Covid-19'a Maruz Kalmasına Rağmen Testleri Negatif Çıkanları Koruyan Durum: Abortif Enfeksiyon

Neredeyse şu 2 senedir kaç kere 'Bu sefer kesin Covid oldum.' deyip hiçbir şekilde hastalık geçirmeyenler üzerine araştırma yapan İngilizler bunun daha önce yaşanan hastalıklarla ilgisi olduğunu ortaya çıkardı. İyi ki grip olmuşuz!

Kaynak: NTV

Öncelikle abortif enfeksiyonun ne olduğunu açıklayalım: Yapılan araştırmaların gösterdiğine göre vücudumuzdaki T hücreleri olarak adlandırılan bağışıklık sistemi savunması...

Virüse hemen müdahale ediyor ve...Abortif enfeksiyon adı verilen durum gerçekleşiyor. Bu enfeksiyon yaşandığında ise Covid-19'a yol açan Corona Virüs çoğalamıyor ve ardından kayboluyor.

Peki T hücreleri bu savunmayı nasıl yapıyor? Vücudumuzdaki "kiralık katiller" T hücreleri aslında daha önce geçirdiğimiz grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonunun oluşturduğu...

Çapraz bağışıklığı hafızalarında barındırıyorlar ve antikorlara kıyasla aylarca değil yıllarca bizi enfeksiyonlara karşı koruyorlar.

Bu bağışıklık yani T hücreleri, mevsimsel Corona Virüs'lerle paylaşılan bir Covid-19 bölgesi olan proteinleri adeta "koklayarak" önlem alır.

Ve bu durum bazı insanlarda, enfeksiyonun en erken aşamada temizlenmesi için yeterince hızlı ve güçlü olduğu sonucunu doğurur.

University College London'da yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan çalışmada İngiltere'de 750'den fazla sağlık çalışanı izlenir ve virüse maruz kalmamış kişilerle karşılaştırma yapılır.

Yüksek maruz kalma riskine karşın 58 katılımcıda hiçbir şekilde pozitif sonuç çıkmaz. Bunun yanı sıra bu kişilerden salgının başında ve sonrasında alınan kan örnekleri karşılaştırıldığında...

Hem öncekine göre hem de risksiz insanlara kıyasla Covid-19'a tepki gösteren T hücrelerinin arttığı gözlemlenir.

Bu keşif ayrıca yeni nesil aşıların önünü de açabilir gibi görünür. Mevcut Covid-19 aşıları Corona virüsün hücrelere girmesine yardımcı olan başak proteinine karşı...

Antikor üretmeye odaklansa da bağışıklık süresi düşük oluyor. Bunun yanında T hücresi tepkisi o kadar hızlı düşme eğilimi göstermez ve koruması hem uzun sürer hem de Corona Virüs'ün yeni türlerine de hazırlık sağlar.

Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Andrew Freedman şöyle özetliyor: "Bu çalışmadan elde edilen bilgiler, farklı bir aşı türünün tasarımında kritik olabilir."

'Birçok farklı Corona Virüs arasında paylaşılan farklı viral protein hedeflerine karşı T hücresi bağışıklığını hazırlayan bir aşı, nötralize edici antikorları tetikleyen mevcut aşıları tamamlayacaktır.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Aşının Neden Genellikle Omuzdan Yapıldığını Düşünmüş müydünüz?
Siz Sorarken Utanmayın Diye 10 'Erkek Sorusu'nu Soruyor ve Cevaplıyoruz
Siz Sorarken Utanmayın Diye 10 'Kadın Sorusu'nu Soruyor ve Cevaplıyoruz
Yazın 'En İyi Arkadaşı' Ter Geri Döndü! Peki Ya Vücudumuz Terlemeyi Bırakırsa Ne Olur, Hiç Düşündünüz mü?
Evrim Bizi Şaşırtmaya Devam Ediyor: Yeni Bir Antik İnsan Türünün Keşfedildiğini Duydunuz mu?

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
13.11.2021

Çocukluğum aralıksız hastalıkla geçti. Astım, grip, alerji ne ararsan vardı. Hasta olmadığım hafta yoktu denebilir hatta. Şu yaşımda hepsinden kurtuldum 2-3 senede bir hasta oluyorum anca. O kadar antrenman işe yarayacak sanırım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ