Çoğu İnsanın Kişnişten Nefret Etmesinin Ardında Yatan Bilimsel Gerçek Sizi Epey Şaşırtacak!

Maydanozgillerden olan kişnişi sevmeyenlerin sayısı azınlıkta.

En büyük genetik test şirketi olan 23andMe tarafından yapılan bir araştırma, Avrupa kökenli insanların yalnızca yüzde 26'sının kişnişten hoşlanmadığını, Asya kökenli insanların ise sadece yüzde 12'si için bunun geçerli olduğunu söylüyor. BMC tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre de, Orta Doğu'daki insanların sadece yüzde 3'ü bu bitkiden hoşlanmıyor.

Araştırmacılar kişnişten nefret edenlerin DNA'sını kişniş severlerle karşılaştırırken genetik bir varyasyon buldular.

Kişnişten nefret edenlerin çoğu kişnişin sabunsu bir aroması olduğunu söylüyor. Araştırmalar bu sabunsu tatla ilişkili olabilecek bir genetik varyasyon buldular. Yayınlanan rapora göre: Kişnişinn aromatik nitelikleri öncelikle aldehitler olarak bilinen bir grup bileşiğe bağlıdır. Aldehitin bir türü 'meyvemsi' ve 'yeşil', diğer türü ise 'sabunlu' ve 'keskin' olarak tanımlanmıştır. SNP'ye yakın sekiz genden birinde kişnişte bulunanlar gibi aldehitleri tespit ettiği bilinen OR6A2 adlı bir reseptör için kodlar tanımladık..

The Telegraph'a göre, dünya nüfusunun tahmini %10'u kişnişin sabunsu bir aroma vermesine neden olan bu genden etkileniyor.

Bu reseptör gen, bitkideki koku alma maddelerinin reseptörlere daha güçlü bir şekilde bağlanmasına neden olur, ayrıca kadınlarda ve Avrupa kökenli insanlarda daha yaygın bir durumdur.

Deakin Üniversitesi Egzersiz ve Beslenme Bilimleri Bölümü'nde duyusal gıda biliminde uzmanlaşan Profesör Russell Keast, bu iddiayı destekliyor ve kişniş ile olan aşk / nefret ilişkimizi genetiğimize yüklüyor.

Üniversitenin web sitesinde yazan profesör, 'burnumuzda, potansiyel gıdalardan salınan uçucu bileşikler de dahil olmak üzere atmosferdeki uçucu bileşikleri belirlemekten sorumlu koku alıcıları var' şeklinde açıkladı. Maydanozgillerden olan kişnişi yediğimizde ne tadı alacağımızı belirleyen de bu koku alıcılarıdır. Bununla birlikte bu durum insanlar arasında oldukça değişkenlik gösterir, o nedenle bitkinin nasıl algılandığı kişiden kişiye göre büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Bir kişinin sahip olduğu koku reseptörlerinin çeşitliliğine bağlı olarak, bazı kişiler insanların çoğunun deneyimlediği bitkisel bir tat yerine kişniş tükettiklerinde sabunsu bir tat alabilirler.

Eğer siz de kişnişten hoşlanmıyorsanız ve bu konuda yargılanıyorsanız, sakin olun sadece bilimin bu basit gerçeğinden bahsedin.

Peki ya siz kişniş sevmeyenlerden misin? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Her Sabah İçmek İsteyeceksiniz! Uyandığınız An Limonlu-Maydanozlu Su Tüketmenin Faydaları Neler?
'Bırakın Bitki Olarak Kalsın!' Diyerek Maydanozdan Nefret Edenlerin Başına Gelen 12 Durum
Yemekleri Süsleyen Maydanozu Baş Tacı Yapmanıza Neden Olacak 13 Bilgi

Popüler İçerikler

Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
YORUMLAR
25.02.2021

maydanoz değil taze kişniş için araştırmalar ve koydugunuz video da....

25.02.2021

Bence daha fazla rezil olmadan icerikteki her bir maydonoz kelimesini “taze kisnis” ile degistirin. Koydugun videoda bile coriander yaziyor, bir sozluge girip baksan nal kadar kisnis yazacak sana. Taze kisnisten olumune nefret ettigim icin bu arastirmalarin hepsini okumustum zamaninda.

25.02.2021

coriander=kisnis parsley=maydonoz

TÜM YORUMLARI OKU (9)