Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 'Tevazu, samimiyet ve gayretle, 'memleket işi gönül işi' diyerek, gönül belediyeciliği sözüyle milletimizin huzuruna çıkıyoruz' dedi.
Şehirleri vizyoner isimlerle daha ileriye taşıyacaklarını söyleyen Erdoğan, 'Halkımıza, yeni bir heyecanla, yeni bir vizyonla, kimi tecrübeli kimi yeni ama birikimli ve vizyoner isimlerle şehirlerimizi daha ileriye taşımanın sözünü veriyoruz' diye konuştu.
Şehirlerde yaşayan vatandaşları trafik çilesinden kurtaracaklarını söyleyen Erdoğan, 'Toplu taşıma projelerini hızlandırıp yaygınlaştırarak şehirlerde yaşayan insanlarımızı trafikte boğulmaktan kurtaracağız. Otopark meselesini, hem şehir planlarında hem de imar uygulamalarında asli öncelik haline getireceğiz. Böylece sokaklarımızdaki araç istilasına son verip kaldırımlarımızı sadece yayaların hizmetine sunacağız.' dedi.
Erdoğan, her şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, tabiatına, tarih ve insan dokusuna, büyüme alanlarına uygun gelişme modelleri hazırlayacaklarını vurguladı. Şehirlerin dokusunu bozan estetik olmayan yapılara izin verilmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, 'Her birinin kendi hikayesi olan şehirlerimizin siluetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere kesinlikle izin vermeyeceğiz' ifadesini kullandı.
Manifestonun ilk maddesini, 'Şehir Planları' oluşturuyor. Buna göre şehir planları uzun vadeli ve hakkaniyete uygun şekilde hazırlanacak. İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine kesinlikle izin verilmeyecek.
Manifestonun 'Alt Yapı ve Ulaşım' ilkesinde ise altyapı ve ulaşım sorunlarının tüm şehirlerde tamamen çözülmesi öngörülüyor. Toplu taşıma projelerinin hızlandırıp yaygınlaştırılması, otoparkların hem şehir planlarında ve hem de imar uygulamalarında asli öncelik haline getirilmesi de manifestoda bulunuyor.
Manifestonun 'Kentsel Dönüşüm' maddesinde ise kentsel dönüşüm çalışmalarının bölgelerin özelliklerine ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre yürütüleceği ifade ediliyor. Projeler, şehirleri hem deprem riskinden, hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük olarak geliştirilecek. Bina bazlı kentsel dönüşümden ziyade alan bazlı kentsel dönüşüm teşvik edilecek. Millet kıraathaneleri ise mahalle düzeyine kadar yaygınlaştırılacak.
'Yatay Şehirleşme' maddesiyle ise tabiatla bütünleşen, aile, mahalle ve komşuluk kültürünü ihya eden örnek yerleşim alanları kurulacak. Her şehirde pilot uygulamayla başlayıp, zaman içinde genişleterek yatay şehirleşme modeli Türkiye'nin her yerine yaygınlaştırılacak. Kentsel dönüşüm alanları ile yeni imara açılan bölgelerde de bu modele öncelik verilecek.
'Halkla Birlikte Yönetim' ilkesiyle ise şehirle ilgili tüm önemli kararlar orada yaşayanlarla birlikte alınacak. Belediyeden hizmet alan vatandaşlar için bir 'Şehirli Hakları' bildirgesi hazırlanacak. Belediye sınırları içinde yaşayan herkesin katılımıyla toplanacak Şehir Meclislerinde, önemli kararlar ortak akıl ile alınacak.
'Tasarruf ve Şeffaflık' maddesine göre, belediyelerin kaynakları hem doğru hem de açık şekilde kullanılacak. Yatırımlar ve hizmetleri yaparken kullanılan kaynağın gerekliliği, verimliliği, önceliği, kalitesi titiz bir şekilde değerlendirecek.
'Değer Üreten Şehirler' maddesinde ise değer üreten şehirler ile kültür ve ekonomi başta olmak üzere her alanda hayat kalitesini yükseltecek yaklaşımlar geliştirilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Başlık ile Partisinin Seçim Manifestosunu Açıkladı; 1- Soyacağız 2-Soyacağız 3-Soyacağız 4-Soyacağız 5-Soyacağız 6-Soyacağız 7-Soyacağız 8-Soyacağız 9-Daima Soyacağız 10-Hep beraber Soyacağız 11-Soyup soğana çevireceğiz
Yıllardır yaptığınız neydi peki ay unuttum dış güçler izin vermedi. Allah'ın hikmeti
Ohh bu manifesto sayesinde ülkeyi 17 yıldır yöneten CEHAPE zihniyetinden kurtuluyoruz çok şükür. İlk kez bu kadar akılcı, pozitif ve güzel hedefler duyuyoruz. !