Çok Yakında Çalışma Alanlarımızı Birer Bilim Kurgu Filmine Çevirecek Teknolojik Gelişmeler!

Teknoloji dünyasında sürücüsüz araçları, robotları ve yapay zekayı görmeye artık iyice alıştık. Peki bilim kurgudan fırlamış bu şeyler iş hayatımıza ne zaman ve nasıl girecek farkında mısınız? Inc.com iş dünyasındaki çok yakın geleceğe dair gelişmeleri yazmış, biz de sizler için derledik.

Eğer siz de 'Yıl olmuş 2018, nerede uçan arabalar?' diyorsanız bu teknolojik gelişmeler sizi oldukça heyecanlandıracak ama biraz da ürkütecek...

Artırılmış gerçeklik kullanılan iş yerleri verim ve hız açısından performansı yükseltiyor.

Uzun bir süre gerçek hayatta kullanılmasına rağmen, artırılmış gerçeklik ancak 2016 yılında Pokémon Go'nun başarısıyla ana akımın bir parçası olabildi.

Halihazırda birtakım AG sistemleri, karmaşık, çok adımlı manuel görevleri içeren meslekler için destek amaçlı kullanılmaktadır. 

Örneğin Porsche tamir merkezlerinde, otomobil tamircilerinin kullandığı özel tasarım gözlükler, uzaktan yardım almaya yarıyor. Gözlükler sayesinde orada bulunmayan uzmanlar tamir yapımına destek oluyor. 

Günümüzde bazı hastanelerde ise cerrahlar, X ışını kullanarak derinin altını görebilen gözlükleri test etme evresindeler.

Google'ın ilk kez 2012 yılında kullanıcılarına sunduğu AG gözlüğü kötü tasarımı ve kamera bulundurması sebebi ise başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da işletme versiyonu daha çok tercih edilmekte.

GE Aviation şirketinin kullandığı gözlükler jet motorlarının birleştirilmesi sırasında kullanılıyor.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, ofiste e-posta yollarken hologram ekranlar görmemiz, havada uçan 3 boyutlu cisimler üzerinden sunum yapmamız oldukça yakın bir zamanda gerçek olacak gibi duruyor. 

'Nano' eğitim programları ve bölümler

Teknolojideki yoğun ve hızlı gelişim üniversitelerin adaptasyon yeteneğini fazlasıyla geride bıraktı. Bu da meslek sahibi olmak için üniversiteye giden gençlerin ilgisini çekmek için çok daha fazla uğraşmaları gerektiğini ortaya koyuyor. 

Teknoloji tabanlı 'nano' dereceler, bildiğimiz 4 yıllık eğitim programlarından farklı ve hiper özel alternatifler sunuyor.

Örneğin Udacity, büyük okullara rakip olabilecek türde, 50.000 öğrencinin haftada 10 ile 15 saat arası yoğun bir şekilde işletme, yazılım, veri bilimi veya yapay zeka konularında eğitim gördüğü otonom bir sistem sunuyor.

Rakibi şirket Coursera da benzer eğitimi yüzlerce farklı alanda veriyor. Hatta bu eğitim herhangi bir üniversite programına göre çok daha ucuz.

Yeni nesil nanodegree programları yakında, öğrencinin daha güçlü ve daha zayıf yönlerini ve temel hedeflerini kavrayan bir tempo ile bir müfredat çıkaracak ve makine öğrenimi sağlayarak her programı kişisel bir hale getirecek.

Beyine elektrik vererek odaklanma ve dikkat süresini uzatan cihazlar!

Kahve arası vermenin nörobilime göre de gerçek bir ihtiyaç olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacı Andy McKinley, insan beyninin çok uzun süre sıkıcı bir işe odaklanamadığını söylüyor ve şunları ekliyor;

'Genellikle, 20 dakika içinde performans biraz azalır ve kafein bu pencereyi biraz daha uzatacaktır.' 

Beyine verilen bir miktar elektrik akımı ise yine McKinley'nin araştırmasına göre bundan çok daha yoğun bir etki yaratır.

ABD Hava Kuvvetleri'nin uygulamalı nörobilim dalının bilişsel performans optimizasyonu bölümünde; transkraniyal doğru akım stimülasyonu - tDCS - çalışmaları yürüten McKinley, sol frontal korteksin elektrik ile uyarılmasının deneklerdeki konsantrasyonu 6 saate kadar çıkardığını gözlemledi. 

Diğer bazı testlerde ise tDCS öğrenme oranını %25 artırdı.

Silikon Vadisi'nde halihazırda sık sık kullanılan beyin elektrikleme cihazları çok yakında birçok ofiste yaygınlaşmaya başlayabilir.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR

Onedio’da yorum yapan ahalinin hiçbiri bu gelişmeleri Türkiye’de görecek kadar uzun yaşamayacak, ben elli yıl ile açık arttırmayı başlatıyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ