Çok Korkunç! Marketlerde Ne Kadar Bakteri Bulunduğunu Ortaya Çıkararak Gündeme Gelen Doktora Öğrencisi

Kovid günlerinde insanların kamu ve ortak kullanım alanlarındaki bakteri ve mikroplar hakkındaki endişeleri doğal olarak arttı.

www.instagram.com

Kovid-19 salgını nedeni ile insanlar ortak alanlarda ellerini bir şeye dokundurmadan önce defalarca düşünüyor. Mesela alışveriş arabasında tuttuğumuz yerleri temizlemeden önce ne kadar bakteri ve mikrop taşıdığını bilmiyoruz. Doktora öğrencisi Dilhan Perera, TikTok'da paylaştığı deneylerle marketlerde ne kadar bakteri ve mikrop bulunduğunu herkesle paylaşıyor.

Çabucak viral olan video 3.1 milyon kez görüntülendi. Videoda 25 yaşındaki doktora öğrencisi pamuk çubukları süpermarketteki elma, ambalajlı ürünler, süt şişeleri, paketlenmiş etler, dolap kapakları alışveriş arabası ve kasadaki pos makinesi gibi sonrasında test edeceği nesnelere sürüyor.

Daha sonra bu örnekler bakterilerin büyüyebileceği 37 derece sıcaklıkta 48 saatliğine bırakılıyor.

Laboratuvar ekipmanlarının büyük yardımı sayesinde bulunan bakteri kolonileri mikroskop yardımı ile gözle görülebilir hale geliyor.

Bakteri kolonileri bilmeyenler için, tek bir ana hücreden birbirini kopyalayarak çoğalan bakterilerdir. Normal sıcaklıklarda birbirlerini kopyalayarak çoğalan bu bakteriler damlacıklar olarak görünebilir..

Perera, ''Bakterilerin büyümesine bakarak çevremizdeki normalde göremediğimiz mikroorganizmaları görselleştirebiliyoruz. Çevremizdeki her şey mikroorganizmalarla kaplı.'' açıklamasını yapmış.

Örneklerin incelendiği plakalarda büyüyen bakteri kolonilerini sayarak, her bir koloni tek bir bakteri hücresinden oluştuğundan, belirli öğelerde ne kadar bakteri olduğuna dair bir fikir edinebiliriz. Bu da bize gündelik hayatta karşılaştığımız ve temas ettiğimiz yüzeylerin aslında göründüğünden çok daha fazla bakteri içerebileceğini gösteriyor.

Elma: 32 bakteri kolonisi

Karton süt kutusu: 2 bakteri kolonisi

Paketlenmiş et: 300 bakteri kolonisi

Dolap kapağı: 5 bakteri kolonisi

Alışveriş arabası: 1 bakteri kolonisi

''Görünüşe bakılırsa alışveriş arabasını kullanmadan önce onları dezenfekte etmek işe yaramış.''

Pos cihazı: 6 bakteri kolonisi

Paniğe kapılıp online sipariş uygulaması indirmeden önce Perera'nın eklemek istediği bir şey daha var;

'Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bilgilendirmesine göre bizi hasta edebilecek bakteriler %1'den bile az. Bu videodan çıkarılması gereken hepimizin hijyen kurallarını ciddiye alıp özellikle de ortak alanlarda daha da dikkat edilmesi gerektiği.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kovid-19 Araştırması: Çift Maske Kullanmak Ne Kadar Etkili?
'Ölüm Öpücüğü', 'Maske Aptalı' ve Diğerleri: Koronavirüs Almanca'ya 1200'ü Aşkın Kelime Kazandırdı
Nüfusa Göre Hangi Ülke Kaç Kişiye Koronavirüs Aşısı Yaptı?

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
25.02.2021

simdi insan vucudu icindeki bakteri sayisi insan hucresi sayisindan daha fazla. vucudumuzun icinde disinda heryerinde varlar. insanla temasi olan, organik maddenin bulundugu her yerde sterlize edilmediyse her zaman bolca bakteri olacaktir. hemen paranoyaya kapilmaya gerek yok keza bu normal bir durum, baketerilerin cok azi hastalik faktorudur, hatta vucudunuzda bulunanlari cogu sizle ortak yasayan faydali bakterilerdir. hatta citayi biraz daha yukselteyim, var olusunuzun, kokeninizin, hucrelerinizin bir kismi bakterinin ta kendisidir. mitokondri, ilkokul kitaplarindaki ifadesiyle hucrelerin enerji ocaklari, bir bakteridir, kendi dna si olan, kendi bagimsiz ureyen bir bakteri.

25.02.2021

"Cok korkunc" falan degil. Bir zahmet gidada da bu kadar bakteri olsun.

25.02.2021

yahu biz bunu üniversitede bolca yapardık mikrobiyoloji dersinde :D gider kantinden tuvaletten dokunulan noktalardan kültür alır petri kabında gözlemlerdik aşırı sıradan bir mevzu bu ve bu kadar bakteri çok normal :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ