Çöp İçindeki Sokaklardan Banyo Suyunu Paylaşmaya Midenizi Altüst Edecek Orta Çağ Hijyen Kuralları

Hijyen standartları nesilden nesile değişiklik gösterir. Bir zamanlar bir nesil tarafından normal kabul edilen şey yıllar sonra iğrenç görülebilir.

Daha temiz uygulamalar bulundukça iyiye giden bu değişiklikler bazı hastalıkları ortadan kaldırdığı veya önemli ölçüde azalttığı için oldukça önemli. Orta Çağ, temizlik açısından pek de iç açıcı bir dönem değil.  Gelin birlikte bu döneme ait bazı hijyenik olmayan uygulamalara göz atalım.

1. Banyo sularını paylaşırlardı.

Zaman yolculuğu yapsanız muhtemelen Orta Çağ'da bir hamamı ziyaret etmek istemezdiniz. Suyun nereden geldiğini öğrendikten sonra ılık banyo o kadar da rahatlatıcı olmazdı.

Hamamlar, müşterilerin suyunu ısıtmak için yakacak odun kullanırdı. Su kıttı ve bir misafir banyosunu bitirdikten sonra, bir sonraki su değişimi olmadan içeri atlardı.

Bu birkaç kez devam ederdi. Aynı anda birden fazla kişi de aynı banyoyu paylaşabilirdi. Neyse ki, modern hamamların temiz su bulmakta sıkıntısı yok, bu yüzden başkasının banyo suyunu kullanmayacaksınız.

2. Gölleri tuvalet gibi kullanıyorlardı.

Gölden bir yudum su almayı aklınızdan dahi geçirmeyin. O dönemde akarsu kaynakları umumi tuvalet niyetine kullanılıyordu. Günümüzdeki gibi temiz suyun olduğu bir tuvalet kültürü olmadığı için insanların sınırlı seçenekleri vardı. Sadece bazı zengin ailelerin evlerinde tuvalet vardı, diğerleri ise yakındaki su kaynaklarında ihtiyaç gideriyorlardı. 

Tam da düşündüğünüz gibi, kısa süre içerisinde içme suyu kaynağı bulmak bir sorun haline geldi çünkü tüm su kaynakları pisti. Peki ne içtiler? 

Kesinlikle göletlerden içmediler, bu onları hasta ederdi. Bunun yerine, çoğunlukla alkollü içecekler içtiler. Hamile kadınları bile su yerine şarap içmeye teşvik ediyorlardı.

3. Çok sık banyo yapmazlardı.

Haftada kaç kez duş alıyorsunuz? Cevabınız ne olursa olsun, Orta Çağ'daki ortalama insandan daha fazla. En erken 3-5 günde bir banyo yaparlardı fakat bu pek de onların suçu değildi. Su yoktu. 

Su evde her zaman mevcut değildi, bu yüzden kendilerini temizlemek için de göllere veya nehirlere giderlerdi. Bu yüzemeyenler için riskli bir aktiviteydi, böylece hamam ortaya çıktı.

4. Ellerini de sık sık yıkamazlardı.

Muhtemelen ellerinizi her gün birkaç defadan fazla yıkıyorsunuzdur, ancak Orta Çağ'da bu olağan bir şey değildi. Temiz su eksikliği nedeniyle bazen ellerinizi düzgün yıkamak isteseniz bile mümkün olmuyordu. Yemek yemeden önce el yıkama alışkanlığı olmadığından hastalıklar çok kolay kapılıyordu.

5. Sabun kullanmazlardı.

Evet doğru duydunuz, herkes sabun kullanmazdı. Elleri pislendiğinde sadece biraz su dökerlerdi. Bu yüzden elleri temiz görünse bile, hala hastalığa neden olan mikroplar içerebildiği için salgın hastalıklar çok çabuk yayılırdı.

6. Evlerde somut bir zemin yoktu.

Belli bir zemin yoktu. Birtakım otlarla samanı birleştirir ve yaşadıkları alanın yerine döşerlerdi. Bu uzun süre idare eden bir yöntemdi fakat temizlemek kolay değildi ve nemlendiği zaman tüm evi küf kokuturdu. Saman çoğu zaman fareler için de iyi bir saklanma yeriydi. 

Zeminde ahşap kullanmak sonraları popüler hale geldi çünkü temizlemesi çok daha kolaydı. İnsanlar ahşap zeminlerinin üzerine hayvan postu sererdi. Daha varlıklı ailelerin evinde ise mermer zeminler vardı.

7. Çöpleri sokağa dökerlerdi.

twitter.com

Bazı zenginlerin evinde bahsettiğimiz tuvalet yatağın yanına konulan lazımlık gibi bir şey. Bu kovaları balkondan aşağı boşaltıyorlardı. Orta Çağ'da sokakta dikkatsizce yürüyorsanız aniden idrara bulanmış olabilirdiniz.

Pandemi bizi maske takmaya alıştırdı, ancak Orta Çağ döneminde farklı nedenlerle burun torbaları takıyorlardı. Sokaklara atılan onca çöp bir süre orada bekliyordu. Burun torbaları, insanların kokuyla başa çıkmasına yardımcı olacak çiçekler içeriyordu.

8. Yaraları idrar ile tedavi ederlerdi.

Muhtemelen insanların denizanası soktuğu zaman üzerine işemeyi önerdiğini duymuşsunuzdur. Orta Çağ'da insanlar açık yaraları tedavi etmek için idrarı kullandılar fakat bu idrar tedavisi ile ilgili bazı problemler vardı. Tamamen steril bir çözüm olmasa da az miktarda bakteri içeriyordu, yine de kişiyi mikroplara maruz bırakıyordu. 

Neyse ki, modern antiseptikler sayesinde bu artık almak zorunda olduğumuz bir risk değil ve böyle çözümler yerine modern tıbba başvurabiliyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Ders Kitaplarında Göremeyeceğiniz Orta Çağ İle İlgili Şaşırtacak Bilgiler
İçinde Her Yeriniz Buruşana Kadar Kalmak İsteyeceğiniz 13 Enfes Banyo
Orta Çağ Hakkında Hiçbir Tarih Dersinde Duymadığınız Birbirinden Şaşırtıcı 12 İlginç Bilgi

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
21.01.2023

Kimse yadırgamasın.Sonumuz orta çağ.Artık nereye işeriz nereye sıçarız bilmem.

23.01.2023

bu hava sıcaklığı yağışlar olmazsa kuma sürtüncez kedi gibi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ