Covid-19'a Yakalanma Riski Düşük Olduğu İçin Minik Yavrularımızı Aşılatmaya Gerek Yok mu?

Sadece yetişkinlerin aşı olması yetmez mi? Çocuklara yapılacak aşı hakkında uzmanlar ne söylüyor? Gelin, yavrularımızın sağlığı hakkında bilimin ışığından faydalanalım.

Son zamanlarda buna benzer birçok paylaşımı siz de görmüşsünüzdür.

Birçok sosyal medya kullanıcısı aşı konusunda şüphelerini belirtirken aşı karşıtlığı sınırında geziniyor, bazı iddialar ise hepimizi düşündürüyor. Hele ki söz konusu çocuklarımızsa.

Maskelerin çocuklara zarar verdiği iddiasını incelemiştik.

Burası Önemli: Hayatımızın Zorunlu Parçası Haline Gelen Maskeler Çocuklar İçin Ölüm Riski mi Taşıyor?

Ortadaki hakikati gizlemeye gerek yok: Çocukların Covid-19'u ağır geçirme ve ölme ihtimalleri yetişkinlere göre daha düşük.

Bunda hem yaş hem de çocukluktan sonra ortaya çıkan hastalıkların etkisi var. Çocuklarla ilgili veriler birçok araştırmada incelendi ve Covid-19'a yakalanan her bir milyon çocuk için ölüm verisi ikiden bile az. Yani çocuklarımız bize nazaran çok daha güvenli bir konumda.

Bu veriler çocukların Covid-19'a yakalanmadığı ya da ortaya çıkan riskin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor.

Bazı çocuklar hastalandığı zaman bunu ağır bir biçimde yaşıyor ve doktordan destek alınacak noktaya gelinebiliyor. Covid-19 tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de bir ölüm riski doğuruyor ancak bu nadir. Asıl soru şu: Oran düşük olsa bile hastalığın ağır geçirilme ihtimali, çocukların aşılanmasını gerektiriyor mu?

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği'ne göre çocuklar da aşılanmalı.

Bir diğer otorite, Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) Covid-19 aşılarının çocuklara, 12 yaş üzerinde uygulanmasının koruyuculuğu arttırdığını ve aşıların bu yaştan itibaren güvenli olduğunu not ediyor. 

Çocukların aşılanmasının bir diğer sebebi de bulaşıcılığın önüne geçebilmek.

Aşılanma bireysel bir mesele değil, toplumsal yansımaları var.

Çocukların aşılanması Covid-19'un yayılımını azaltmak için hayli etkili olabilir. Şöyle düşünmek gerek, dünya nüfusunda çocuk ve gençler o kadar büyük bir pay sahibi ki, bağışıklık için onların da aşılanmasına mecburuz. Hele ki aşıların güvenli olduğuna dair otoritelerin açıklamalarına bakacak olursak...

Covid-19 bulaşan her kişi, çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin virüsü yayma riski de taşıyor.

Çocukları aşılamak ailedeki diğer bireyler için, bilhassa da yaşlı ve hastalar için riski azaltıyor. Okul ve iş yaşantımızda normale dönmek için hep birlikte bilim insanlarına güvenmek gerekiyor, aksi halde sosyal hayata dönmek nasıl mümkün olacak?

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Konseri İçin Sıraya Girilen Dünyaca Ünlü Kemancı Metroda Çalarken Fark Etmeyip Gidecek Kadar Yozlaştık mı?
Tüm Dünyada Yüz Yıllardır Tartışılan "Ölüm Hakkı" Ötanazi Nedir, Hangi Ülkelerde Uygulanıyor?
Twitter'da Sizi Tehdit Edenlerin Dijital Kimliğini Kaydedip Onları Mahkemede Süründürmenin Yolunu Anlatıyoruz!

Popüler İçerikler

A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
Ekrem İmamoğlu’nun Roma Çıkarması: 73 Kişilik Kafile Lüks Otelde Konaklamış
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR
27.09.2021

Çocuklarınıza hem aşı yaptırmayacaksınız hem maske taktırmayacaksınız. Oldu başka? Otobüsler, dolmuşlar maske takmayan çocuklarla dolu. Ebeveynini uyarınca da çocuk sıkılıyor nefes alamıyor diyorlar. Banane. Senin şımarık çocuğun yüzüme yüzüme hapşurunca ben hasta olursam ne olacak??

27.09.2021

Sonra al başına belayı. Ama suç çoğunlukla ebeveynde. Çocuk sıkılır, o olur bu olur şu olur ama sen bir EBEVEYNSİN. Çocuğa uyarılarda bulunman ve buna alıştırman gerek. Soğuk algınlığı gibi bir şey değil bu. Milyonlarca kişiyi öldüren bir virüsten bahsediliyor burada.

12 yas altinda cocuklara henüz yan etkileri tam kanitlanmamis bir asiyi yaptirmak cok da mantikli gelmiyor bana sahsen. Eger asi yetiskin insanlari Covide yakalandiginda hastanelik olmaktan kurtariyorsa 12 yasin altindakiler icin cok da gerekli oldugunu sanmiyorum. Ben yaptirdim, cocuklarim da asi oldu ama cocuklarim 3-5 yasinda falan olsalardi sanirim ben de onlara yaptirmazdim asiyi. Cok zor bir karar. Cocugu olmayan insanlarin cogu eminim ki; cocuklar yüzünden biz de mi hasta olalim diyecekler ama anne olarak bunun kararini vermek ve güvenmek cok zor. Cocuklarimiza maskenin ve mesafenin önemini anlatmak ve bu gerceklige alistirmak bana daha mantikli geliyor. Acikcasi cocugum baskasina bulastirir mi acaba diye düsünmezdim belki ama, ya cocuguma biri bulastirirsa diye korkar cocugumu maksimum güvenlik sinirlari icinde tutmaya calisirdim.

27.09.2021

Zaten 12 yaş üstü çocuklardan bahsediliyor Ayşe Hanım. 12 yaş altındakilere dair henüz veri de yok zaten.

27.09.2021

Lise üçüncü sınıf öğrencisiyim (yani aslına bakarsanız mantık olan çocuk kategorisinde oluyorum) ve bugün sınıfımızda iki tane korona olan kişi olduğunu öğrendik yarından itibaren iki hafta okula gitmeyeceğiz. Genç olmamıza rağmen iki arkadaşımızdan birisi ağır bir şekilde geçirdiğini çok halsiz olduğunu, koku duygusunu kaybettiğini ve başının ağrıdığını söyledi. (Bu kişi aşı olmadı, ailesi olmasını istememiş) Diğer arkadaşımızsa aşı oldu ve ona göre çok çok daha rahat awt bir şekilde geçiriyor hastalığı. Lütfen çocuklarınıza aşı yaptırın en azından daha hafif bir şekilde atlatırlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ