Çoğunu Günlük Hayatta Yapıyoruz: Sağlığınızda Önemli Bir Rol Oynayan Böbrekler İçin Zararlı 6 Alışkanlık

Bizleri vücudumuzdaki gereksiz atıklardan arındırma görevini üstlenen böbreklerimiz, genel sağlığımız için çok önemli! Fakat günlük hayatta herkesin yaygın olarak yaptığı bu davranışlar, böbrek sağlığı için bir tehdit oluşturuyor. Buyurun içeriğe. 👇

1. Yetersiz uyku.

Uyku sağlığımız için çok önemlidir. Kalitesiz uyku, vücudun tüm dengesini değiştirebilir.

Bazı insanlar ne kadar az uyuduklarından ve ne kadar çok çalıştıklarından bahsedip övünürler, fakat yetersiz uyku sadece böbreklerinizi değil, hayatınızı riske atmaktır. Yetersiz uyku çeşitli böbrek hastalıklarına yol açabilir. Özellikle de kadınlarda.

Yapılan bir araştırmada 4 bin kadın deneği uyku düzeni 11 yıl boyunca izlendi. 5 saat ve daha az uyuyan kadınların yüzde 65'inin glomerül filtrasyon hızı testi (böbreklerin durumunu kontrol eden bir test), her gece 7 - 8 saat uyku uyuyan kadınlara göre daha düşük çıktı.

Bu yüzden her gece en az 7 saat uyku uyuduğunuzdan emin olun! Eğer gün içerisinde yorgun hissederseniz, öğle uykusu toparlanmanızı ve daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

2. Aşırı tuz tüketimi.

Hiçbir yemeğimizden eksik olmayan tuzu kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Tuz, vücuttaki idrar proteinini arttırır. Bu da böbrek hastalıklarına yol açan etkenlerden biridir. 

Yapılan bir deneyde, 12,126 katılımcının normal glomerül filtrasyon hızı testi  incelendi. Çalışmanın amacı, tuz tüketiminin böbrek işlevini kötü etkileyip etkilemediğini belirlemekti. Katılımcılar iki gruba ayrıldılar: Çok tuz tüketen ve az tuz tüketen. Daha sonra 1754 gün boyunca izlendiler. Sonuçlar çok tuz tüketen grubun yüzde 29 daha fazla böbrek hastalığına yakalanma riski olduğunu gösterdi.

Yemeğinize aşırı tuz atmayın. Diğer baharatlar ile tatlandırmayı da deneyin. Bu aşırı tuz tüketimini önleyecektir.

3. Yeterince vitamin almamak.

Vitaminler sağlığınız için faydalıdır, fakat bazı vitaminler böbrek sağlığınız için özellikle daha iyidir! Bu vitaminleri içeren meyve ve sebzeleri tüketmeyerek böbreklerinizi riske atıyor olabilirsiniz.

Böbrek hastalarının çoğuna D vitamini eksikliği tanısı koyulmuştur. Araştırmalar D vitaminin kalp hastalıkları riskinin de önüne geçtiğini bildiriyor. Ayrıca B6 vitaminin de böbrek sağlığı için faydalıdır.

Her gün 10-15 dakika güneşe çıkarak D vitamini takviyenizi alabilirsiniz! B6 vitamini ise patates, somon ve turunçgil olmayan meyvelerde bulunur.

4. Aşırı ağrı kesici kullanımı.

Ağrı kesici, baş ağrısı ve benzeri basit ağrılarımız için yöneldiğimiz ilk seçeneklerden biri oluyor. Öyle ki, bazı insanlar ağrı kesici almadan günü geçiremiyor bile...

Evet, ağrı kesici ağrılarınıza iyi geliyor olabilir ancak aynı zamanda böbreklerinizi risk altına sokuyor. Her yıl kronik böbrek yetmezliği yaşayan insanların yüzde 3 - 5'i fazla ağrı kesici kullandığını bildiriyor. Ağrı kesiciler, böbreklerinizin kanı filtrelemesini ve atıkları dışarı atma görevini zorlaştırıyor.

Eğer bir ağrınız 10 günden fazla sürüyorsa doktorunuza danışma vaktiniz gelmiştir. Ağrı kesicilere kendinizi bırakmayın...

5. Egzersiz yapmamak.

Egzersiz vücudunuz için adeta bir ilaç gibidir. Sizi yalnızca güçlü tutmakla kalmaz, hastalıkları da def eder.

Yapılan araştırmalar doğru egzersizin böbrekler için sağlıklı olabileceğini gösteriyor. Çünkü egzersiz vücudunuzun taşa sebebe olabilecek sıvı ve besinleri ele alma şeklini dahi değiştirir. Egzersiz yapmak vücuttan atılan atık ve kandan filtrelenen su oranını arttırır. Bu da böbrek hastalıklarının önüne geçer.

Her hafta en az üç kez egzersiz yapan insanların böbrek hastalığından mustarip olma riski azalır. Yürüyüş yapmak da tavsiye ediliyor!

6. Aşırı alkol tüketimi.

Alkol tüketimi böbrekleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun her bir kısmını etkiler.

Böbreğin vücudunuzdan arındırmak ile görevli olduğu şeylerden biri de alkoldür. Alkol genellikle karaciğer tarafından katalize edilse de, bazıları böbreğe ulaşır. O yüzden aşırı alkol tüketen biriyseniz, böbrekleriniz normalden daha fazla çalışmak zorunda kalıyor olabilir.

Kronik bir böbrek rahatsızlığı yaşamamak için alkolü azaltmanız önemli. Ulusal Böbrek Kuruluşu, günde üç kadehten fazla alkol alımını 'aşırı tüketmek' olarak değerlendiriyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yine Kandırıldık! Dışarıdan Çok Sağlıklı Gibi Gözükseler de Aslında Bizim İçin Hiç de Faydalı Olmayan Besinler
Hem Daha Keyifli Hem de Daha Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı Olan Birbirinden Etkili Alışkanlıklar
Sivilce Probleminden Kaygı Bozukluğuna… Gün Boyunca Aralıksız Oturursanız Vücudunuzda Neler Olur?

Popüler İçerikler

59 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Kerem Aktürkoğlu Benfica Tarihine Geçti
Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!
"Estetik mi Olmuş?": Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'in Son Haline Yorum Yağdı!