Çukurova'da Pamuk Tarihe Karışmak Üzere

Çukurova'nın simgesi olan ve 'beyaz altın' olarak bilinen pamuk, 80'li yıllarda bölgede 2.5 milyon dekarda üretilirken günümüzde 250-300 bin dekara kadar düştü.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Türkiye'de her yıl pamuk ithalatı artmasına rağmen üretimin her geçen gün azaldığını söyledi. 2003'te Türk pamuk tüketim tarihinde ithalatın oranın yüzde 37 iken bugün yüzde 49.1'e kadar yükseldiğini belirten Karademir şöyle konuştu:

"Yetkililerin mutlak suretle pamuk ekim alanlarının artırılması için çalışma yapması gerekiyor"

'Geçmiş yıllara baktığımız zaman Adana'da filmlere konu olmuş pamukta ne yazık ki verilere bakıldığında içler acısı bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu asla kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan dolayı tarım politikalarını belirleyen yetkililerin mutlak suretle pamuk ekim alanlarının artırılması için çalışma yapması gerekiyor. 2014 yılında mevcut iktidar, havza bazı destekleme modelini tartışmıştı. Havza bazı destekleme modeliyle Adana'da pamuğun mutlak suretle daha ekilebilir hale gelmesiyle ilgili politikaların geliştirilmesi gerekmektedir.'

Pamuk vazgeçilmez

Türkiye'de pamuğun, ham yağ üretiminde kullanıldığını, ihracat hammaddesi olduğunu ve yüksek istihdam sağladığına dikkat çeken Karademir sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizim bir kere pamuk konuşulduğunda biraz daha dikkatli bakmamız gerekmektedir. Ülkemizde tekstil ve konfeksiyon ihracatımız oldukça ciddi bir kalem oluşturuyor. Pamuk ise tekstil ve konfeksiyonun ham maddesi. Ayrıca ülkemizin ham yağ ihtiyacı var. Pamuktan bitkisel ham yağ üretimi yapmaktayız. Pamuk sosyal alanda istihdam alanı yaratmaktadır Bunların hepsinin bileşkesini topladığımız zaman karşımıza ciddi anlamda ekilmesi gereken bir ürün olarak çıkıyor. Bunun da 2015 verilerine baktığımız zaman fiyat, devlet desteklemesi düşüldükkten sonra 2.15 TL seviyelerinde olması gerekirken ne yazık ki 1.75-1.96 arasında geçekleşti. Bu veriler üreticilerin daha da pamuktan uzaklaşmasına sebep olmaktadır.'

Üretim girdileri artıyor

Pamuk üretim girdilerinin artığına dikkat çeken Karademir şöyle devam etti: 'Pamukta ciddi anlamda üretim girdileri artmıştır. Bunun karşılığında üretici emeğinin karşılığını alamadığı için pamuk ekiminden vazgeçmek zorundadırlar. İki olay var yapılması gereken; birincisi pamukta mutlak surette girdileri ucuzlatacağız. İkincisi üreticinin tarımı sürdürebilmesi ve pamuğu ekebilecek pozisyonlarda olabilmesi için mutlak suretle destekleme birim fiyatları güncellenmesi gerekiyor.' dedi.

"Birim fiyatları üreticiye kar ettirebilecek pozisyona getirilmezse pamuk ekimini durduracağız"

Karademir ayrıca, 'Destekleme birim fiyatları üreticiye kar ettirebilecek pozisyona getirilmelidir. Aksi takdirde biz pamuk ekimini durduracağız. Bu uzun yıllar olduğu gibi ABD'nin, Yunanistan'ın, Özbekistan'ın çiftçisini buradan desteklemeye devam edeceğiz. 2003 ile 2013 yılları arasına bakıldığında ne yazık ki bu ülkenin 13 milyar dolarlık kaynağının yalnızca pamukla ilgili yurtdışına aktarıldığını görmekteyiz. Burada yapılması gereken ülkenin 13 milyar dolarlık kaynağını Türk üreticisine aktarılması ve Türk üreticisinin pamuk ekimine devam etmesi sağlanmalıdır.' açıklamasını yaptı.

DHA

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR

Beter olun.Atatürk'ün ülkesini satarken din kisvesi altında neredeydiniz ? Adamın Çiftçilik ile yaptıgı devrim ve görüşleri unutup kendinizi Arapcı - Faşistlere sattınız.....Acıdım mı acırsam Siksinler :D

02.09.2016

osmanlinin son donem ekonomisini hatirlatti. osmanli son donemlerinde devlet maliyesi zora girdikce vergileri artiriyor. en sonunda vergiler oyle bir noktaya geliyorki mal sahibi olmak, tarla ekip urun yetismek hic bir sey yapmamakdan daha maliyetli hale geliyor. sonrasi zincirleme felaket. koylu mali mulku birakip gidiyor, tarlalar bos kaliyor, bos tarlalar batakliga donusuyor ve sivrisine ile sitma patliyor, bu koylulerin issiz gucsuz bos kalan cocuklari daga cikip eskiya oluyor, donup gene ayni koyluyu vuruyor, kisaca butun duzen cokuyor. ne yazikki tarihden ders alma gibi bir huyumuz yok, hep ayni hatalarda israr ediyoruz. bugunde ureticinin, cifcinin uzerinde o kadar vergi ve diger yukler varki kendi aramizda sakalasirken "birine yapacagin en buyuk beddua, kendi isini kurmasini dilemektir" diyoruz.

03.09.2016

1938 de uçak ihraç eden adamı beğenmeyen alçaklar 2016 da saman+pamuk ithal eden adamın orasının burasının kılı olmak için yarışıyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (5)