Çok Başarılı İnsanların ‘Keşke 22 Yaşındayken Bilseydim’ Dedikleri 12 Anlamlı Tecrübe

22 yaşındayken birçoğumuz üniversiteyi yeni bitirmiş, en kısa zamanda bir işe kapağı atmaya çalışan ama aslında tam olarak hayattan ne istediğini de henüz pek anlayamamış biçimde oradan oraya koşuşturan insanlarızdır.

Geriye dönüp baktığımızda bazen erken yaşlarımızda aldığımız kararlardan memnun, bazense pişman oluruz. Bu galeride, işinde çok başarılı olmuş 12 önemli iş insanının, geçmişe dönüp 22 yaşlarındaki hallerine vermek istedikleri öğütleri listeledik. Gerçekten de alabileceğimiz birbirinden güzel dersler mevcut.

1. "Katkıları ister az ister çok olsun, aileme ve dostlarıma daha çok teşekkür ederdim."

Apple'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Angela Ahrendts 22 yaşına geri dönebilse, katkıları ister az ister çok olsun, ailesine ve dostlarına daha fazla kereler teşekkür edeceğini ve kendilerine duyduğu minneti daha sık dile getireceğini belirtmiş.

2. "Hayatta neyi istediğini anlayabilmek için kendine zaman tanımak iyidir."

ABD'nin en ünlü kişisel finans gurularından biri olan Suze Orman, 22 yaşındayken hayatta ne yapmak istediği hakkında hiçbir fikrinin olmadığını söylüyor. 

Bu dönemde birkaç arkadaşıyla beraber Illinois'den ayrılarak California Berkeley'e yerleşerek belediye için ağaç ve bitki bakımı işlerinde çalışmış. Ardından 7 yıl garsonluk yapmış. Borsada stajyer olarak çalışmaya başladığında 30 yaşındaymış. Ve gerçek tutkusunun finans olduğunu da ancak bu zaman anlamış.

'22 yaşında olup bu yazıyı okuyan, ne yapacağına karar veremediği için kendini kötü hisseden varsa, bilin ki şu hayatta neye tutkun olduğunu anlamanın zaman alması çok çok normal.'

3. "Yoksulları daima dinleyin. Emin olun hayatı sizden çok daha iyi çözmüşlerdir."

Dünya Bankasının başkanı Jim Kim 22 yaşındayken, Harvard'da tıp okuyan ve sabahlara kadar o kitap senin bu kitap benim anatomi ezberleyen son derece mutsuz bir öğrenci olduğunu anlatıyor.

Kim yıllar sonra, Haiti, Peru ve Sibirya gibi yoksul ve az gelişmiş bölgelere seyahat etmeye ve buralardaki halkların yaşayışlarını keşfetmeye başlamış. Şimdi ise, 22 yaşındaki haline bilgeliğin her gelir seviyesinden insanla iletişim kurmakta yattığını söylemek istermiş.

'Neredeyse hiçbir şeyleri yoktu, ama öylesine bilgelerdi ki, onları küçümseyip görmezden gelmeniz için tam bir cahil olmanız gerekir. Yoksulları daima dinleyin. Emin olun hayatı sizden çok daha iyi çözmüşlerdir.'

4. "Kendi kişisel becerilerimizi bir kariyere nasıl entegre edebileceğimizi çoğu zaman geç fark ederiz. Tüm bunları başarabileceğimi daha erken bilseydim, daha erken başarırdım."

Ünlü 'Shark Tank' yatırımcısı Robert Herjavec ise, 22 yaşındaki haline geri dönebilse kendine çok basit ve net bir tavsiye vereceğini söylemiş. 'Daha büyük hayaller kur.'

'O zamanlar hayallerim hiç büyük değildi çünkü kendi yeteneklerimle ne yapabileceğimden emin olamıyordum. Kendi kişisel becerilerimizi bir kariyere nasıl entegre edebileceğimizi çoğu zaman geç fark ederiz. Tüm bunları başarabileceğimi daha erken bilseydim, daha erken başarırdım.' 

Herjavec bu nedenle, yatırımlarını daima gerçekten çok büyük hayallerle gelen gençlere yaptığını söylemiş. Hiçbir başarı, o en baştaki kocaman hayal olmadan gelmiyor diyor Herjavec.

5. "İki şeye dayanarak asla iş seçmeyin: Ego tatmini, ve eğer gerçekten buna mecbur değilseniz, maaşı."

Hearsay Social kurucusu ve CEO'su Clara Shih şöyle demiş: 

'Özellikle de kariyerinizin başlarındayken yapabileceğiniz en kötü hatalardan biri, sırf ego ve kısa vadeli çok para yüzünden öğrenme, kendini geliştirme ve sevdiğiniz alanda değerli bağlantılar kurma şansını tepmeniz olur. Bunu gelecekteki kendinize borçlusunuz emin olun.'

6. "En uzun saatler çalışanın, en az uyuyayın, gecenin 3'ünde email cevaplayanın övülüp göklere çıkarıldığına bakmayın. Hayat böyle bir şey değil."

Huffington Post kurucusu ve CEO'su Arianna Huffington'a göre, zaman kavramına iş odaklı olarak o kadar takmış durumdayız ki hayattaki asıl önemli şeylere hiç zaman kalmayışından yakınıp duruyoruz. Bu da bizi daima stres yüklü, ve daima hayattan memnuniyetsiz bir hale getiriyor. 

'En uzun saatler çalışanın, en az uyuyayın, gecenin 3'ünde email cevaplayanın övülüp göklere çıkarıldığına bakmayın. Hayat böyle bir şey değil ve bunu ne kadar erken öğrenirseniz, o kadar daha az stres dolu yıllar geçirirsiniz.'

7. "İlk işiniz çok önemlidir. Buranın size statüden çok, gelişim yolu açabilecek bir yer olduğundan emin olun."

Nasdaq başkanı Adena Friedman'a göre, çalışma hayatına adım attığımız ilk şirkete çok dikkat etmemiz gerek. Buranın büyümemize, kendimizi geliştirmemize, deneyim kazanmamıza izin verip yardım edecek bir yer olduğunu düşünüyor muyuz? 

Bununla birlikte Friedman, okuduğumuz bölümle ilgili bir iş bulmayı da takıntı haline getirmemek gerektiğini, sevdiğimiz şeyleri keşfetmeye başladıkça bambaşka bir alanda kendimizi denemeye cesaret etmenin önemli olduğunu söylemiş.

8. "Ne istediğimizi keşfettikten sonra da işler kolaylaşmayacak; yine çok çalışacaksınız. Fark şu: Keyifle çalışacak ve eğleneceksiniz."

Ellevate Network kurucusu ve yöneticisi Sallie Krawcheck de yukarıdakilere benzer bir düşüncede. 

'Nasıl bir çalışma biçimi size daha uygun, hangi konularda iyi, hangilerinde kötüsünüz, neyi seviyor, neden nefret ediyorsunuz; böyle şeyleri keşfetmek vakit alıyor. Ancak ne istediğimizi keşfettikten sonra da işler kolaylaşmayacak; yine çok çalışacaksınız. Ama fark şu: Keyifle çalışacak ve eğleneceksiniz. O noktaya gelene kadar da, defalarca kez iş görüşmelerinden eli boş döneceğinizi de bilin.'

9. "Kendini yıllar önce yaptığın yanlış bir kariyer seçimi ya da hata için yıllarca cezalandırmak kadar mantıksız ve yanlış bir şey olamaz."

Virgin Group kurucusu Richard Branson, geçmişteki hataları geride bırakabilmenin önemine vurgu yapıyor.

'Şu an 42 yıl önceki halimle aynı kişi değilim. 2 yıl önceki halimle bile aynı kişi değilim. Hepimiz değişiriz, öğreniriz ve olgunlaşırız. Kendini yıllar önce yaptığın yanlış bir kariyer seçimi ya da hata için yıllarca cezalandırmak kadar mantıksız ve yanlış bir şey olamaz.

Değişimi daima kucaklayan biri olun. Herkes ikinci bir şansı hak eder.'

10. "Babamın da dediği gibi, pek çok şeyi alıp satabilirsin ama güven bunlardan biri değil."

Charles Schwab kurucusu ve CEO'su Walt Bettinger, işinden istifa edip kendi şirketini kurmaya karar verdiğinde tam 22 yaşındaymış. Başlarda kimsenin kendisine iş vermediğini, ne kadar zorlandığını anlatıyor. 

'Hiç kimse beni tanımıyordu. Anladım ki güven ve tanınırlık kazanma kısmını, işi kurmadan daha önce yapmam gerekirdi. İnsanları benimle neden iş yapmaları konusunda ikna edebilmem uzun bir zamanımı aldı. Bunu keşke 22 yaşındayken bilseydim. Babamın da dediği gibi, pek çok şeyi alıp satabilirsin ama güven bunlardan biri değil.'

11. "İş yüzünden arkadaşlarını ektiğin anları işin hatırlamayacak. Ama arkadaşların hep hatırlayacak."

Apple'ın eski yöneticilerinden ve RedBalloon'un da kurucusu olan Naomi Simson, keşke işi kişisel ilişkilere tercih etmenin yanlışlığını 22 yaşımda bilseydim demiş. 'Arkadaşlarımla daha çok vakit geçirir, plan yapmak için vakit ayırır, birlikte gülmenin daha çok keyfini çıkarırdım.'

'Dwin kızımın vaftiz babası, en iyi arkadaşlarımdan biridir. Bir keresinde yaşadığı şehirden bizi görmek için geldiğinde, o zaman çalıştığım IBM hafta sonu mesai yapmamı istemişti ve tüm hafta sonu çalışmıştım. IBM o hafta sonunu hatırlamaz; ama eminim ki Dwin unutmadı.'

12. "Başarı ne kadar kazandığın ve ünvanınla değil, başkaları üzerinde bıraktığın etki ve dokunduğun insanlarda yaratabildiğin mutlulukla ölçülür."

Jet.com eş kurucusu ve CEO'su Marc Lore 22 yaşındayken, tek derdi CV'de çok havalı duracak, şahane paralar kazanabileceği bir işe girmekmiş. Bu nedenle Banker's Trust'ta işe girdiğinde 'mutluluktan uçuyormuş'. 

Ta ki, daha fazla kazanabilmek adına yüklendiği aşırı stres yüzünden kalp spazmı geçirdiği güne kadar. Tüm bu sürecin onu aslında ne kadar yalnızlaştırıp mutsuzlaştırdığını da o zaman anlamış.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
03.02.2017

Bizdeki problem ülkede herkes mühendis herkes doktor

08.02.2017

ÇOK YARARLI OLDU BENCE HERKES BİLMELİ BUNLARI

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ