Çoğumuzun Hayatının İstenmeyen Bir Parçası Halini Alan Duygusal Tükenmişliğin Belirtileri Nelerdir?

Duygusal tükenmişliğin ne olduğunu, belirtilerini ve başa çıkma önerilerini derlediğimiz içeriğimiz belki de sizin de uzun zamandır muzdarip olduğunuz bu sorunu daha iyi anlamanıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Detaylar içeriğimizde... 👇

Hepimiz çoğu zaman duygusal olarak tükenmiş hissedebiliyoruz...

Bazen özel hayatımızda yaşadığımız sıkıntılar; bazense iş hayatımızdaki sorumluluklar, stres faktörü ile birleşerek bu durumu tetikleyebiliyor. Tükenmişlik hissi ile hayatlarımızın her alanında karşılaşmamız oldukça muhtemel olsa da, hissedilen bu baskının, biz daha farkına varamadan vermiş olduğu zararları gözden kaçırarak günbegün eriyebiliyoruz.

Peki bizleri esir alan ve iyi bir hayatın önündeki yegâne engellerden biri olan duygusal tükenmişlik tam olarak nedir?

Duygusal tükenme; özel hayatınız veya iş hayatınızdan ya da her ikisinin birleşiminden kaynaklanan birikmiş stres yükünün bir sonucu olarak duygusal olarak yıpranmış ve tükenmiş hissetme durumu olarak ifade edilir.

Bu durumdan muzdarip insanlar, genellikle hayatlarında olup bitenler hakkında hiçbir kontrolleri ya da etkileri yokmuş gibi hissederler.

Bunun sonucunda ise kendilerini 'sıkışmış' veya 'kapana kısılmış' hissedebilirler. Bitkinlik, yetersiz uyku ve motivasyonun eksikliği, kişinin duygusal tükenmişliğin üstesinden gelmesini zorlaştırabilir.

Konunun ne olduğunu az çok anladığımıza göre gelin sizleri birisi ile tanıştıralım;

Kendisinin adı Dr. Lalitaa Suglani. Ruh sağlığı konularında içerikler üreterek insanlara yardımcı olma hedefinde olan Dr. Suglani, uzman yeminli bir psikolog, terapist, yazar ve aynı zamanda bir konuşmacı.

Kendisi geçenlerde 106 Bin kişilik takipçisi olan Instagram sayfasında bir içerik yayınladı.

Duygusal tükenmenin ne olduğunu ve çoğu insanı her gün yaşadığı stres türlerinden nasıl farklılıklar gösterdiğini bizler için kısaca özetleyen Suglani'nin gönderisi, çoğumuzun anlam vermediği ya da üstesinden gelemediği duyguları anlamamıza yardımcı olarak sorgulatacak cinsten.

"Bazen hissedilen günlük stres ve kaygı oldukça normaldir."

'Ancak unutmamanız gereken bir nokta var; kronikleşmiş stres vücuda yadsınamayacak zararlar verebilir. Duygusal tükenme, ister ev ister iş kaynaklı olsun; kişinin hayatının bir parçası haline dönüşmüş uzun süreli stres faktörlerinden kaynaklanır.'

Ayrıca Dr. Suglani, duygusal tükenmeyi tetikleyecek etkenlerin herkes için aynı olmayacağını ve kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini belirtiyor.

'Birisi için yoğun strese neden olabilecek bir durum, bir başkasının gayet normal karşıladığı bir durum olabilir.'

Peki tetikleyen etmenler farklı olsa bile çoğu insanın belki de farkında olmadan hissettiği duygusal tükenmişlik sendromunun en yaygın 9 belirtisi nedir?

  • Her şeyi zorla yapıyormuş gibi hissedersiniz.

  • Diğer insanları hayatınızdan uzaklaştırarak izole olmayı tercih edersiniz.

  • Sizin için hiçbir şey hiçbir zaman yeterli hissettirmez.

  • Konsantre olmada ve dikkatinizi toplamada güçlük çekersiniz.

  • Sıklıkla öfkelenirsiniz.

  • Kendinize bir amaç bulmakta zorluk yaşarsınız.

  • Beklenmedik ağlama nöbetleri geçirirsiniz.

  • Kendinizi bunalmış ve de kaygı dolu hissedersiniz.

  • Merhamet ya da şefkat duygunuzu kaybederek başkalarının hal ve hareketlerine karşı sabırlı davranamazsınız.

Dr. Suglani'ye göre duygusal tükenmişlik, psikolojik yıpranmanın belirtilerinden birisidir ancak bunun üstesinden gelebilmek yine kişinin elinde.

'Günlük hayatınızda ufak dokunuşlar yaparak değişiklikler yaratmak, semptomlarınızı yönetmenize olanak sağlayarak duygusal tükenmişliğin önüne geçmeye yardımcı olabilir.'

Peki bu ufak dokunuşlar ile kast edilen ne?

Hayatınızdaki stres faktörlerini ortadan kaldırmak, sağlıklı beslenmek, spor yapmak, alkol tüketimini azaltmak, yeterince uyumak, farkındalık kazanmak, sorumluluklarınıza ara vermek ve belki de en önemlisi profesyonel yardım almak başta kulağa zor da gelse; zamanla hayatınızın bir rutini haline dönüşerek size, içerisinde bulunduğunuz bu duygusal tükenmişlik sendromunun üstesinden gelebilmeniz için yardımcı olacaktır.

Ayrıca önümüzdeki paylaşımlarında kişilerin duygularını nasıl yönetebileceğine dair bilgiler paylaşacağını söyleyen Dr. Suglani, edindiği deneyimler ışığında insanların hayatlarındaki sorunları fark etmelerini sağlayarak bahsi geçen sıkıntıların üstesinden gelmeleri konusunda yol gösterici olmak istiyor.

www.facebook.com

'Duygusal olarak tükenmiş hissetme, umutsuzluk ve kişinin bu hayatta bir amacının olmaması oldukça yorucu olabilir. Ancak unutmayın; yardım almak için asla geç kalmış sayılmazsınız.'

Doktor Lalitaa Suglani'nin Instagram sayfasına bir göz gezdirmek isteyebilirsiniz;

Siz de duygusal olarak tükenmiş hissediyor musunuz? Bu durumun üstesinden gelebilmek için hayatınızda neler yapıyorsunuz? Düşünce ve önerilerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın... 👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

7 Maddede Ülkemiz İnsanının Yakalanma İhtimali Çok Yüksek Olan Tükenmişlik Sendromu
Dikkat! Tükenmişlik Noktasına Ulaşacak Kadar Kendinizi Mahvettiğinizi Gösteren Belirtiler
Yorulmaktan Yorulanlar İçin 15 Maddeyle İş Dünyasında Tükenmişlik Sendromu

Popüler İçerikler

Ümraniye'de Suç Makinesi Dehşet Saçtı: Bir Kadın Polis Memuru Şehit Oldu!
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
Benfica'da Şov Yapıyorlar: Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü Portekiz Ekibini Sırtlıyor