CRP: C Reaktif Protein Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalı?

Kan testlerinden biri olan C- reaktif protein, vücutta herhangi bir iltihabın veya enfeksiyonun derecesini ölçmek için yapılır. Açlık veya tokluk durumu fark etmeden, gün içinde herhangi bir zaman diliminde bu değerlere bakılabilir. Eğer vücutta tümör ve tümör metastazı var ise bu test bilgi verebilmektedir. Ayrıca kişinin kalp krizi ve inme gibi problemlere yakalanma riskini de ölçebilen bir testtir. Ancak CRP testi, hastalığın neden kaynaklandığını belirtmez. Hastalıkların teşhisi için sadece bu test yeterli değildir birkaç tetkik daha uygulamak gereklidir. Peki C- reaktif protein nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre kalp- damar hastalıklarının, damar sertliğine bağlı oluştuğu görülmüştür. Damar çeperinin bozulmasından kaynaklı oluşan plaklar damarın daralmasına neden olmaktadır. C- reaktif protein sağlıklı damarlardan değil, plak oluşumunun şekillendiği damarlardan ayrı tutulmuştur. Bundan dolayı kalp ve damar hastalıklarının tespitinde CRP testi önemli bir parametre haline gelmiştir. Bazı durumlarda ise CRP testi yerine duyarlılığı daha yüksek olan hs- CRP testi de istenebilir. Hs- CRP testi özellikle kardiyovasküler risklerin saptanmasında kullanılır. İnsan sağlığı için oldukça önemli C- reaktif protein hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

REAKTİF PROTEİN NEDİR?

C- reaktif proteini karaciğerde üretilir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyondan vücudu korumaya çalıştığı anda ortaya çıkar. CRP testi, vücutta bulunan herhangi bir hastalığı netleştirmek ya da var olan rahatsızlığın tedavisinde yapılan uygulamaların, tedaviye ne şekilde yanıt vereceğini anlamak için yapılır.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMLARA GELİR?

Kan testinde çıkan CRP değeri 3.0 mg/L 'nin üstüne çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. Bu değerin yüksekliği kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, inme gibi rahatsızların riskini arttırmaktadır. CRP değerinin yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Kızarıklık

  • Uyku problemleri

  • Baş ağrısında artış

  • Bulantı

  • İştahsızlık

  • Huzursuzluk

  • Titreme nöbetleri

  • Vücutta şişlik ve ağrı

  • Ateş

  • Halsizlik

  • Ağızda ve dudakta kuruma 

  • Nefes almada güçlük

Yüksek CRP değerlerini düşürmek için sigara ve alkol tüketimini kesmek gerekmektedir. Ayrıca sağlıklı beslenmek, fazla kiloların verilmesi, egzersiz gibi faktörlerde kandaki reaktif proteinin azalmasını sağlar. Hamilelik dönemlerinde de CRP değerleri yükselebilir. Eğer fazla yükselirse erken doğum ve düşük gibi ciddi durumlara neden olabilir.

Kan plazmasında normalden az miktarda reaktif protein bulunur. Değerler ne kadar düşük olursa hastalıklar açısından da risk o kadar az olur. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak CRP değerlerinde düşüş görülebilir. Bu düşüklük normal kabul edilir.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALI?

Yeni doğan bebeklerde kandaki CRP değerleri düşüktür. Ancak büyükdükçe değerlerde artış görülür. Sağlıklı bir yetişkinde serum CRP değeri düzeyi 1.0 mg/ L'dir. Yaşlanma ile bu değerler artar ve 2.0 mg/ L olması beklenir. Normal CRP değerleri sağlıklı bir bireyde 3.0 mg/L 'nin altındadır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

CEA Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
TKŞ: Tokluk Kan Şekeri Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
26.02.2022

Benim crp 1.68 normalmi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ