Hepimiz günde bardak bardak tükettiğimiz, Uzakdoğu'da uzun yaşamın sırrı olduğuna inanılan çaylarla ilgili pek çok şeyi bilmiyoruz aslında. Onu çok sevdiğimize göre bunları da öğrenmekte fayda var!
Hepimiz günde bardak bardak tükettiğimiz, Uzakdoğu'da uzun yaşamın sırrı olduğuna inanılan çaylarla ilgili pek çok şeyi bilmiyoruz aslında. Onu çok sevdiğimize göre bunları da öğrenmekte fayda var!
Çay M.Ö. 2737'de Çin İmparatoru Shen Nung tarafından bulunmuş. Nung ağazın dibinde su kaynatırken birkaç yaprak suyun içine düşüyor, suyun içine düşen yapraklardan güzel kokular geldiğini farkediyor. Çay ilk kez bu şekilde bulunuyor.
Yeşil çay, beyaz çay, siyah çay hepsi Camellia sinensis bitkisinden elde edilir. Bu çayların farklılıklarının sebebi ise kullanılan çay bitkisinin farklı olgunlaşma dönemlerinde olması ve hazırlanma aşamalarıdır.
Yeni bir bitki hasatı için hazır hale gelmesi ise yaklaşık üç yıl sürer.
Dünya'da en çok çay üreten ülkeler; Arjantin, Çin, Hindistan, Endonezya, Kenya, Sri Lanka, Türkiye.
M.S. 479'da çay ticareti başlıyor.
Çay tadımlarında çayı bir kez içtikten sonra ilk yudum tükürülüp, bıraktığı tadın neye benzediği bulunmaya çalışılıyor.
Çay bitksinin yağının kesiklere iyi geldiği düşünülüyor. Hatta bu yağ yaraların izini bile bırakmıyor. Yine de doktora sormakta fayda var!
Filmlerde bir sahnede oyuncunun viski içmesi gerekiyorsa, oyun yerine sulandırılmış çay içtikleri söyleniyor. :)
Çayınızı keskin kokulu, aromalı baharatların yanında saklıyorsanız, aroması zamanla bu baharatlardan etkilenerek değişip, kendine has olan lezzeti yok olabilir.
Darjeeling çayı Himalayaların eteğinde yetişir. Bu çay bilinen en değerli çaydır.
Zeytin ağacı yaprakları kullanılarak demlenen çay, antioksidan ve C vitamini yönünden de oldukça zengin.
Su kaynayarak oksijen kaybeder. Bir kez kaynattığınız suyu, soğuyunca çay için tekrar kaynatırsanız, çayınız ilk kaynattığınzdaki gibi lezzetli olmayabilir.
Japonya'ya özgü ''Genmaicha'' çayı yeşil çay ve kavrulmuş pirinçten oluşuyor. Pirinçler kavrulurken bazen mısır gibi patlayabilir.
Japonya'da çay törenleri insanların aralarında sosyal bağ kurduğu, uğurlu bir tören olarak kültürde yer alır.
Nemli çay yaprakları bir sivrisinek kovucu olarak kullanılabilir. İstediğiniz alanın çevresine nemli çay yapraklarını yerleştirebilirsiniz.
Zeytin ağacı yaprağı ile ilgili zamanında öğrendiğim bir bilgiyi paylaşayım.Zeytin ağacı biliyorsunuz çok uzun süre yaşayan bir ağaç (tabii başına insanlar bir şey getirmez ise termik santral yapıcaz vs diye) ve bu uzun süre mikroorganizmalardan etkilenmeden, zarar görmeden yaşamasına sebep olan şeyde Oleuropein maddesi.Bu madde hücrenin yapısını güçlendirerek bağışıklığın güçlenmesine sebep oluyor ve çok kuvvetli bir antioksidan ve antimikrobiyal.Hatta yapılan araştırmalarda aids ve kanser için bile umut vaat edebileceği görülmüş.Şeker ve yüksek tansiyona da faydası varmış ama bu hastalıklar sebebi ile ilaç kullanıyorsanız tavsiye edilmiyor zira ilacın etkisini arttırıyormuş. Zamanında sevgili babacığım için bağışıklığını güçlendirecek doğal bir şeyler ararken bayağı, bayağı bir araştırmıştım bu Oleuropeini.
#5 numaralı maddede gariplik var m.s. 479 türkiye ve moğolistan??
Çay beee..