Çoğu Kadının Ayda Bir Kez Yaşadığı Dayanılmaz Regl Ağrılarını Dindirmek İçin Neler Yapılabilir?

Her kadın hayatında birkaç defa dayanılmaz regl sancısı çekmiştir. Pek çok genç kadın ise neredeyse her ay bu ağrıları yaşıyor ve bu durum hayat kalitesini oldukça düşürüyor. Sebepleri hayli değişken olan adet ağrılarının hafifletilmesi mümkün.

Regl sancıları hafif veya çok şiddetli olabilir ve neredeyse regl olan tüm kadınlar bu sancıyı tecrübe eder.

Kimileri hafif geçirip günlük işlerinden geri kalmasa da, pek çok kadın sancıları yoğun şekilde hisseder. Öyle ki her ay acil servise gitmek durumunda kalanlar bile var.

Bu ağrıların bir noktaya kadar normal kabul edildiğini ve ağrı şiddetinin artmasının sebeplerini bilmek gerekiyor.

Her ay yumurtalıklardan rahme atılan bir yumurta döllenmezse çatlar ve rahim duvarını kalınlaştırır. Rahimde üretilen prostaglandin hormonu regl başlangıcında rahim kaslarını kasarak bu kalın tabakanın atılmasını sağlar ve böylece regl gerçekleşir. Reglin başında prostaglandin seviyesi çok yüksektir ve kas krampları dayanılmaz hale gelebilir. Bu rahatsızlığa da dismenore denir.

Çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, rahim ağzı darlığı, rahmin pozisyonunun doğru olmaması gibi sorunlar regl sancısını artırır.

Bu tür bir problem olup olmadığı ultrason ve pelvik muayene ile anlaşılır. Eğer altta bir sebep varsa tedavi edilmesi şart. Ancak çoğu zaman hiçbir sebep olmadan da, regl döngüsünün doğası gereği bu kramplar oluşur. İşte bu sancıları dindirmenin ve rahatlamanın bazı yolları var.

1. İbuprofen ve naproksen etken maddesi olan ağrı kesiciler prostaglandin üretimini baskılayarak ağrıyı keser.

Doktorlar bu ağrı kesicilerin ağrı başlamadan önce alınmasını tavsiye ediyor. Düzenli regl gören kadınlar reglin başladığı sırada veya bir önceki geceden alırsa kramplar azalacaktır.

2. Bu dönemde rahatlatıcı çaylar içilmesi tavsiye ediliyor, ancak bu çayların kafaya göre içilmemesi lazım.

İyi bir adet söktürücü olan kekik çayı, sancıları artırabilir. Sancıların uzun saatler sürmesi yerine kısa sürüp bitmesini isteyenler olabilir ancak kekik çayının fazla tüketimi tiroid bezini olumsuz etkileyebilir. Abartmadan rahatlatıcı papatya, ekinezya gibi rahatlatıcı çaylar tüketilebilir. Ancak bu dönemde en çok su içilmelidir.

3. Kafein tüketimini özellikle regl başlamadan birkaç gün önce tamamen kesmek rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.

Kahve, kola, kafeinli çay gibi içeceklerin ilk iki üç gün tüketilmemesi, hatta regl öncesinde bu maddenin kesilmesi daha da fayda sağlayacaktır.

4. Pek çok kadın bu dönemde mide bağırsak problemleri de yaşar ve bu da ağrı katsayısını artırır.

Hem ani hormonal değişimlerin, hem de prostoglandinlerin bağırsağa geçmesinin sonucunda gaz, bulantı, bağırsak kasılmaları yaşanır. Bazı kadınların canı bu dönemde zararlı yiyecekler çekse de, en doğrusu regl öncesi birkaç günden başlayarak normalden az ve sağlıklı yiyecekler tüketmek. Hafif beslenmenin ne kadar iyi geldiğini görünce zaten bundan sonra bu dönemde dikkat edeceksiniz.

5. Vücuda kramplar girerken egzersiz yapmak mümkün değil; ancak bazı basit hareketler yapılabilir.

Yatarken sancı geldikçe dizleri sırayla kırıp karna çekmek ve bir süre beklemek sancıyı hafifletmede yardımcı olabilir. Bu sancılar için özel yoga hareketleri de var. Ayrıca normalde, regl öncesinde tempolu yürüyüşler ve karın kaslarını ısıtan, güçlendiren egzersizler yapmak da bu dönemde daha rahat etmenizi sağlar.

6. Vitamin ve mineral eksiklikleri de ağrıyı artırabilir. Kan değerlerini kontrol ettirmek ve vitamin takviyesi almak işe yarayacaktır.

Demir eksikliği kanamanın artmasına, kanamanın artması da kansızlığa sebep olur. Magnezyum ve B vitamini eksikliği krampların şiddetini artırabilir. Bu nedenle takviye almak iyi gelebilir.

7. Sıcak su torbası çözümünü herkes bilir. Eğer yanınızda biri varsa sıcak havlu da etkili bir yöntem.

Uzun bir havluyu sıcak ütüyle ütüleyerek belinize sarıp soğuyunca yenisiyle değiştirmek, sıcaklığı hem belden, hem karından desteklemek; yün çorapla ayakları sıcak tutmak sancıları hafifletir.

8. Tüm bunlara rağmen hafiflemeyen, her ay ağrı kesici kullanmayı gerektiren ağrılarda bir doktora başvurarak hormon tedavisi görebilirsiniz.

Eğer sancılara mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı da eşlik ediyorsa ve her ay aynı şeyleri yaşıyorsanız bir kadın doğum uzmanı size hormon tedavisi uygulayarak ağrılarınızı dindirebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Geleceğin Tanımı mı, Yersiz Hassasiyet mi? Son Dönemde Dünyadan Kadın Kelimesi Yavaş Yavaş Siliniyor
Ped Bulunmadan Önce Kadınların Menstrual Dönemlerinde Neler Kullandığını Görünce Epey Şaşıracaksınız!
Ped Bulunmadan Önce Kadınların Menstrual Dönemlerinde Neler Kullandığını Görünce Epey Şaşıracaksınız!

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?