaki Konarlı köyünde gördüğü güneş enerjisi panelinin ne işe yaradığını köylülere sorup, öğrendiğini bunun üzerine köy sakinlerinden de yardım alarak, kendi evlerine bunu kurduklarını anlattı. Düşük kapasiteli bu sistemle evlerinin 2 odasını kısmen aydınlatan aile fertleri, enerjiyi sadece 6 ay kullanabildiklerini söyledi.

'Türkiye'nin hiçbir yerinde bu rakımda insan yaşayamaz'

"Kira yardımını koyunları ve türbe bakımı gerekçesiyle reddetti"

Söz konusu aile ile ilgili Erzincan Valisi Ali Arslantaş tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada söz konusu ailede üniversite mezunu dahi bulunduğu belirtildi. Aileye ayrıca engelli, yaşlı ve muhtaç aylıkları kapsamında ayda 2.806,TL ödeme yapıldığı kaydedildi. 

Açıklama şu şekilde:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

'02 Kasım 2018 tarihinde basına yansıyan Tercan ilçemizin Konarlı köyünde yaşayan Taşer ailesiyle ilgili aşağıdaki açıklamanın kamuoyuyla paylaşılması gereği hasıl olmuştur. Hüseyin Taşer (01/02/1953) adlı vatandaşımız ilçemiz Konarlı köyü nüfusuna kayıtlı eşi ve 5 çocuğu (2 erkek, 3 kız) ile aynı hanede, Konarlı köyü, Girnevik mezrası, Yukarıkom mevkinde (Tercan merkeze 53,9 km mesafede) tek katlı evde ikamet etmektedir. Şahsın nüfus kayıt örneği incelenmiş ve 10 çocuk (6 kız ve 4 erkek) babası olduğu anlaşılmıştır. Hüseyin Taşer adlı vatandaşımızın büyük oğlu Doğan Taşer (01.01.1967) isimli şahısın 2 kız (Cevahir (01/04/1982 Evli) ve Yazgül (1970 Evli) kardeşi ile İstanbul iline taşındığı ve daha sonra 2008 yılında diğer kız kardeşini (Mülkinaz 1983) yanına aldığı tespit edilmiştir. Diğer erkek çocuk olan Sezgin’in ise yine aynı köyde yaşayan bir vatandaşımızın hayvanlarına bakarak geçimini temin ettiği görülmüştür.

Ailenin çocuklarının ikisinin 2005 yılında Tercan YİBO’dan mezun oldukları, diğer birinin ise Tercan MYO Bilgisayarlı Muhasabe bölümünden mezun oldukları tespit edilmiştir. Tercan SYDV tarafından ilk defa gelir testi için 14/05/2012 tarihinde dosya oluşturulmuş, en son 06/03/2018 tarihinde hane ziyareti yapılmıştır. 2018 yılı içerisinde iki kez hane ziyareti yapılmış olup, ailenin yaşadığı yerin elverişli olmaması sebebiyle İlçe merkezinde veya köyde ulaşımın ve diğer ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabileceği bir konut bulunması ve vakıf imkanları dahilinde aileye kira yardımı yapılabileceği tavsiye ve teklif edilmiş ancak aile reisi Hüseyin Taşer '150 küçükbaş hayvanına ancak Yukarıkom mevkiinde bakabileceğini ve yaşadığı bölgede kendilerince ziyaret olarak bilinen 'Koşan Baba' türbesini yalnız bırakamayacağını' söyleyerek teklifi reddedilmiştir.

"Ödemeler düzenli olarak yapılmaktadır"

Hüseyin Taşer adlı vatandaşımızın 2 engelli çocuğuna 30/12/2009 tarihinde 2022 sayılı kanun kapsamında engelli aylığı bağlanmış ve düzenli olarak ödemeleri halen devam etmektedir. Ayrıca eşi Emine Taşer 24/08/2017 tarihinden itibaren yine aynı kanun kapsamında yaşlı ve muhtaç aylığı almaktadır. Yine Emine Taşer’e engelli olan oğlu Metin Taşer’e baktığı için 06/07/2010- 19/01/2017 tarihleri arasında evde bakım aylığı (6 yılda toplam 77.758,00 lira) ödenmiş olup daha sonra rapor yetersizliğinden bu ödeme iptal edilmiştir. Diğer engelli çocuk Hacer Taşer için halen evde bakım ücreti ödenmektedir. Aileye halen aylık olarak toplam 2.806,47 TL nakit yardım yapılmaktadır.'

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
03.11.2018

Yok arkadaş, şu zamanda böyle bir olayı kabul etmiyorum. Tamamen kendi seçimleri; diğer 5 çocuğun orada yaşamamayı tercih ettikleri gibi. 5 çocuktan bazıları evli bazıları üni mezunu ve kendi çocukları da mı yardım etmiyor? Geçiniz bunları. Çağ dışı kalmayı bir türbe sebebiyle kendileri istemiş. Fotolarda sac ekmeği yaptıklarını görüyorum, unu nereden alıyorsun kardeşim? Üstünde ceket, kazak var, kafanda kasket var, ayağında yün ipinden örülmüş patikler var. Bu mu izole hayat? 150 hayvanın varsa çoğu insandan zenginsin zaten. Devletin yaptığı yardımlar başka yerlere gidiyordur kesin. O güneş panelini farz edelim ki ilk defa gördün, neyle ve nereden aldın o zaman? Bi koyun mu verdin karşılığında? Bu acı görünen hikayede o kadar çok mantık hatası var ki? İnanmıyorum kesinlikle. İnşallah ensest ilişki yoktur, o kızcağızları görünce aklıma direk bu geldi ne yazık ki:(

05.11.2018

kafama oturmayan şeyleri yazmışsın valla

02.11.2018

Yalnız burada da tuhaflıklar var. Aile istese dağdan inip şehirde veya oradaki bir köyde de yaşam kurabilir. Ellerinde ki hayvanları satsalar bile uygun bir yerde yaşayabilirler. Şehirde veya köylerde bir iş bulup geçinebilirler. Belli ki kendileri istemiyorlar. Birde "seksen yıldır burada bu şekilde yaşıyoruz" diyip ardından "dayanacak gücümüz kalmadı" demek de bana biraz saçma geldi açıkçası. Ayrıca diğer çocuklarına ne olmuş? evden mi kaçmışlar? bence burada farklı bir durum var ama ne.

Pasif Kullanıcı
02.11.2018

Hayatında oy kullanmamış. Teknolojiden haberleri yok. Yalan bunlar hocam ya. Komşu köyde sadece güneş panelini mi gördün. Buzdolabının ne olduğunu bilmiyomuş. Varlığından haberi var ama ne olduğunu bilmiyor. Devlet bize ev yapsın burda :D Demekki bunlarda eskiden beri var dövlet bize bahğmiyi lafı :D pkk uğruyodur bunlara merak etmeyin. Göt kesiyolar kayıp olan diğer 5 çocuğu nerde sanıyonusunuz ?

02.11.2018

elektrik su yok diyor adam buzdolabını bilip alsa ne olucak?

TÜM YORUMLARI OKU (81)