Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Çok Eski Dönemlere Ait Anadolu Eserlerine Ev Sahipliği Yapan Bu Müzeyi Keşfedin!

Anadolu tarihine ışık tutan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bu eşsiz müze, iki tarihi binadan meydana geliyor. Bunlar Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han. Eserlerin arkeolojik olarak sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi, zamanla koleksiyonunu genişletmiş ve bugünkü halini almış.

Bu içeriğimizde Anadolu Medeniyetleri Müzesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hakkında Bilgi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin tarihi 1921 yılına dayanıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine Ankara'da bir Hitit müzesi kurulmasına yönelik bir girişim başlatılıyor. Dönemin Hars Müdürü Mübarek Galip Bey ve Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver bu amaç doğrultusunda ilk adımları atıyor.

O döneme kadar çeşitli arkeolojik mekanlarda yer alan kalıntılar ele geçiriliyor. Mevcut tarihi eserlerin korunması Akkale'de açılan 'Eti Müzesi' veya diğer adıyla 'Asar-ı Atika Müzesi' sayesinde oluyor. Bu sayede de ileride Anadolu Medeniyetleri Müzesi adını alacak ve dünyanın en kapsamlı Anadolu uygarlıkları müzesi halini alacak müzenin ilk adımları atılıyor.

Başlangıçta çok küçük bir alana kurulmuş olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, eserlerin sayısının artmasıyla daha geniş bir alana ihtiyaç duymaya başladı. 1936 yılında Ankara Kalesi’nin güneydoğusunda ve metruk bir hâlde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han’ın onarılması talebi kabul görünce müze buraya taşındı.

Müzenin bugünkü adını alıp bugünkü kurumsal alanına kavuşması 1968'de gerçekleşti.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Koleksiyonları

Bir Hitit Müzesi olarak kurulacağı düşünülse de ilerleyen yıllarda envanteri hızlıca büyüyen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, diğer Anadolu uygarlıklarına ait eserlere de ev sahipliği yapmaya başladı. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan bazı eserler ve koleksiyonlar şu şekilde:

  • Yozgat'taki Alişar Höyüğü'nde kazı çalışmaları yapan Von der Osten’ın buluntuları

  • 1931-1939 aralığında Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Kurt Bittel’in yürüttüğü Çorum'daki Boğazköy kazısından çıkan eserler

  • Maarif Vekilliği tarafından 1932'den 1934'e kadar Ahlatlıbel, Karalar ve Göllü Dağ’da yapılan kazılarda ortaya çıkartılan kalıntılar

  • Türk Tarih Kurumu'nun 1935-1942 yılları arasında Alacahöyük, Pazarlı Höyük, Çankırıkapı, Ankara Kalesi, Etiyokuşu Höyüğü, Karaoğlan Höyüğü, Hacılar Höyük, Bitik Höyük, Alâeddin Tepesi, Hacı Bayram Camii ve Demirci Höyük gibi mekanlarda yaptığı kazı ve araştırmaların buluntuları

Aynı zamanda burada yer alan MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını içeren harita, dünyanın en eski haritası olarak bilinmektedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Ulus'ta yer alıyor. Ulus Meydanına Ankara'nın birçok yerinden toplu taşıma araçları bulunuyor. Bu araçları kullanarak müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Eğer kendi aracınızla gelmek istiyorsanız şu adres ve konum bilgilerinden faydalanabilirsiniz:

Adres: Kale, Gözcü Sk. No:2, 06240 Ulus/Altındağ/Ankara

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Ziyaret Saatleri

  • Açılış Saati: 08:30

  • Kapanış Saati: 19:00

  • Gişe Kapanış Saati: 18:15

Giriş Ücreti: 150 TL (2023)

MüzeKart: Geçerli

Sesli Rehberlik: Var

NOT: Giriş ücretleri ve ziyaret saatleri değişebileceğinden mutlaka iletişim bilgilerini kullanarak bilgi almanızı öneririz.

Telefon: 03123243160

Web Sitesi: https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=AMM01&DistId=AMM

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Gezgin Yorumları

Anadolu Medeniyetleri Müzesini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız gezgin yorumlarından faydalanabilirsiniz:

'Müze gezmeyi seven biri olarak, etkilendiğim bir müze olduğunu söylemeliyim. Zaten 1997 yılında Avrupa çapında yılın müzesi seçilmiş. Atatürk tarafından 1921 yılında kurulmuş olması etkisini artırıyor. Bir başka öne çıkan özelliği, tamamen Anadolu' dan çıkan eserlerden oluşan uniq bir müze olması. Oldukça zengin parçalardan oluşuyor; paleolithic çağdan başlıyor 10 / 11 dönemden oluşuyor. Müze yerleşim olarak da rahatça gezme fırsatını veriyor. Düzenleme çok iyi. Geniş alanda gezi sonrasında, mola verip bir şeyler içebileceğiniz, alış-veriş yapabileceğiniz bölüm de var. Gezdiğim esnada kış ayı olmasına rağmen, rehber eşliğinde turist grubu vardı. Uluslararası standartlarda gerçekten. Zengin Anadolu kültürü ve medeniyeti ile gurur duyuyor insan.'

'Anadolu medeniyetleri müzesi Ankara'da mutlaka uğranılması gereken yerler-müzeler arasında ilk sıralarda olması gereken bir yer. Müzenin içindekiler ayrı müzenin kendi binası bile ayrı bir tarih. İçerisi zaten eğer rehber olsa saatlerce anlatılacak bir yer. İnsanlığın ilk zamanlarından başlayarak inanamayacaksınız  antik eserler bulabilirsiniz. Binasından bahçesine, içeride bulunan eserlerden konseptine kadar inanılmaz bir yer. Müzekart geçerli. Zaten Ankara'ya geziye geliyorsanız müzekartınızı hazır edin çok rahat edersiniz. Buraya gelirseniz ankara kalesini de gezi sıranıza ekleyebilirsiniz...Bu müze çocuklar için son derece uygun hatta öğrenciler için çok eğitici bir yer.'

Anadolu Medeniyetleri Müzesine Gelmişken Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Ankara çevresindeyseniz buraları da mutlaka ziyaret etmenizi öneririz:

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
30.09.2022

75 lira müze mi olur mk!? millet çöpten ekmek topluyo, bunlar Anadolu'daki medeniyetten bahsediyor. getirin o Anadolu'daki medeniyeti de gün yüzü görelim artık

04.10.2022

Sanırım bu müzeye gittim zamanında 😂 Ankara gibi bir şehirdeki toplam müze sayısı neden az peki?

04.10.2022

Anadoluda ne medeniyetler gelmiş geçmiş özetini görebiliyorsunuz. Bazı yerler vardırya herkesin görmesi gereken, işte bu da onlardan biri. Bu kadim topraklar neler görmüş, kaç topluluk, kaç tanrı, kaç medeniyet... Ankaraya gelenler burayı da mutlaka görmeli derim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ