Cuma Namazı Saat Kaçta? İstanbul, Ankara, İzmir Cuma Namazı Ne Zaman?

Müslümanların en önemli günü olan cuma gününde camiler doluyor. Öğle namazı vaktinde, cuma namazını kılacaklar cuma saatlerinde camilere gidiyor.  Cuma namazı saat kaçta? Namaz saatini öğrenmek isteyen vatandaşlar tarafından merak ediyor. İşte Ankara, İstanbul, İzmir ve tüm iller için cuma namazı saatleri…

Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı saat kaçta okunuyor? Cuma namazı saat kaç İstanbul? İbadetlerini aksatmak istemeyen vatandaşlar, Diyanet namaz vakitlerini araştırıyor. İşte cuma namazı vakitleri ve cuma namazı kılınış tarifi…

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

İSTANBUL: 13.01

ANKARA: 12:46

İZMİR: 13:09

KONYA: 12:47

ANTALYA: 12:54

BURSA: 13:01

İL İL TÜM TÜRKİYE CUMA NAMAZI SAATLERİ

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Cuma namazının farzı iki rekâttır.  Farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır. İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir.

Cuma namazı kılınırken ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

ABDEST NASIL ALINIR?

  • Önce kollar sıvanır, sonra niyet cümlesi, 'Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya' söylenir. Besmele; 'Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm' okunur.

  • Eller bileklere kadar üç kere yıkanır.

  • Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.

  • Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.

  • Sol el ile buruna su çekilir ve burun temizlenir.

  • Alında saçların bittiği yerden itibaren kulaklar ve kulakların arkası yıkanır. 

  • Sağ kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Sonra sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. 

  • Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere meshedilir.

  • Eller ıslatılarak sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı meshedilir. Aynı işlem sol taraf için de gerçekleştirilir.

  • Elleri yeniden ıslatmaya gerek olmadan geriye kalan üçer parmağın dışı ile de boyun meshedilir.

  • Sağ ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir. Aynı işlem sol ayak için de yapılır.

Abdest bitince ayağa kalkılıp kıbleye dönülür ve Kelime-i Şehadet okunur.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!