Çok Sağlam Sistem Eleştirisi Yapan Kibar Feyzo Filmiyle İlgili Çoğu Kişinin Bilmediği 13 Detay

Severek izlediğimiz filmlerin detaylarına birlikte bakmaya devam ediyoruz. Sırada hepimizin yüzlerce kere seyrettiği halde görünce asla kanalı değiştirmediğimiz, hatta ve hatta ilk kez seyrediyormuşçasına heyecanlandığımız Kibar Feyzo filmi var. Filmi diğerlerinde ayıran en büyük özelliği, çok önemli politik göndermeler ve eleştiriler barındırması. Bakalım neler varmış...

Ekleme: Usta öykücü Osman Şahin'in 'Fareler' isimli öyküsü, Ertem Eğilmez'in dikkatini çekmiş ve öykünün tüm hakları Arzu Film tarafından satın alınmıştır. Daha sonra bu öykü 'Kibar Feyzo' olarak Arzu Film tarafından senaryolaştırılmış ve filmi çekilmiştir. Osman Şahin'e saygılarımızla...

1. Filmin senaristi, Yeşilçam'da sık sık yan rollerde gördüğümüz İhsan Yüce'dir. Bu filmde de Gülo'nun babası Hacı Hüso'yu canlandırır.

Çok kişi bilmese de İhsan Yüce, oldukça başarılı bir senarist, yönetmen ve şairdir. Hatta o meşhur 'Ekmek, şarap, sen ve ben... Bir de sabahın dördü...' dizeleri de İhsan Yüce'ye aittir.

2. Kemal Sunal ve İlyas Salman her ne kadar birlikte anılsalar da, topu topu iki filmde bir arada rol almışlardır. Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı'ndan sonra birlikte oynadıkları ikinci ve son filmdir.

Kemal Sunal bu filmde 34, İlyas Salman ise 29 yaşındadır.

3. Maho'nun "Ula şurda 141-142 başsınız, hepinizi ben besliyim. Vallaha satarım köyü ha!" cümlesi aslında dönemin Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddesine yapılan bir gönderme.

Kibar Feyzo, aslında tamamen bir politik eleştiri filmidir. Türkiye'nin siyasi olarak çalkantılı olduğu o dönemde, 'komünizme karşı alınan bir tedbir' olarak yorumlanan TCK 142 ve 143. maddeler yürürlüktedir. Maho'nun bu konuşması da tamamen bu bahsi geçen maddelere yapılan bir göndermedir. 1991'de bu maddeler kaldırıldı.

4. "Onlar sendikalı" lafına "Ben de Harranlıyam" diyen Feyzo, aslında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Harran Mahallesi'nden bahsediyor.

Şu an Kavalcık Köyü olarak geçiyor ama çoğumuz filmi seyrederken hep Urfa - Harran sanmıştık.

5. Maho'nun havuzunda yüzdüğü, verandasında keyif yaptığı o süper lüks konak 100 yıldan eski bir yapı ve hala varlığını sürdürüyor.

(Kaynak ve fotolar ANADOLU AJANSI – Ahmet Dumanlı)

Ancak günümüzde maalesef oldukça yıpranmış ve bakımsız bir halde.

(Kaynak ve fotolar ANADOLU AJANSI – Ahmet Dumanlı)

6. Dere kenarında genç erkeklerin ve kızların birbirlerine maniler söyleyip bakıştığı sahneyi hatırlarsınız. İşte oradaki gençler, Antakya Halk Evi Folklor ekibi.

7. "O paraya öküz alırız" diyerek başlık parasını fazla bulan Feyzo'nun annesinin cümlesi de Nazım Hikmet'in "Ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen" dizelerine yapılan bir atıf.

'...Ve kadınlar 

bizim kadınlarımız: 

korkunç ve mübarek elleri 

ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle 

anamız, avradımız, yarimiz 

ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen 

ve soframızdaki yeri 

öküzümüzden sonra gelen...'

(Kadınlarımız şiirinden)

8. Film öylesine cesur bir sistem eleştirisi ki ,1988 yılına kadar yasaklanmış. İlk olarak da özel televizyonların hayatımıza girmesiyle beraber ekranlarda seyrettik.

Bu da 90'ların başına tekabül ediyor. Fakat film, 1978 yapımı.

9. Feyzo'nun başlık parası yüzünden delirip minareye çıktığı sahnedeki minarenin dekor olduğunu, Feyzo oynarken minarenin sallanmasından anlayabilirsiniz.

Omuz attıkça sallanan bir minare hatta :)

10. Aynı zamanda filmin müziği de olan Cem Karaca'nın "Obur Dünya" isimli şarkısı, EA Games tarafından NBA Live 2016 tanıtım videosunda kullanıldı.

11. Filmde bir statü sembolü olarak gösterilen ve erki temsil eden "lengeli fötür şapka" tanımındaki "Lenger" farsça bir kelime.

TDK tanımında Farsça yayvan ve kenarları geniş, büyük bakır kap olarak geçiyor. Bu da bize şapkanın formuyla ilgili bir bilgi veriyor tam olarak.

12. Filmde kendisinin rolü olmasa da Ünal Gürel namıdiğer Gardrop Fuat, köye teftişe gelen Müdür Bey'i seslendirmektedir.

Feyzo'nun sabana koştuğu sahne desek sanırım hatırlarsınız.

13. Bugüne kadar komedi ile taçlandırılmış en sağlam sistem eleştirisi barındıran filmlerden biri olan Kibar Feyzo, oyuncu kadrosu ve hikayesi ile muazzam bir baş yapıttır bizler için. İyi ki onlar varlar! Hepsinin emeklerine sağlık!

Yönetmen Atıf Yılmaz, senaryo İhsan Yüce ve efsane Arzu Film kadrosu... Hepinize çok ama çok teşekkürler...

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Şok İddia: "Uğur Dündar'a Babalık Davası Açan Dilara'nın Babası Başka Bir Ünlü Sanatçı!"
Gündeme Bomba Gibi Düştü: “Dilan Polat ve Engin Polat’a Vergi Kaçırma Suçundan Tahliye Kararı Verildi”
"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
YORUMLAR
08.08.2018

simdiki filmler ve oyuncular sener senin kosarken gotune vurdugu kundurasi bile olamaz..

Pasif Kullanıcı
02.03.2018

Daha o zamanlar başlamışız bu mükemmel sisteme gülmeye

05.03.2018

Eski filmlerde ,dizilerde hep bir kalite var ; oyuncular son derece profesyonel ve çoğu tiyatro kökenli ,mesela Münir Özkul bir okul müdürünü gerçek bir müdürden daha iyi ,bir işçi babayı da gerçek bir işçi babadan daha iyi temsil edebilmektedir. Özetle hiçbiri çektiği bir video veya yaptığı bir espiri ile meşhur olmayan gerçek sanatçılarmış ,hepsine saygılar.

TÜM YORUMLARI OKU (42)