Covid-19'un Yeni Varyantı "XEC" Türkiye'de Etkili Olacak

Son haftalarda Avrupa ülkelerinde Covid-19'un yeni varyantı 'XEC' görülmeye başlandı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni varyantın Türkiye'de de görüleceğini ancak ağır bir hastalık tablosu beklemediklerini kaydetti.

Çin'de 2019 yılında başlayan ve pandemiye yol açan Covid-19 kabusu "Tam bitti" derken yeni bir tehlike daha doğdu. Tehlikenin yeni adı ise: "XEC"

Uzmanlar pandeminin başından bu yana Covid-19'un çeşitli varyantlarla kendini yenileyeceğini her fırsatta vurgulamıştı. Ancak Covid-19'a kazanılan bağışıklık nedeniyle varyantların yeni bir pandemiye neden olmasını beklemediklerinin de altını sıklıkla çiziyorlardı.

Şimdi ise Avrupa'da artan XEC varyantının bir tehlikeye neden olup olmayacağı merak ediliyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni varyantla ilgili değerlendirmede bulundu.

"Hakim hale gelecek"

Prof. Dr. Azap, 27 ülkeden bu varyanta dair bildirimde bulunulduğunu söyledi. XEC'nin diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu ifade eden Azap, önümüzdeki aylarda hakim hale gelmesinin beklendiğini dile getirdi.

Türkiye'de Görülecek mi?

Prof. Dr. Alpay Azap, yeni varyantın Türkiye'de görülüp görülmeyeceğine dair şunları söyledi: 

'Diğer dalgalarda gördüğümüz üzere yeni varyantlar, Amerika ve Avrupa'da ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra bizde de görülmeye başlıyor. Buradan yola çıkarak ülkemizde önümüzdeki haftalarda XEC varyantının yavaş yavaş artarak hakim hale geçeceğini söyleyebiliriz.'

Endişelenecek bir durumun olmadığını da sözlerine ekleyen Azap, "Kendinden önceki Omicron alt varyantları gibi bu varyant da farklı ve daha ağır bir Covid-19 tablosuna neden olmuyor" diye konuştu.

XEC varyantının kişilerdeki belirtileri neler?

'Virüs, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı, aşırı halsizlik, öksürük, tat ve koku kaybı gibi belirtilere neden oluyor. 

Diğer varyantlar gibi altta yatan ciddi kalp akciğer hastalığı olanlarda, ileri yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmışlarda ağır hastalık yapıyor.'

(Herhangi bir sağlık probleminde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

50 Yıl Süren Araştırma: MAL Kan Grubu Keşfedildi
Çikolataya Alerjisi Olan Bir Genç Çikolata Yiyerek Yüzünde Meydana Gelen Reaksiyonu Kaydetti
Adet Döneminde Hamile Kalınabilir mi? Efsaneleri Yıkıyoruz!

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
İstanbul Fikirtepe’deki Kentsel Dönüşüm Binaları Tepki Toplamaya Devam Ediyor
YORUMLAR
21.09.2024

inanmıyoruz size

21.09.2024

Ülke bir pandemiyi daha kaldıramaz 🤒

21.09.2024

pandemi değil plandemi

21.09.2024

hakim olacak kime neye gore yoksa bill gatesin habercisimiyiz??

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ