Çorum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çorum'da Ne Yenir?

Karadeniz'in İç Orta Bölümü'nde yer alan Çorum, konumundan dolayı bulunduğu bölgeyi Anadolu'ya bağlar. Doğusunda  Amasya, batısında Çankırı, güneybatısında Kırıkkale, güneyinde Yozgat, kuzeyinde Kastamonu, Sinop ve Samsun illeri bulunur. Çorum, Türkiye'nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak nehrine sahip bir ildir. Ayrıca bu ilin %61'i dağlık bir alandan oluşmaktadır. Bu dağları birbirinden ayıran ise derin vadilerdir. Tarihi ön plana çıkan bu şehir, önemli medeniyetlere de başkentlik yapmıştır. Aynı zamanda birçok kültüre de ev sahipliği yapmıştır. Peki, Çorum'da gezilecek yerler nerelerdir? Çorum'da ne yenir? İşte detaylar...

Çorum'da en eski yerleşim M.Ö 6000- 3000 arası süren Kalkolitik Çağ'a aittir. Bölge, Eski Tunç Çağı'nda Hatti Ülkesi olarak bilinirdi. Hititler, M.Ö 2000'lerde Anadolu'ya gelmişler ve yeni yerleşim yerleri için Hatti ismini kullanmışlardır. İlk köklü medeniyetlerden olan Hittiler, Çorum'da Anadolu'nun ilk merkezi devletini kurmuşlardır. Şehir, Hattuşa ( Boğazköy) ismiyle Hititlere başkentlik yapmıştır. Ayrıca Çorum sınırları içinde bulunan Hititler'in diğer önemli şehirleri Alacahöyük ve Şapinuva'dır. Sadece Türkiye için değil, dünya içinde önemli bir değerdir. UNESCO, tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış yerlerden biridir. Bu bölgeye daha sonra yerleşenler, Frigler, Merdler, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'dır. Birçok uygarlığın merkezi olan Çorum'da gezilecek yerleri ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

Çorum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Hattuşaş Antik Kenti: UNECSO Dünya Mirası Listesi'ne giren bu antik kent, Hitit İmparatorluğu'na başkentlik yapmıştır. Yapılan kazılarda ilk yazılı antlaşma tabletlerine burada ulaşılmıştır.

  • Çorum Kalesi: Yapımında kullanılan taşların kesme ve moloz taşların, Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu düşünülmektedir. İçerisinde yer alan birçok konut ve cami günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

  • Paşa Hamamı: Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olan bu hamam, 1487 senesinde yaptırılmıştır. Hamam; erkek ve kadın, sıcak ve soğuk gibi iki farklı bölümlere ayrılmıştır.

  • İncesu Kanyonu: Bu kanyon Çorum halkı tarafından Uzungeçit olarak da bilinmektedir. Rafting, trekking gibi doğa sporlarını sevenler için oldukça uygun bir yerdir. Ayrıca Helenistik döneme ait kabartmalarda kanyonun görülmesi gereken bölümlerinden biridir.

  • Gölpınar Hitit Barajı: Alacahöyük'te bulunan Hitit Barajı, birkaç düzenleme ile gezi noktası haline getirilmiştir. İçerisinde Hitit ormanı ve Hitit usulü tarım alanları, sergi salonları gibi birçok bölüm bulunur.

  • Sıklık Tabiat Parkı: Muhteşem doğa manzarası ile yerli halkın sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir. 2009 senesinde koruma altına alınan bu yer aynı zamanda mesire alanıdır. Çeşitli hayvan ve bitki türleri ile Türkiye'nin ender tabiat parklarından biridir.

  • Obruk Barajı: Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Obruk Barajı, biyolojik çeşitliliği ile dikkat çeken yerler arasındadır. Aynı zamanda baraj gölünün çevresinde piknik yapılabilir.

Çorum'da Ne Yenir?

  • Yırtma Aşı: Çorum'un yöresel yemeklerinden biri olan yırtma aşı, asma yapraklarının yırtılarak koyulmasından dolayı bu ismi almıştır. Yarma ve kuzu incik koyularak yapılan bu yemek, tercihe göre kemikli et ile de yapılabilmektedir.

  • Keşkek: Bu yemek Anadolu'nun birçok bölgesinde yapıldığı gibi Çorum'da da yapılır. Çorum keşkeğinin özelliği ise koyun etiyle yapılmasıdır. 

  • İskilip Dolması: Hititlerden gelen bir yemek olan iskilip dolması, ca dolması olarak da bilinir. Yapımı ustalık gerektirdiğinden dolayı dolmacı denilen aşçılar tarafından yapılır.

  • Sırık Kebabı: Halk arasında eşkiya kebabı olarak da bilinir. Bu yemeğin lezzeti ise kuzu etinden gelir. Sırığa geçirilen etler, odun ateşinde uzun süre pişirildikten sonra servis edilir.

  • Hingel Mantısı: Mantının bir çeşidi olan hingel mantısı, görüntüsüyle diğer mantılardan oldukça farklıdır. İçerisine ise isteğe göre kıyma ya da patates koyulur.

  • Çorum Baklavası: Bu tatlı gül baklavası olarak da bilinir. Açılan hamurun içerisinde bol ceviz koyulur, gül şekli verilerek fırında kızartılır. Üzerine ise şerbet dökülür, soğuduktan sonra servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Çorumluyuz Ellaaam! Yalnızca Çorumlu Gobellerin Bildiği 15 Şey
Çorum'da Leblebi Haricinde Gün İçinde Karşınıza Çıkabilecek Birbirinden Garip 21 Şey

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti