Business HT'nin aktardığı habere göre, günde 4,9 milyon, yılda 1,7 milyar ekmeği çöpe atan Türkiye'nin yıllık 18 milyon ton sebze ve meyvesi de çöpe gidiyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu verilerine göre yıllık israfın maddi karşılığı ise 241 milyar TL.
Bu miktarla 100 yataklı 80 hastane, yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt ve 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerin herhangi biri yapılabilir.
Küresel boyutta da durum pek iç açıcı değil. Dünya genelinde üretilen tüm yemeklerin üçte biri, yani yılda 1,3 milyar ton yemek israf ediliyor.
Ülke bazında ise; ABD'de de her yıl 38 milyon ton, Japonya'da 19 milyon ton yemek çöpe gidiyor. Diğer yandan Kanada'da israf edilen yemekler 31 milyar Dolar’a ulaşmış durumda. İspanya'da ise hanelerdeki yemek israfı yılda yaklaşık 3 milyar euroya karşılık geliyor.
Dünyanın önde gelen yemek ve destek hizmetleri sağlayıcılarından Compass Group, konuya dikkat çekmek için uluslararası bir girişim başlattı. Buna göre Türkiye dahil olmak üzere toplamda 30 ülkenin katılımıyla her yıl nisanın son haftası, “Yemek İsrafını Durdur Günü” olarak kutlanacak.
Bu yıl 27 Nisan’da organize edilecek olan “Yemek İsrafını Durdur Günü”nde, tüm dünyada 10 milyonun üzerinde tüketiciye ulaşılması planlanıyor. Proje kapsamında 2030 yılına kadar yemek israfının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.
En nefret edilesi insan tiplerindendir müsrif olanlar
Muhtemelen o 500 okulun 400'ü imam hatip yapılır, kalan paraya da okul değil cami yaparlar. Siz yine de israf etmeyin tabi :D
Insanlar bayatlayan ekmeği bile kullanmak yerine direkt çöpe atıyor. Ufak olarak düşündüğümüz şey bile gün geliyor çığa dönüşüyor. Insanların çocukluktan itibaren bilinçlenmesi lazim bu konu hakkında.